'Applause' van Lady Gaga: ken jij de bekende verwijzingen in de videoclip?

Muziek | Nog maar tien jaar geleden bracht Lady Gaga de video uit voor het nummer 'Applause', de eerste single van haar 4de album 'ARTPOP'. Pickx gaat op zoek naar alle popcultuurreferenties die te zien zijn in de videoclip. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

De eerste keer dat we Lady Gaga's hit 'Applause' hoorden, was tijdens de MTV Video Music Awards in augustus 2013. De leadsingle van haar vierde album 'ARTPOP' ging meteen naar nummer 6 in de Billboard Hot 100. Het nummer gaat over Lady Gaga's complexe relatie met haar publiek en haar zoektocht naar erkenning en waardering in de muziekwereld. In de lyrics heeft de zangeres het over de gemixte gevoelens die gepaard gaan met roem. Enerzijds wil ze alles doen om haar fans te geven wat ze willen, maar anderzijds heeft ze schrik dat ze niet kan voldoen aan hun verwachtingen.

Om die woorden kracht bij te zetten, deed Gaga een beroep op modefotografen Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin. Zij maakten een videoclip die de tweestrijd die het nummer uitstraalt perfect in beeld brengt. Lady Gaga is te zien in een reeks excentrieke outfits en make-up, die verschillende personages en identiteiten voorstellen. De clip speelt in op het idee van publiek imago en Gaga's constante transformatie tot cultureel icoon. Dat allemaal met de nodige verwijzingen naar de mode- en kunstwereld.

Meerdere inspiratiebronnen

Op het hoogtepunt van haar roem bouwde Lady Gaga voort op het succes van haar monsterhit 'Born This Way' en met de video voor 'Applause' lukte dat zonder problemen. De video zit vol zwart-wit toespelingen die enerzijds doen denken aan het nummer 'Vogue' van Madonna uit 1990 en anderzijds aan de Duitse expressionistische cinema van de jaren 1920.

In een ander stuk van de clip zien we Lady Gaga met enkel een hoofdtooi aan als kledij. Een beeld dat wel erg doet denken aan het personage van de Dood in 'Het zevende zegel' van de Zweedse filmmaker Igmar Bergman. De passage waarin Lady Gaga te zien is met kleurrijke make-up op haar gezicht is op zijn beurt een verwijzing naar de Joker van Heath Ledger.

Gedurende een groot deel van de video is Lady Gaga dansend te zien in een beha in de vorm van twee zwarte handschoenen, een verwijzing naar de controversiële cover van Janet Jackson voor Rolling Stone in de jaren 90. Tegen het einde van het nummer verandert de zangeres letterlijk in een zwarte zwaan, wat dan weer een verwijzing is naar het beroemde 'Black Swan' met Natalie Portman, dat drie jaar eerder uitkwam.

De laatste verwijzing is niet gericht naar de popcultuur, maar wel naar de politiek. Op een moment is Gaga namelijk te zien in een groen jasje met een kapsel waar ze zo Secretary of State zou kunnen zijn... De boodschap? Stem op Hillary Clinton in 2016! De voormalige presidentskandidate was namelijk gekend voor haar vele groene pakken.

Wil je meer te weten komen over Lady Gaga? Bekijk 'Gaga: Five Foot Two' op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top