‘Sœur Sourire’ (VRT 1): Belgische actrice Cécile de France speelt een zingende non

Films |

VRT 1 zendt vanavond ‘Sœur Sourire’ uit, het tragische relaas van de zingende Brusselse non die in de jaren 60 wereldberoemd werd met haar hit ‘Dominique’. De hoofdrol is weggelegd voor de Belgische actrice Cécile de France, die in 2003 doorbrak met haar optreden in de Franse horrorfilm ‘Haute Tension’. Welke rollen speelde De France nog na ‘Sœur Sourire’?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na haar hoofdrol van de Belgische kloosterzuster Jeannine Deckers in ‘Sœur Sourire’ speelde Cécile de France de hoofdrol in het Franse misdaaddrama ‘Gardiens de l'ordre’, dat geen potten kon breken.

Daarna volgde een hoofdrol naast Matt Damon in de Oscargenomineerde Hollywoodfilm ‘Hereafter’ van Clint Eastwood. Het drama draait rond drie mensen – een Amerikaanse arbeider, een Franse journalist en een Londense schooljongen – die op verschillende manieren door de dood worden getroffen. De film werd lauw ontvangen maar scoorde aardig aan de filmkassa’s.

In 2011 speelde De France kapster Samantha in ‘Le Gamin Au Vélo’, het sociaal drama van de broers Dardenne dat de Grand Prix du jury won, de tweede prijs op het filmfestival van Cannes. De film gaat over Cyril, een jongen van net geen 12 die door zijn vader in een tehuis is geplaatst. Op een dag ontsnapt hij. Tijdens zijn vlucht ontmoet hij Samantha, een kapster. Mondjesmaat laat Cyril Samantha binnenkomen in zijn leven.

The Young Pope

In 2016 kroop de Belgische actrice voor de gelauwerde miniserie ‘The Young Pope’ in de huid van Sofia, verantwoordelijk voor de marketing van de Heilige Stoel. De serie verhaalt over het pontificaat van de fictieve paus Lenny Belardo, alias Pius XIII, de eerste Amerikaanse paus in de geschiedenis. Hij is een kettingrokende, irrationele figuur die een nieuwe wind door het Vaticaan wil laten waaien. De jonge paus gaat de eeuwenoude regels, voorschriften, tradities en praktijken van het Vaticaan aanpassen aan zijn eigen behoeften.

De dramareeks – de duurste Italiaanse tv-serie ooit – is vaak surrealistisch en bevat “een stijlvolle mix van over-the-top melodrama met profane komedie”, zo luidt de consensus op Rotten Tomatoes. De France deelde de set met onder anderen Jude Law en Diane Keaton.

Vier jaar later kwam er een vervolg met de miniserie ‘The New Pope’, waarin De France haar rol herneemt en John Malkovich de nieuwe paus Johannes Paulus III incarneert. Ook deze reeks werd uitstekend onthaald.

The French Dispatch

In 2021 was ze lid van de sterrencast van ‘The French Dispatch’, de tiende speelfilm van Wes Anderson met onder anderen Benicio Del Toro, Adrien Brody, Léa Seydoux, Owen Wilson, Bill Murray, Christoph Waltz, Edward Norton, Willem Dafoe en Timothée Chalamet. De film presteerde matig aan de wereldwijde box office en ook de recensies waren niet onverdeeld positief.

Het verhaal speelt zich af in het Franse stadje Ennui-sur-Blasé, waar een filiaal van de Amerikaanse krant The French Dispatch is. Reporters moeten nieuws uit Frankrijk verslaan voor hun Amerikaanse lezers. Ze worden naar de vier uithoeken van Frankrijk gestuurd om lichte en diepgaande verhalen mee terug te brengen, van een gastronomische zoektocht tot de gebeurtenissen van mei 1968. De France speelt de rol van de moeder van Zeffirelli, een student die een revolutie leidt (een rol van Chalamet).

Datzelfde jaar schitterde De France in een Franse productie: ‘Illusions Perdues’ van de Franse cineast Xavier Giannoli, gebaseerd op de gelijknamige roman van de Franse auteur Honoré de Balzac. Het verhaal gaat over Lucien de Rubempré, een jonge dichter uit de lagere klasse die de drukkerij van zijn familie inruilt voor Parijs. Al snel leert hij de schaduwzijde van de kunstbusiness kennen terwijl hij trouw probeert te blijven aan zijn dromen.

Dit jaar verscheen Cécile de France kort in de Franse dramaserie ‘Salade Grecque’.

‘Salade Grecque’ is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Bekijk ‘Soeur Sourire’ vanavond om 22u40 op VRT 1 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top