De blitzcarrière van Billie Eilish: een tijdlijn

Muziek |

Op vrijdag 18 augustus is Billie Eilish ontegensprekelijk dé headliner van deze editie van Pukkelpop. Met ‘What Was I Made For’ voor de soundtrack van filmhit ‘Barbie’ heeft ze deze zomer bovendien alweer een hoogtepunt toegevoegd aan haar carrière. Je zou bijna vergeten dat de Amerikaanse artieste nog altijd maar 21 jaar jong is. Pickx biedt je een overzicht van haar strafste verwezenlijkingen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

2015: het prille begin en de doorbraak

Billie Eilish en haar broer Finneas O’Connell groeiden op in een cultuurminnende familie in de suburbs van Los Angeles. Hun ouders verdienden allebei de kost als acteur en muzikant, en ze stimuleerden hun kinderen om ook die creatieve kant van hun persoonlijkheid te verkennen. Billie volgde balletschool en zong in een kinderkoor. Samen met haar oudere broer experimenteerde ze al op jonge leeftijd met songschrijven, daarbij geïnspireerd door de platenkast van hun ouders, die zowel Lana Del Rey als The Beatles herbergde.

Het geëxperimenteer op de slaapkamer in het ouderlijke huis resulteerde in ‘Ocean Eyes’, een nummer dat haar broer Finneas O'Connell schreef en Billie in 2015 op SoundCloud zette. Ze was toen 14 jaar, maar heel wat grote platenfirma’s zagen meteen het potentieel nadat de song viraal ging op sociale media.  


2017: debuut EP 'Don't Smile at Me'

Het was Interscope Records dat het pleit won. Nadat ook singles als ‘Six Feet Under’ en ‘Bored’, geschreven voor de Netflixserie ’13 Reasons Why’, veel airplay kregen, was het tijd voor een eerste album. Dat was de EP ‘Don’t Smile at Me’. Het succes van die EP bombardeerde Billie Eilish meteen tot de hoop van een hertekende muzieksector. Ze vertolkte de stem van de jongeren en wist tegelijkertijd met haar authentieke en volwassen geluid een snaar te raken bij de oudere generaties. De mix van dromerige pop, elektronica en singer-songwriting zorgden ervoor dat Billie Eilish zowel in het commerciële als het alternatieve circuit gehoor kreeg. Daarmee veranderde ze het gezicht van de popindustrie, dat de ernst en de breekbaarheid van Eilish’ muziek omarmde, net als haar maatschappelijk engagement. Eilish is een overtuigd veganist.


2019: mondiale ster dankzij ‘When We All Fall Asleep, Where Do We Go?’

Twee jaar later was haar eerste volledige album klaar: ‘When We All Fall Asleep, Where Do We Go?’. Met daarop nummers als ‘Bury a Friend’, ‘Wish You Were Gay’, ‘Bad Guy’ en ‘When the Party Is Over’, dat als eerste single van die nieuwe plaat werd uitgebracht. Eilish zong nog steeds openlijk over mentale gezondheid en hartzeer, maar dan in een iets meer getroebleerde en duistere vorm dan op haar EP.

Naast de ontegensprekelijke kwaliteit van de songs -bijna allemaal miljarden keren bekeken en beluisterd- viel vooral ook de autonomie op die Billie en haar broer Finneas wisten te behouden. Ondanks hun jonge leeftijd was er geen inmenging van andere producers of songschrijvers. Billie en haar broer deden alles zelf: componeren, teksten schrijven, opnamen en productie. Ongelooflijk straf. Billie Eilish won alle belangrijkste Grammy’s in dat jaar.


2020: een eerste Oscar voor 'No Time to Die'

Door haar mondiale faam werd er natuurlijk langs alle kanten aan de mouw getrokken van het tienerfenomeen. Maar zij en haar familie hielden de touwtjes strak in handen en kozen enkel voor de projecten waarin ze echt geloofden. Zoals toen ze in 2020 gevraagd werd om de nieuwe James Bond-song te schrijven. ‘No Time to Die’, naar de gelijknamige 25e film in de 007-franchise, werd opnieuw een schot in de roos en leverde zelfs een eerste Oscar op voor beste original theme song. Daarmee was ze de jongste artiest ooit die zo'n Oscar in ontvangst mocht nemen. Eerder was ze ook al de jongste artieste ooit die een Grammy won voor beste album van het jaar. Naast songs schrijven heeft de Amerikaanse artieste dus ook een talent voor geschiedschrijving.


2021: ‘Happier Than Ever’, een nieuw hoofdstuk

In juli 2021 hadden Billie en Finneas al een opvolger klaar voor ‘When We All Fall Asleep, Where Do We Go?’. ‘Happier Than Ever’ luidde een nieuw hoofdstuk in voor de jonge vrouw die ondertussen overal ter wereld arena’s vulde en als headliner op festivalaffiches prijkte. De muziekstijl verschoof naar een meer orkestrale en minder speelse aanpak. Met songs als ‘My Future’ en ‘Your Power’ brak ze een lans voor zelfbeschikking en zelfliefde. Een aanklacht tegen de druk die de muziekbizz oplegt.

Ook qua stijl sloeg Billie Eilish een nieuwe weg in, ze evolueerde van een rebels punkimago naar een meer glamoureuze en vrouwelijke stijl. Het album werd opnieuw een wereldwijd succes en leverde verscheidene Grammynominaties op. De ‘Happier Than Ever’-tour werd onderbroken door de coronapandemie, waardoor ze nu nog steeds de grote podia afschuimt met die plaat. Zo ook haar optreden op Pukkelpop deze zomer.


2023: acteerdebuut en 'Barbie'

De liefde voor de visuele media heeft Billie meegekregen van thuis, zoals we aan het begin van dit artikel al schreven. Vandaar hoeft het niet te verbazen dat ze met plezier meewerkt aan soundtracks. Zoals voor de Bondfilm ‘No Time to Die’ en de animatiefilm ‘Turning Red’ (te zien op Disney+), maar ook recenter met de single ‘What Was I Made For’, een van de prominente songs op de unieke soundtrack van het immens populaire ‘Barbie’.

Dit jaar maakte Eilish trouwens haar acteerdebuut in de serie ‘Swarm’, een nieuwe thrillerreeks voor Prime Video van niemand minder dan Donald Glover (aka Childish Gambino). Volgens de critici een zeer gesmaakt debuut en wie weet een opstapje naar meer?Billie Eilish kan je op vrijdag 18 augustus live zien op Pukkelpop. Pickx is deze zomer op verschillende festivals aanwezig. Lees hierover meer en kijk naar enkele optredens via deze pagina
'Barbie' loopt nu in de bioscoop. 

Meer lezen: 

- 4 redenen waarom je 'Barbie' gezien moet hebben
- Hoe de soundtrack van ‘Barbie’ “meer dan alleen muziek” werd
- Vijf zaken die je nog niet wist over Billie Eilish
- Het verhaal achter ‘Ocean Eyes’, het nummer waarmee Billie Eilish haar carrière lanceerde

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top