Antwerp Pride start feestelijk in OLT Rivierenhof

Muziek | Vanavond krijgt OLT Rivierenhof alle kleuren van de regenboog, want daar vindt de officiële Opening Night van Antwerp Pride plaats. Op de affiche staan acts als Marthe Da’ro, Grace Khuabi en Grigri y el Macho Fantastico. Een overzicht van wat je kan verwachten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met het thema ‘Braveolution’ roept de organisatie op om van Antwerpen een “brave space” te maken, een plek waar elk lid van de LGBTQIA+-gemeenschap elke dag van het jaar zichzelf kan zijn. Onder hetzelfde motto roepen ze allies op om de moed te hebben om de samenleving inclusiever te maken voor iedereen.

Voor het eerst ondernamen de organisatoren van het openingsevenement ook stappen om voor echt iedereen toegankelijk te zijn, door een “pay what you can”-principe toe te passen voor de ticketverkoop. De standaardprijs voor een ticket is 15 euro, maar wie het financieel moeilijk heeft, kan er ook voor kiezen om minder te betalen. Wie het dan weer iets breder heeft, kan kiezen om meer te betalen.

Martha Da’ro

Na de opener van Quatsch Collective, een eclectische groep van vier drag performers en een dj, klimt de multidisciplinaire artieste Martha Da’ro op het podium. Zij werd in 2015 bekend bij het grote publiek toen ze een van de hoofdrollen speelde in de film ‘Black’ (onder haar echte naam Martha Canga Antonio) van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Later was ze ook te zien in series als ‘Over Water’ en ‘La Forêt’, en in films als ‘A Girl from Mogadishu’ en ‘Cleo’. Daarnaast bracht ze hiphop en soul met het collectief Soul’Art.

In 2018 lanceerde Da’ro ook haar solo zangcarrière met de single ‘Summer Blues’. Ze tourde ons land rond en volgde haar eerste single op met de EP ‘Cheap Wine & Paris’, waarop ze haar ervaringen als zwarte vrouw vertaalt in aanstekelijke pop en r&b. Haar ervaring met acteerwerk en het vertellen van verhalen keert terug in haar liveshows, waarin ze al haar talenten combineert.

Grace Khuabi

De volgende op de affiche is zangeres Grace Khuabi, die volgers van de talentenjacht ‘The Voice van Vlaanderen’ nog zullen kennen als de winnares van 2021. Drie maanden na haar klinkende overwinning bracht de toen amper 18-jarige zangeres haar eerste single uit, getiteld ‘Freedom’. Onder de naam Grace bracht ze intussen ook de singles ‘No Fool’ en ‘Rio’ uit, net als het lied ‘Unified’, een samenwerking met Koen Wauters die gebruikt werd voor het programma ‘Alles voor de Spelen’ op VTM. Een aanloop naar de release van een album? Misschien wel, maar dat zal nog niet voor meteen zijn, zegt ze. Eerst wil ze veel kunnen optreden, met de openingsavond van Antwerp Pride als een van de hoogtepunten.

Grace brengt erg dansbare pop met een onberispelijke zangstem. Logisch dat ze zelf ook niet graag stilstaat op het podium. Verwacht je dus maar aan een spetterende show vol moves en grooves.

Grigri y el Macho Fantastico

Gregory Frateur kennen we als de zanger van de band Dez Mona, maar voor Antwerp Pride kruipt hij in de huid van zijn alter ego Grigri, waarmee hij naar eigen zeggen zijn innerlijke diva de vrije loop kan laten. Grirgi y el Macho Fantastico, de band waarmee Frateur als zijn alter ego optreedt, is al langer een vaste waarde op Antwerp Pride, sinds hij in 2016 voor het eerst op het podium stond. Zij brengen een zwoele, sexy show die hulde brengt aan queer iconen over de hele wereld.

“Ik ben gay en ben daar trots op”, zegt Frateur resoluut. Hij wil strijden voor hen die op plaatsen wonen waar gelijkheid nog geen evidentie is. “Elke vorm van ongelijkheid is een doorn in het oog van onze maatschappij. Het is misschien een droombeeld dat dat ooit allemaal opgelost kan worden, maar dat verandert niet dat je erin moet blijven geloven.”

Na het optreden van Grigri y el Macho Fantastico wordt de avond afgesloten met een set van DJ Sahra, die steevast op tour gaat met zangeres IKRAAAN. In 2022 brak ze ook als solo act door in het buitenland. Intussen staan Tomorrowland, Rock Werchter en Pukkelpop allemaal op haar CV.

Op zaterdag 12 augustus bereikt Antwerp Pride een hoogtepunt met de Pride Parade. Op die avond kan je terecht in De Studio voor een spetterende drag show onder de noemer ‘Send In The Clowns’, intussen ook een vaste waarde op Antwerp Pride. Dit jaar komen alumni van het event samen om één grote show op poten te zetten die een ode is aan de roots van de Pride-beweging.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top