Vijf dingen die je moet weten over ‘BlacKkKlansman’

Films |

Vijf jaar geleden kwam ‘BlacKkKlansman’ uit, over de undercovermissie van een Afro-Amerikaanse politieagent in het hart van de Ku Klux Klan. Pickx dook achter de schermen bij de film en diepte enkele weetjes op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Geïnspireerd door ware gebeurtenissen

Het verhaal van de film is niet compleet ontsproten aan de verbeelding van Spike Lee, maar is geïnspireerd op de waargebeurde politieoperatie van Ron Stallworth. Eind jaren 1970 probeerden de jonge Afro-Amerikaanse politieman en een van zijn collega’s de Ku Klux Klan ten val te brengen. In 2014 zette de inmiddels gepensioneerde Stallworth het verhaal van dit avontuur op papier in het boek ‘Black Klansman’. De film van Spike Lee is echter geen documentaire en bevat fictieve elementen.

Spike Lee geloofde het verhaal niet

Toen Lee door producent Jordan Peele werd benaderd met een filmproject over een zwarte man die infiltreerde in de Ku Klux Klan, kon de regisseur niet geloven dat het om een waargebeurd verhaal ging. Peele wist hem uiteindelijk te overhalen, en Lee ging akkoord op twee voorwaarden: hij wilde een vleugje komedie toevoegen aan het script en het verhaal gebruiken om hedendaagse rassenkwesties aan te kaarten.

De afwijzing van ‘Birth of a Nation’

In een belangrijke scène in 'BlacKkKlansman' organiseert de KKK een vertoning van D.W. Griffith’s beroemde film ‘Birth of a Nation’ uit 1915. Deze film speelde een grote rol in Spike Lee’s filmopleiding: hij was ontzet toen zijn filmleraren spraken over de technische hoogstandjes van de prent zonder iets te zeggen over het schaamteloze racisme of de werkelijke impact op de Klan.‘Birth of a Nation’ portretteert zijn zwarte personages (van wie velen worden gespeeld door blanke acteurs in blackface) namelijk als onintelligent en agressief tegenover blanke vrouwen, terwijl de Ku Klux Klan wordt afgeschilderd als heldhaftig en noodzakelijk om de Amerikaanse waarden te behouden, blanke vrouwen te beschermen en de blanke suprematie te handhaven.

Dus maakte Spike Lee in 1980 de korte film ‘The Answer’ als reactie op de lofzang van zijn leraren op ‘Birth of a Nation’. De film veroorzaakte controverse en zorgde er bijna voor dat hij van school werd gestuurd. Vier decennia later werd ‘BlacKkKlansman’ dan ook gemaakt als reactie op Griffiths film.

Stallworth wilde Denzel Washington

De echte Ron Stallworth wilde dat Denzel Washington hem zou spelen als er een film over zijn leven werd gemaakt. De acteur kreeg de rol niet, maar zijn zoon John David wél. Hoewel de jonge Washington en Spike Lee voordien niet echt close waren, had de regisseur wel al met hem gewerkt toen Denzels zoon op 6-jarige leeftijd zijn allereerste verschijning op het witte doek maakte in ‘Malcolm X’.

Eerste Oscar

‘BlacKkKlansman’ werd geprezen door zowel recensenten als publiek en won een aantal prestigieuze prijzen. De film haalde de Grand Prix binnen in Cannes en de BAFTA voor Best Adapted Screenplay, en leverde Spike Lee ook de eerste Oscar uit zijn carrière op (Best Adapted Screenplay).

‘BlacKkKlansman’ is nu beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top