Shawn Mendes, amper 25 jaar en al een gevestigde waarde in de showbizz

Muziek |

De Canadese zanger Shawn Mendes blaast vandaag 8 augustus 25 kaarsjes uit. Pickx gebruikt die gelegenheid graag om eens een overzicht te geven van zijn blitzcarrière. Van zijn duet ‘Señorita’ en amoureuze escapades met Camila Cabello tot zijn muzikale hoogtepunt ‘Treat You Better’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Shawn Mendes verscheen een eerste keer op de radar in 2013, toen hij als jonge tiener videofilms van zichzelf postte op het platform Vine -dat tegenwoordig niet meer bestaat. Zijn indrukwekkende stem en natuurlijke charme zorgden meteen voor een hele schare volgelingen en dat ontging ook het platenlabel Island Records niet.

Het gereputeerde label schotelde de jonge Canadese ster prompt een platendeal voor. Een jaar later al kwam zijn eerste echte single uit: ‘Life of the Party’, dat de top 25 van de Billboard Hot 100 haalde. Daarmee werd de op dat moment nog altijd maar 16-jarige Canadees een van de jongste artiesten ooit om zoiets voor mekaar te krijgen.

Camila Cabello

Zijn debuutalbum, ‘Handwritten’, kwam uit in 2015 en was eveneens een instantsucces. Met dank aan hits als ‘Stitches’ en ‘Something Big’. Shawn Mendes was nu helemaal gelanceerd en produceerde het ene album na het andere: in 2016 kwam ‘Illuminate’ uit, in 2018 het eponieme ‘Shawn Mendes’ en in 2020 ‘Wonder’. Aan creativiteit geen gebrek dus. En ook aan ambitie ontbreekt het de Canadese ster niet. Samen met zijn label doet hij er alles aan om zijn muziek zo breed mogelijk in de markt te plaatsen, daarbij horen wereldwijde megatournees langsheen stadia en arena’s.

Zoals tegenwoordig elke zichzelf respecterende artiest met een beetje mondiale ambitie doet, moeten samenwerkingen met artiesten uit andere genres die barrières helpen doorbreken. In 2015 nam Mendes het duet ‘I Know What You Did Last Summer’ op met de Cubaanse vedette Camila Cabello, bekend van de meidengroep Fifth Harmony. Het werd een geslaagd experiment dat in 2019 navolging kreeg met ‘Señorita’, een zwoele oorwurm die op YouTube liefst anderhalf miljard keer werd beluisterd. Ook buiten de studio bleek het te klikken tussen beide artiesten, want datzelfde jaar maakten ze bekend dat ze een relatie hadden. Een zeer gemediatiseerde love story die uiteindelijk slechts twee jaar zou duren. De roddelpers noemde het voornamelijk een promostunt.

Een wereldhit

Op zijn achttiende beleefde Shawn Mendes al het hoogtepunt van zijn carrière. Met ‘Treat You Better’ loste hij toen een single die hem mondiaal op de kaart zette. De emotionele popsong werd meer dan 2 miljard keer beluisterd op YouTube en behaalde een zesde plaats in de Billboard Hot 100 van dat jaar. Uiteraard had Mendes nadien nog hits, maar geen enkele kon het succes van deze ‘Treat You Better’ evenaren.

Een Netflix-docu

Samen met de release van zijn album ‘In Wonder’ lanceerde Mendes in 2020 een gelijknamige documentaire op Netflix. Een biografie die zijn ongelooflijke klim naar de top in beeld brengt, van zijn prille jeugd tot de grootste exploten in de meest uitzinnige arena’s. We krijgen ook een glimp te zien van het leven buiten de schijnwerpers, waarin Shawn Mendes te kampen krijgt met angstaanvallen en twijfels. We leren een spontane jongeman kennen die nog volop zijn plek zoekt in de wereld en de showbizz. Zijn statuut als wereldster, de relatie met zijn band, de ideeën over zijn muzikale toekomst… al die thema's komen aan bod.

Lyle Lyle Crocodile

De Netflix-docu bleek maar een aanzet tot meer diversifiëring van zijn activiteiten. Zo zette Shawn Mendes vorig jaar zijn eerste stapjes in de cinemawereld met een hoofdrol in de familiefilm ‘Lyle Lyle Crocodile’. Daarin vertolkt hij zowaar de rol van een krokodil, eentje die niet praat maar wel graag zingt. De stem van Mendes dus.

“We hebben ons voor de ontwikkeling van het personage van Lyle gebaseerd op de persoonlijkheid van Shawn, op die manier hebben we geprobeerd om van een dier dat niet zo’n sympathieke uitstraling heeft toch een heel sympathiek en aimabel karakter te maken”, legden de makers van die computergeanimeerde komedie uit. De rol van Mendes ging viraal op sociale media waar het gebruikt werd voor een breed gamma aan memes. Op TikTok werden er ook heel wat parodiërende video’s gemaakt van de krokodil die zingt met de stem van de Canadese popzanger.

Of hoe “slechte” reclame ook weer reclame is en je helpt om de ster rijzende te houden. Op die manier groeide Shawn Mendes op zijn 25e al uit tot een gevestigde waarde in de showbizz. Happy birthday kerel!Ontdek ‘In Wonder’ en 'Shawn Mendes: Live in Concert' in de catalogus van Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Lees ook: 

- 'Treat You Better', de hit die van Shawn Mendes een wereldster maakte
- Shawn Mendes: van tieneridool tot volwassen artiest
- Clip van de week: Shawn Mendes en Justin Bieber leggen hun ziel bloot in 'Monster'

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top