Wim Lybaert blikt met deze BV's terug op hun jeugd

Films | Vanaf 7 augustus kan je vier weken lang elke avond kijken naar 'Zomeravonden', een nieuwe talkshow met Wim Lybaert. Hij ontvangt in zijn moestuin elke weekdag een nieuwe gast. Pickx vertelt je meer over het concept en de gasten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor Wim Lybaert bestaat de ideale zomeravond uit lekker eten en drinken, en dit alles liefst in het gezelschap van vrienden. Zo groeide bij Lybaert en zijn productieteam het idee om enkele BV's uit te nodigen voor een uitgebreid diner. Hij maakt dan een gerecht klaar waar zijn gast een warme jeugdherinnering aan heeft.

Madeleine

Dit gerecht heeft een beetje dezelfde functie als het beroemde madeleinecakeje van de Franse schrijver Marcel Proust. In zijn befaamde romancyclus 'À la recherche du temps perdu' neemt het hoofdpersonage een hap van een madeleine die in bloesemthee is gedopt. Deze lekkernij roept bij hem een hele reeks jeugdherinneringen op over zijn tante Léonie, waarover hij uitgebreid vertelt.

Dat gebeurt ook in 'Zomeravonden', waar er spontaan een gesprek ontstaat wanneer de gast een eerste hap van zijn gerecht neemt. "Ik heb altijd iets willen doen met de herinneringen die vasthangen aan geuren en smaken", vertelt Lybaert in een interview met Het Nieuwsblad. Zelf heeft hij ook een favoriet gerecht dat hem meeneemt naar zijn kindertijd. "Zelf zou ik 'vorm' kiezen van mijn bobonne. Dat was een combinatie van bloemkool en gehakt die ze au bain-marie klaarmaakte in een tulbandvorm. Daarbij serveerde ze een bechamelsaus met citroen en een gekookt patatje. Allemaal zonder veel kruiden. Bij dat gerecht zit ik in een klap terug bij haar aan tafel", aldus Lybaert.

BV's

In 'Zomeravonden' zien we zestien bekende gasten de revue passeren: Gilles De Coster, Erik Van Looy, Wouter Deprez, Frances Lefebure, Fien Germijns, Guillaume Van der Stighelen, Els Pynoo, Stephanie Planckaert, Steven Van Herreweghe, Philippe Geubels, Sep Vanmarcke, Sergio Herman, Ann Pira, Charlotte Adigéry, Sven de Leijer en Wim Opbrouck. Aan hen serveert hij onder meer paardenworst met zelfgemaakte frieten, karnemelkpatatjes met een zachtgekookt eitje of vogelnestjes in tomatensaus met puree.

Voor een van de opmerkelijkste gerechten koos niemand minder dan Philippe Geubels. Hij had hele goeie herinneringen aan de paardenworst die hij voor de komiek bereidde. "Dat gerecht zag er niet uit, ik kreeg er de slappe lach van en vroeg me af of ik de brei echt moest opeten. Het verhaal achter die keuze verklap ik nog niet, maar het was best lekker", verklaart hij in Het Nieuwsblad.

Bekijk 'Zomeravonden' vanaf 7 augustus van maandag tot en met donderdag om 20u50 op VRT 1 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top