10 jaar na ‘Game of Thrones’ treedt Jack Gleeson terug op de voorgrond met ‘The Famous Five’

Films |

De BBC heeft net de eerste beelden gelost van ‘The Famous Five’, een prestigieuze tv-reeks gebaseerd op een populaire stripreeks van midden vorige eeuw. Daarin is een glansrol weggelegd voor de Ierse acteur Jack Gleeson, beter bekend als de wrede King Joffrey uit ‘Game of Thrones’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie het gezicht ziet van Jack Gleeson (31) kan niet anders dan spontaan terugdenken aan enkele van de meest memorabele scènes uit ‘Game of Thrones’. Daarin vertolkte de Ierse acteur vier seizoenen lang de rol van de jonge koning Joffrey Baratheon, zoon van Cersei Lannister en koning Robert Baratheon. King Joffrey ontpopt zich ondanks zijn jeugdigheid tot een van de meest gehate figuren in de succesreeks -en zelfs in de tv-geschiedenis. Een verwend en verwaand joch zonder enig moraal kompas.

Na de dood van zijn vader wordt hij op zeer jonge leeftijd gebombardeerd tot koning van de 7 Koninkrijken. Zijn wreedheid en sadisme kennen daarbij geen grenzen. In de loop van de serie groeit Joffrey zo uit tot een van de belangrijkste antagonisten, tot hij na vier seizoenen zelf aan zijn einde komt. Geen kijker die daar om rouwde. Het toont alleen maar hoe straf en overtuigend de vertolking van Jack Gleeson eigenlijk was. De Ierse acteur kreeg dan ook terecht een pak prijzen en positieve recensies toebedeeld.

Pauze en comeback

Verrassend genoeg nam Gleeson na het overdonderende succes van de fantasyreeks de beslissing om zijn acteercarrière on hold te zetten. Net wanneer de sterren gunstig leken te staan, besloot hij om zich te concentreren op zijn studies en het ontdekken van andere passies buiten cinema en televisie. Gleeson schreef zich in aan de Universiteit van Dublin, waar hij filosofie en theologie studeerde. Tegelijkertijd richtte hij een eigen theatergezelschap op.

Pas in 2020 zagen we hem weer op het tv-scherm opduiken wanneer hij een rol als geest aanneemt in de sitcom ‘Out of Her Mind’, een reeks bedacht, geschreven en vertolkt door Sara Pascoe. Die verklapte bij de voorstelling dat ze Gleeson benaderde omdat hij als Joffrey Baratheon een personage neerzette dat iedereen toch liefst dood zag.

The Famous Five

In juni van dit jaar raakte bekend dat de Britse openbare omroep BBC de rechten had gekocht op ‘The Famous Five’, een stripreeks die in het Engeland van de periode 1942 tot 1963 zeer populair was bij de jeugd en al twee keer eerder verfilmd werd (in de jaren 70 en de jaren 90). Daarin beleven vijf jonge schattenjagers allerlei hachelijke avonturen en tuimelen ze van het ene mysterie in het andere.

Opnieuw een fantasyreeks dus, met Jack Gleeson in de rol van Wentworth, een personage dat speciaal voor deze moderne verfilming gecreëerd werd. Veel is er nog niet geweten over de invulling van die rol: is het een goed of kwaadaardig personage? Dat weten we nog niet, maar afgaande op de eerste beelden die BBC vrijgaf lijkt het erop dat Gleeson weer zijn gekende wreedaardige blik en grijns mag bovenhalen.

De regie is in de deskundige handen van Nicolas Winding Refn, de man achter cultklassiekers als ‘Drive’ en ‘The Neon Demon’, evenzeer donkere, onderkoelde films. De kans dat we hier en daar toch weer een vleugje Joffrey te zien krijgen, is dus redelijk groot. Deze limited series zal bestaan uit drie episodes van telkens anderhalf uur liet BBC nog weten, de opnames zijn momenteel volop aan de gang.

Naast ‘The Famous Five’ zal Gleeson dit jaar nog in een ander project te bewonderen zijn: in het najaar verschijnt de Ierse langspeelfilm ‘In the Land of Saints and Sinners’, waarin hij aan de zijde van rasacteurs als Liam Neeson, Sarah Greene en Kerry Condon mag aantreden.

Op de release van 'The Famous Five' is het nog even wachten, maar ondertussen kan je alvast opwarmen met 'Game of Thrones', waarvan alle acht seizoenen te bekijken zijn via Streamz. Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Lees ook: 

- Zoveel meer dan Brienne uit ‘Game Of Thrones’: vijf weetjes over Gwendoline Christie
Bekijk 'House of the Dragon', de spin-off van 'Game of Thrones', binnenkort op Streamz

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top