Hoe The Beatles met 'Revolver' voor een revolutie in de popmuziek zorgden

Muziek |

Het belang van The Beatles in de moderne muziekgeschiedenis kan niet genoeg benadrukt worden. Zelfs in hun beginjaren waren ze al zeer invloedrijk, zo illustreerde ook de release van het album ‘Revolver’ op deze datum in 1966, en dan vooral wat daarna gebeurde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Beatles braken in 1964 helemaal door met ‘A Hard Day’s Night’, een conceptalbum dat hoorde bij de gelijknamige zwart-witfilm over de groeiende populariteit van de Britse band. Het waren de jaren van de zogeheten Beatlemania. Gillende tienermeisjes, vrolijke en onschuldige popdeuntjes, vier charismatische maar klassieke bandleden, dat was het idee van die vroege Beatles.

Dat beeld veranderde drastisch vanaf 5 augustus 1966 toen ze het album ‘Revolver’ uitbrachten. Daarop klonk een heel andere sound, geïnspireerd door hun experimenten met drugs - vooral marihuana en LSD bleken populair onder de vier bandleden. Het bezwerende ‘Love You To’ is daar een uitstekend voorbeeld van, een nummer dat met een zweverige sitarsolo start. Het knotsgekke ‘Yellow Submarine’, het neurotische, geflipte ‘Tomorrow Never Knows’ of het jachtige ‘Eleanor Rigby’ waren ook allemaal singles die een andere kant van The Beatles lieten horen, en waarmee ze de bloeiende popindustrie ook een andere richting uit stuurden.

Inspiratiebron

Want ook andere pop & rockbands uit die periode raakten onder de indruk van wat John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr en George Harrison met hun instrumenten en stem deden. Dat had veel te maken met de tijd die ze namen om in de muziekstudio te schaven aan hun muziek en uitgebreid aan de slag te gaan met de veranderende technologie en productiemogelijkheden. Nummers vertragen of versnellen, overdubben, strijkers toevoegen, tape-overs, waren allemaal zaken waarmee The Beatles de grenzen verlegden van wat toen gangbaar was in de popmuziek. Een methode die de basis legde voor en die nog verder verkend werd op de legendarische opvolger: ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ uit 1967.

Datzelfde jaar kwam ‘The Piper at the Gates of Dawn’ uit, het debuutalbum van Pink Floyd, dat toen nog aangevoerd werd door de helaas veel te vroeg overleden zanger en songschrijver Syd Barrett. Het was een album dat hen de titel van grondleggers van de space rock en acid pop bezorgde, iconen van de psychedelische moderne muziek, met een combinatie van poëtische, soms onnavolgbare teksten, de introductie van synths en kosmische gitaareffecten.

Maar de mosterd haalden Barrett en co dus bij The Beatles, net als Jimi Hendrix, die ook al in 1967 debuteerde met het psychedelische album ‘Are You Experienced?’. Lennon, McCartney en kompanen hadden de muziekwereld getoond dat artistieke vrijheid, experiment en wereldwijd succes hand in hand konden gaan.

Ontdek de muziekdocumentaire ‘How the Beatles Changed the World’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top