Grote beroemdheden op de affiche van de Lokerse Feesten

Muziek | Het tiendaagse stadsfestival de Lokerse Feesten wordt vrijdag afgetrapt met een bijna helemaal Nederlands hoofdpodium. De komende dagen zakken heel wat internationale bands en artiesten af naar de Oost-Vlaamse stad. Voor de gelegenheid nemen we drie van de grootste namen onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Blur

Na jaren van stilte roert het dit jaar weer bij de Britse poprockgroep Blur. Door de vele soloprojecten van de verschillende leden was de band even geen prioriteit. Drummer Dave Rowntree bracht in januari van dit jaar zijn eerste soloalbum uit, gitarist Graham Coxon debuteerde in februari met zijn nieuwe project The Waeve en zanger Damon Albarn bracht in dezelfde maand nog een nieuw album uit van Gorillaz. Bassist Alex James heeft nooit solowerk uitgebracht maar had wel kortlopende projecten met tal van artiesten.

Maar nu staan ze weer samen op het podium met de nieuwe plaat ‘The Ballad of Darren’, die unaniem op applaus onthaald wordt. Bewijs van het herwonnen succes: de single ‘The Narcissist’ staat al enkele weken op één in De Afrekening. ‘The Ballad of Darren’ is de eerste plaat van Blur sinds 2015, toen ‘The Magic Whip’ verscheen. Daarvoor was het al twaalf jaar geleden dat ze nog nieuwe muziek hadden uitgebracht. Elk nieuw album dat nu verschijnt van de band, is een waar evenement.

Maar toch kunnen we stellen dat de hoogdagen van Blur zich in de jaren 90 situeren, toen Damon Albarn en de zijnen hun eerste zes albums uitbrachten en het ene hen nog meer op de kaart zette dan het andere. In dat tijdperk definieerde Blur – samen met eeuwige rivalen Oasis – het geluid van de Britpop. En voor wie op de Lokerse Feesten graag klassiekers als ‘There’s No Other Way’, ‘Girls & Boys’, ‘Parklife’ en uiteraard het anthem ‘Song 2’ wil horen, kunnen we geruststellen: tijdens hun comebacktour dit jaar passeren heel wat welbekende oldies de revue.

Blur staat op dinsdag 8 augustus om 22u15 op de mainstage van de Lokerse Feesten.

Within Temptation

Op een avond vol zware gitaarmuziek (Stake, Biohazard, Bullet for my Valentine, Megadeth, Amenra) komt de symfonische metalband Within Temptation het festivalterrein van de Lokerse Feesten naar een hoger niveau tillen. De band van de Nederlandse zangeres Sharon den Adel bestaat al sinds 1996 en heeft intussen wereldwijd een stevige reputatie. In Europa hebben ze die al langer, mede dankzij doorbraakhits ‘Ice Queen’ en ‘Mother Earth’. In Noord-Amerika vulde de band tot voor kort geen arena’s op eigen kracht, maar sinds ze vorig jaar in het voorprogramma van Iron Maiden tourden, hebben ze er wel een toegewijde fanbasis.

In 2014 besloot de band even de pauzeknop in te drukken. Ze draaiden al meer dan 15 jaar op volle toeren en na de promotour voor het zesde studioalbum ‘Hydra’ was het kaars opgebrand. Het zou vijf jaar duren eer we weer van de band zouden horen. In 2019 maakte Within Temptation een comeback met het album ‘Resist’. Het was het startschot voor een heropleving, niet alleen van de band, maar ook van het hele genre. In 2020 wilden Sharon den Adel en de haren op tour vertrekken met de Amerikaanse band Evanescence, maar die moest om bekende redenen uitgesteld worden. In 2022 kwam het er dan toch van en speelden de twee groepen twee keer in een uitverkocht Paleis 12. In dat jaar sloot Within Temptation onder andere het festival Graspop af. Je kan dus wel stellen dat Within Temptation in volle glorie terug is.

En we kunnen stilaan beginnen uitkijken naar een nieuw album. “Als straks de Europese tour erop zit, mag ik weer liedjes gaan schrijven voor een nieuw album. Dat vind ik het leukste dat er is, ik heb nog steeds die honger om te schrijven. Optreden staat op de tweede plaats”, vertelde Sharon den Adel eind 2022 nog aan Het Nieuwsblad.

Within Temptation staat op zondag 6 augustus om 21u45 op de mainstage van de Lokerse Feesten.

Placebo

Zanger en gitarist Brian Molko (de Schots-Amerikaanse zanger werd geboren in ons land!) en bassist en gitarist Stefan Olsdal (hij heeft de Zweedse en Luxemburgse nationaliteiten) maken intussen al bijna dertig jaar samen muziek onder de naam Placebo. In 1996, op het hoogtepunt van het Britpop-tijdperk, kwamen zij op de proppen met hun debuutplaat, die vooral ingegeven was door artiesten als Sonic Youth en Depeche Mode. Hun post-punk-achtige alternatief voor Blur en Oasis sloeg aan. Acht albums later is de band nog steeds volop actief.

In maart van 2022 verscheen hun jongste album, ‘Never Let Me Go’, waarna het nummer ‘Beautiful James’ even grijs gedraaid werd op de radio. Maar hét monstersucces van de band vond plaats in de jaren 2000. Toen kwamen de albums ‘Sleeping with Ghosts’ en ‘Meds’ uit, met daarop nog steeds populaire singles als ‘Special Needs’, ‘The Bitter End’, ‘Infra-Red’ en ‘Song to Say Goodbye’. Ook ‘Every You Every Me’ en ‘Pure Morning’ van het album ‘Without You I’m Nothing’ (1998) blijven ontegensprekelijke klassiekers in het genre.

De website van de Lokerse Feesten omschrijft de band nog het best: “Al meer dan 25 jaar en meer dan 13 miljoen verkochte albums heeft Placebo laten zien dat ze meesters zijn in het catalogiseren van de belangrijkste gebeurtenissen van het menselijk leven. De unieke manier van de band om zowel de gebreken als de schoonheid ervan te onderzoeken heeft hen lange tijd tot een toevluchtsoord gemaakt voor diegenen die vonden dat de opsmuk van de traditie en de heersende stroom precies dat waren - een valstrik.” Een band voor de alternatieve meerwaardezoeker, met andere woorden, maar wel eentje met een arsenaal alom bekende meezingers.

Placebo staat op maandag 7 augustus om 22u15 op de mainstage van de Lokerse Feesten.

Zin in meer festivals? Herbeleef het beste van de festivalzomer op pickx.be!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top