Dranouter, Campo Solar, Lokerse Feesten en Suikerrock: vier festivals op de agenda

Muziek | Het wordt een druk, maar mogelijk regenachtig festivalweekend. Liefhebbers kunnen terecht op Dranouter, Campo Solar, de Lokerse Feesten en Suikkerrock. Voor wie keuzestress heeft, overloopt Pickx wat je moet weten over deze festivals.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dranouter

Het jaarlijkse festival Dranouter in het hart van het groene en glooiende Heuvelland kent vele gedaantes. Ooit was het een folkfestival vol traditionele muziek, tegenwoordig is het eerder een veelzijdig familiefestival met grote namen uit eigen land en enkele te ontdekken internationale acts, activiteiten voor kinderen overdag en een goed feestje in de feestzone tot in de vroege uurtjes. Nieuw dit jaar is een extra podium, De Koer, waar het hele weekend lang straattheater gespeeld zal worden.

Op de affiche staan onder anderen gevestigde waarden als Black Box Revelation, Selah Sue, Warhaus, Bazart, Merol, Coely en Jan De Wilde. Daarnaast prijken ook Johannes Is Zijn Naam, het soloproject van Johannes Verschaeve (The Van Jets), De Nieuwe Lichting-alumnus Isaac Roux, Humo’s Rock Rally-winnaars BLUAI en vaste gast op het festival Bart Peeters & De Ideale Mannen op de line-up. Onder de noemer Focus UK komen een aantal beloftevolle Britse folkgroepen langs. De grootste internationale naam van het weekend is de warme songsmid Jonathan Jeremiah.

Dranouter 2023 vindt plaats van vrijdag 4 tot en met zondag 6 augustus. Wie een weekendticket heeft, mag naar goede gewoonte al op donderdagnamiddag binnen voor een opwarmer in de vorm van een feestje in de tent Palace, die tussen de camping en het festivalterrein ligt.

Campo Solar

We blijven nog even in West-Vlaanderen, want in Damme vindt de zevende editie van het festival Campo Solar plaats. Tussen de zonnebloemen en maïsvelden kan je er terecht voor drie dagen harde gitaren, hiphop, en beukende beats. Het festival is opgedeeld in acht unieke podia, van het intieme Amfitheater tot De Voute, een podium dat boven een maïsveld opgebouwd is. Wie eens wil feesten in een groene landbouwomgeving zit met dit festival helemaal goed.

De organisatoren wisten een mooie mix van genres te programmeren. Zo kunnen festivalgangers op Campo Solar genieten van de gitaren van Whispering Sons, Black Box Revelation, Psychonaut, Sons of Barno Koevoet en de Duimspijkers. Liefhebbers van moderne jazz kunnen naar Dans Dans, Echt!, Lander & Adriaan of Ventilateur. Yevgueni en Roosbeef zorgen voor de Nederlandstalige toets en met Daan, Shameboy, Blackwave., Admiral Freebee en tal van andere bands en dj’s staat de affiche vol namen die het kiezen moeilijk maken.

Het festivalparadijs van Campo Solar is geopend van vrijdag 4 tot en met zondag 6 augustus. Het feeërieke kader en de affiche vol straffe namen van eigen bodem zorgen dat het nog jonge festival steeds meer kan wedijveren met de bekendere broertjes.

Lokerse Feesten

Dan wordt ook nog de aftrap gegeven voor de Lokerse Feesten, dat tien dagen lang de Oost-Vlaamse stad op de been brengt. In 1975 begon het festival nog als een kleinschalig feestje van enkele lokale jeugdhuizen, tegenwoordig is het een stadsfestival waar grote internationale namen op geprogrammeerd staan.

Volgende week staan zo gerenommeerde bands als Placebo, Blur en Wilco op het programma. Maar aftrappen doen de Lokerse Feesten vrijdag met een bijna helemaal Nederlands hoofdpodium. S10, Merol, The Opposites en Goldband staan dan op het festival, met nog Sophie Straat op het nevenpodium. Zaterdag hoor je er de hiphop van Glints of De Jeugd van Tegenwoordig, de soul van Rag’n’Bone Man en de rock van XINK of Mayorga. Zondag staat in het teken van de zwaardere gitaarmuziek met podiumplaatsen voor Stake, Biohazard, Bullet for my Valentine, Megadeth, Within Temptation en Amenra.

Op latere data vind je nog dagprogramma’s vol shoegaze, Britpop, Nederlandstalige muziek en techno terug, met de ongeëvenaarde Tiësto als afsluiter van het hoofdpodium op de laatste festivaldag.

Suikerrock

En als we het kiezen nog niet moeilijk genoeg maakten, is er ook nog Suikerrock in Tienen. Het Bietenplein achter de iconische Tiense suikerrafinaderij is sinds vorig jaar het ideale decor voor dit festival, een vaste waarde op de Belgische zomerkalender. Nieuw dit jaar is de toevoeging van twee podia, The Cube (waar vooral elektronische acts staan) en The Palace (een spiegeltent voor livebands), waar naast grotere namen als Milo Meskens, Mayorga, ILA, Gustaph en 2Fabiola ook jong talent geprogrammeerd staat. Zij werden via een wedstrijd geselecteerd aan de hand van hun profiel op het platform VI.BE.

Op het hoofdpodium vinden we een mooie mix van nationale toppers en internationaal geweld terug. In de eerste categorie zijn er Bazart, Coely, Glints, Goose, The Haunted Youth, High Hi, Regi, Bart Peeters, Metejoor en Camille. In de tweede categorie kunnen we Sean Paul, Bastille, Franz Ferdinand en Nederlanders Merol, Goldband, Meau en Sophie Straat opnoemen.

Het driedaagse Suikerrock vindt plaats van 4 tot en met 6 augustus op het Bietenplein, en dus niet meer in het centrum van de stad, zoals op de foto hieronder.

Zin om nu al in hogere festivalsferen te komen? Herbeleef dan het beste van de festivals met pickx.be!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top