Van G.I. Joe tot Lego, wanneer speelgoed de cinema overneemt

Films | ‘Barbie’ is dé blockbuster van de cinemazomer, maar het is lang niet de eerste film die gebaseerd is op bestaande stukken speelgoed. Zo kan je vanavond op VTM 3 kijken naar ‘G.I. Joe: The Rise of Cobra’, gebaseerd op populaire Amerikaanse soldatenpoppetjes. Zo zijn er nog wel voorbeelden te vinden. Een overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

G.I. Joe

De term G.I. Joe wordt in het Amerikaanse leger al langer gebruikt voor de gemiddelde soldaat. Zo verscheen in 1945 de film ‘The Story of G.I. Joe’, waarin het wee van de Amerikaanse voetsoldaten in de Tweede Wereldoorlog verteld wordt door de ogen van correspondent Ernie Pyle. Maar die film heeft niets te maken met de miljardenfranchise die later uit de grond gestampt zou worden.

Sinds 1964 brengt speelgoedfabrikant Hasbro G.I. Joe-poppetjes uit. Of moeten we actiefiguren zeggen, want volgens de marketing van toen zijn poppen enkel voor meisjes. De figuurtjes, die door hun bewegende lichaamsdelen vernieuwend waren, beeldden militairen af van elke mogelijke tak van het Amerikaanse leger. De G.I. Joe-poppetjes zijn nog steeds erg populair, en Hasbro stampte er een heel mediafenomeen mee uit de grond.

Zo verscheen in 1987 bijvoorbeeld de geanimeerde film ‘G.I. Joe: The Movie’, een sequel op een tekenfilmserie die sinds 1983 op de Amerikaanse televisie was en een van de eerste films gebaseerd op een speelgoedlijn. Sinds 2009 bestaan er ook liveactionfilms over de voetsoldaad – die intussen larger than life is geworden. In ‘G.I. Joe: The Rise of Cobra’ (2009) speelde Channing Tatum de rol van Conrad Hauser, de belangrijkste van de personages uit de tekenfilm. In 2013 verscheen ‘G.I. Joe: Retaliation’, waarin Tatum gezelschap kreeg van Dwayne Johnson en Bruce Willis. En in 2021 was de prequel ‘Snake Eyes’ in de zalen te zien. Die laatste bracht niet bijzonder veel in het laatje, dus het is nog af te wachten of de filmserie verdergezet wordt.

Bekijk ‘G.I. Joe: The Rise of Cobra’ op zaterdag om 22u40 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Lego

Dat Lego uitermate geschikt is voor het medium film, weet iedereen die als tiener geprobeerd heeft om stop-motion animaties te maken met de blokjes en figuurtjes. Of filmmakers Phil Lord en Christopher Miller in hun jeugd zo’n “Brickfilms” maakten, weten we niet, maar ze baseerden zich wel hevig op de visuele stijl van zo’n amateur- en fanvideo’s toen ze ‘The Lego Movie’ (2014) maakten. En dat leverde op, want de visuele stijl van de film werd alom geprezen. Ze kozen er niet voor om de figuurtjes menselijker te laten bewegen door hen pakweg knieën of beweegbare ellebogen te geven, maar wel om te werken binnen de limieten van het speelgoed. Ze maakten die limieten zelfs deel van het verhaal.

De film werd een overdonderend succes, zowel aan de kassa als bij de pers. De film werd overladen met prijzen (een Annie Award, een British Academy Film Award, een Critic’s Choice Award en een Golden Globe, om er maar enkele te noemen) en kreeg in 2019, naar Hollywood-traditie, een iets minder goed onthaalde sequel. Warner Bros. verkocht de filmrechten intussen aan Universal, waar aan een nieuwe film gewerkt wordt. Maar als franchises op die manier van studio verwisselen, is dat vaak geen goed teken. Duimen dus voor de toekomst van de Lego-films!

 

Transformers

Terug naar speelgoedmagnaat Hasbro. Zij kochten in de jaren 70 een Japanse speelgoedlijn over die bestond uit robots die kunnen veranderen in onder andere voertuigen. Hasbro bracht het in 1984 op de markt als Transformers, met commandant Optimus Prime voorop. Het speelgoed sloeg aan, dus volgde er al snel een televisieserie. In die tijd stak de speelgoedfabrikant niet onder stoelen of banken dat die tekenfilmserie voornamelijk bedoeld was als speelgoedreclame en dat ze dus niet dachten dat kijkers echt gehecht zouden raken aan de Transformers. Maar door de populariteit van de personages gingen de reeks en de films (‘Transformers: The Movie’, de eerste film over het speelgoed, verscheen in 1986) die erbij hoorden een eigen leven leiden.

Doorheen de jaren verschenen telkens nieuwe versies van het speelgoed, nieuwe televisieseries en comics, tot in 2007 spektakelregisseur Michael Bay zijn versie van het Transformers-verhaal uitbracht. De financieel zeer succesvolle film groeide uit tot de blockbusterfranchise die we vandaag kennen en waar intussen al zeven films in zijn verschenen. De achtste, ‘Transformers One’, is in productie en zou weer een geanimeerde prent worden, een prequel die focust op de relatie tussen Optimus Prime en Megatron.

De ‘Transformers’-films zijn nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

En daar houdt het lang niet op, want speelgoed als de Care Bears (kleurrijke knuffelberen met symbolen op hun buik) en de American Girl Dolls (een speelgoedlijn vol vrouwelijke poppen die allerhande jobs uitoefenen) en zelfs bordspellen Cluedo en Risk kregen allemaal een filmversie. Ook in de ‘Toy Story’-films komen bestaande stukken speelgoed voor. En Mattel kondigde naar aanleiding van de release van ‘Barbie’ al aan dat ze werken aan langspeelfilms over He-Man, Hot Wheels, Polly Pocket, Uno en nog een pak meer speelgoedlijnen. Bereid je dus maar voor op een speelgoedinvasie op de cinemazalen.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top