Lisa Kudrow stapt op tram zes: dit zijn de beste rollen van de ‘Friends’-actrice

Series |

Hiep hiep hoera, Lisa Kudrow blaast vandaag zestig kaarsjes uit! Ter gelegenheid van die mijlpaal somt Pickx de vijf beste rollen van de Amerikaanse actrice op. Want jawel, Kudrow heeft nog andere rollen gespeeld naast haar meest memorabele vertolking: die van Phoebe in ‘Friends’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Phoebe Buffay – Friends

‘Friends’ geldt na bijna 20 jaar nog steeds als één van de populairste sitcoms aller tijden, ook al lijken sommige moppen uit de jaren 90 nu niet meer zo politiek correct. De avonturen van Rachel (Jennifer Aniston), Ross (David Schwimmer), Monica (Courteney Cox), Chandler (Matthew Perry), Joey (Matt LeBlanc) en Phoebe (Lisa Kudrow), zes vrienden in de prime van hun leven, staan steevast garant voor ettelijke lachsalvo’s en running gags.

De hechte vriendengroep bracht tussen 1994 en 2004 gedurende tien seizoenen het beste wat sitcoms te bieden hebben. De finale op 6 mei 2004 kluisterde maar liefst 52,5 miljoen Amerikanen aan de buis, goed voor de titel van best bekeken aflevering in de jaren 2000. Ook in hun tweede leven scheerden de 236 afleveringen hoge toppen op het streamingplatform Netflix. In 2018 werd het zelfs de meest bekeken reeks op Netflix.

De meeste mensen kennen Lisa Kudrow alleen van haar rol in ‘Friends’ als de grappige zangeres Phoebe Buffay. Het is moeilijk voor te stellen dat iemand anders dan Kudrow de excentrieke Phoebe zou spelen. De actrice schreef zelfs mee aan het beroemdste liedje van haar personage, ‘Smelly Cat’, samen met The Pretenders-zangeres Chrissie Hynde.

Het meest indrukwekkende aspect van Kudrows acteerprestatie was misschien wel dat ze, in tegenstelling tot de andere ‘Friends’-sterren, twee rollen moest spelen: Phoebe en haar problematische tweelingzus Ursula. Er waren zelfs scènes waarbij de tweeling de enige twee personages op het scherm waren, en Kudrow in wezen met zichzelf moest acteren!


Valerie Cherish – The Comeback

Lisa Kudrow creëerde, schreef en speelde de hoofdrol in deze succesvolle HBO-serie, waarin ze de voormalige soapster Valerie Cherish vertolkte. Zij probeert haar uitgedoofde carrière nieuw leven in te blazen met niets anders dan een cameraploeg en wat vastberadenheid.

‘The Comeback’ bood een satirische blik achter de schermen van de tv-industrie. Kudrow kon in haar rol haar komische vaardigheden etaleren en werd zelfs twee keer genomineerd voor een Emmy. Hoewel de show maar twee seizoenen duurde, hoopt Kudrow nog steeds dat ze een derde seizoen van de sitcom kunnen maken.


Lori-Ann Schmidt – The Unbreakable Kimmy Schmidt

Kudrow heeft de afgelopen jaren een aantal indrukwekkende gastrollen gespeeld, waaronder haar rol als de door achtbanen geobsedeerde Lori-Ann Schmidt in de Netflix-serie ‘The Unbreakable Kimmy Schmidt’. Ze verscheen in slechts twee afleveringen van de serie en toch slaagde ze erin om een van de populairste personages van de serie te worden.

Kudrow en Ellie Kemper, die Kimmy speelt, vormden een zeer overtuigend moeder-dochter duo op het scherm en fans waren dan ook zeer verheugd dat Kudrow terugkeerde in het vierde en laatste seizoen.

Fiona Wallice – Web Therapy

‘Web Therapy’, met Lisa Kudrow in de hoofdrol, gaat over een vrouw die haar baan in de financiële wereld heeft opgezegd. Met onzekere vooruitzichten probeert Fiona om als therapeut aan de slag te gaan. Ze biedt cliënten sessies van drie minuten aan via internet. Onder die cliënten treffen we onder meer haar voormalige ‘Friends’-collega’s Courtney Cox en David Schwimmer.

De internetserie werd in 2008 gelanceerd en later opgepikt door Showtime. De show heeft Kudrow verschillende Webby Awards opgeleverd, dankzij haar improvisatievaardigheden en de spitsvondigheid die samen met haar gaststerren wekelijks van het scherm spatte.

Maggie Naird – Space Force

Kudrow keerde in 2020 terug naar het sitcomgenre met de rol van Maggie Naird in de scifi-sitcom ‘Space Force’ op Netflix. Ze speelt de vrouw van Steve Carrells personage, generaal Mark Naird, het hoofd van de ruimtedivisie van het Amerikaanse leger. Kudrows personage is een biseksuele en polyamoreuze gedetineerde die een gevangenisstraf uitzit van 40 tot 60 jaar om onbekende redenen. Ze heeft een relatie met een cipier genaamd Louise.

De reeks dompelt ons onder in de wereld van de ruimtemacht, gecreëerd door president Donald Trump. Het verhaal speelt zich af achter de schermen van de Amerikaanse ruimtevaart, gevoed met de nodige dosis humor. De personages van John Malkovich (’The New Pope’) en Ben Schwartz (‘Parks and Recreation’) werken niet altijd mee aan de plannen van generaal Naird, terwijl vrouwlief Maggie hem door dik en dun probeert te steunen.

Maggie heeft veel karaktertrekken die aan Phoebe uit ‘Friends’ doen denken, maar een sciencefictionrol was iets nieuws voor Kudrow. Ze toonde dat ze meer dan behoorlijk haar mannetje kan staan naast Hollywoodgiganten als Carrell en Malkovich.

Ontdek ‘Space Force’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top