Ontdek deze 5 weetjes over de topfilm 'Saving Private Ryan'

Films | ‘Saving Private Ryan’ kwam in 1998 in de bioschoopzalen. Dit meesterwerk van Steven Spielberg is sinds kort beschikbaar op Netflix. Voor Pickx de ideale gelegenheid om vijf opvallende verhalen te vertellen over deze cultfilm.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Waargebeurd verhaal

Soldaat Ryan krijgt in de films te horen dat zijn drie broers zijn overleden in de oorlog en dat ze hem willen laten terugkeren naar huis. Dit gebeurde in het echt. Larry Lantow, een tankcommandant, vocht in Frankrijk, België en Duitsland. Twee broers van hem, Bob en Norman, waren parachutisten in de Airborne Division en sneuvelden. Het leger wilde niet dat de moeder nog een zoon zou verliezen. Larry besloot echter om in Europa te blijven vechten, omdat zijn medesoldaten "als familie" waren. Een verhaal dat Steven Spielberg inspireerde.

Een dure scène

In de film is er de prachtige scène waarbij Tom Hanks & co aankomen op Normandië. Dit is zo indrukwekkend in beeld gebracht, dat we ons zelf op het befaamde strand wanen… Stranden zoals Omaha Beach zijn beschermd en de regisseur moest deze scène opnemen in Ierland. Er werd een budget van maar liefst 12 miljoen dollar vrijgemaak. Er waren 1.000 figuranten aanwezig en ze filmden vier weken lang voor 20 onvergetelijke minuten in de film. De scène werd zelfs door het Engelse tijdschrift Empire uitgeroepen tot "de beste vechtscène in de geschiedenis van de cinema".

Goed voorbereid

De producers lieten niets aan het toeval over. De acteurs moesten opgeleid worden tot soldaten en ze kregen dan ook dagenlang een echte militaire training. Zo ondergingen Tom Hanks, Edward Burns, Barry Pepper, Vin Diesel, Giovanni Ribisi dezelfde training als de soldaten van die tijd. Matt Damon was er niet bij. De reden ? Steven Spielberg wilde niet dat degene die de beroemde Private Ryan speelde, zich zou mengen met het team van Captain Miller dat naar hem op zoek was. Hij wilde geen band vormen vóór de reünie op het scherm.Niet de eerste keuze

Matt Damon was bijna niet aanwezig in ‘Saving Private Ryan’. Edward Norton was immers de eerste keuze voor de rol van Ryan. De acteur wees de rol echter af voor een grotere rol in 'American History X', wat ook geen verkeerde keuze bleek te zijn. De producers dachten dan aan Noah Wyle voor de rol, maar hij moest weigeren vanwege zijn contract. Het was dus Damon die de rol met succes alsnog kreeg.

Realistisch

De scène op het strand bespraken we hierboven al, maar Spielberg zette alle middelen in om de kijkers mee te nemen naar juni 1944. Er was een handcamera, er waren verzadigde kleuren, onscherpe beelden… Alles om het zo realistisch mogelijk te laten overkomen. Spielberg huurde zelfs een dertigtal personen in die een amputatie hadden laten ondergaan om soldaten te spelen die tijdens de aankomst op Normandië ernstig gewond geraakten of stierven.

Bekijk 'Saving Private Ryan' op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Beluister hieronder de adembenemende soundtrack!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top