Met deze 5 films kan je de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag vieren

Films | Ter gelegenheid van 4 juli, de dag dat de Verenigde Staten in 1776 formeel de onafhankelijkheid uitriep, biedt Proximus je een selectie van de beste Amerikaanse films met een patriottisch tintje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Born on the 4th of July

Alleen al de titel is een duidelijke verwijzing naar deze Amerikaanse feestdag. De hoofdrol in deze oorlogsfilm uit 1989 was voor niemand minder dan Tom Cruise, die drie jaar na 'Top Gun' opnieuw onder de wapens gaat. Dit keer als Ron Kovic, een jonge soldaat die levenslang verlamd is na een ernstige verwonding in Vietnam. Hij laat de moed niet zakken en voert vervolgens luidkeels actie tegen de oorlog om op die manier zijn opoffering zin te geven. Saillant detail is dat de soldaat werd geboren op 4 juli, een zeer betekenisvolle datum in de Verenigde Staten. In het grote aanbod aan vaderlandslievende films vormt 'Born on the 4th of July' een kritische en zelfs pessimistische stem. Misschien juist daarom heeft deze film van regisseur Oliver Stone een Oscar ontvangen voor beste regie en beste montage.

'Born on the 4th of July' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Lincoln

Al sinds zijn prille jeugd was regisseur Steven Spielberg geïnteresseerd in het leven van de Amerikaanse president Abraham Lincoln. Het was aanvankelijk de bedoeling dat Liam Neeson in de huid zou kruipen van deze bijzonder populaire president, maar uiteindelijk mocht Daniel Day-Lewis de hoofdrol in de film 'Lincoln' vertolken. Over Abraham Lincoln is als historisch figuur bijzonder veel te vertellen en daarom concentreert Spielberg zich op de laatste 4 maanden van Lincoln's leven, voor hij werd vermoord in 1865. In de film komt hoofdzakelijk zijn strijd voor de afschaffing van de slavernij aan bod. Voor deze rol won Daniel Day-Lewis een Oscar, waarmee hij tot nu toe de enige acteur ter wereld is die drie Oscars voor beste acteur heeft gewonnen.Independence Day

Deze blockbuster is ongetwijfeld een van de grootste successen in de geschiedenis van de hedendaagse cinema. In deze film zaaien kollosale ruimteschepen terreur op Aarde en probeert de mensheid om deze wezens met alle mogelijke wapens te bestrijden. Hun gewapend verzet komt tot een hoogtepunt op 4 juli, een dag die vanaf nu niet alleen een onafhankelijkheidsdag wordt voor de Verenigde Staten maar ook voor de hele planeet. Uit de film onthouden we vooral de beroemde toespraak van de president van de Verenigde Staten (Bill Pullman) voordat hij de laatste aanval lanceerde. Volgens veel critici is deze speech nog steeds een uitstekend voorbeeld van Hollywood-patriottisme.Top Gun: Maverick

Hoe kan je beter de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag vieren dan met een flinke dosis militaire propaganda? Het vervolg op het origineel uit 1986 is een van de beste blockbusters die Hollywood in tijden heeft geproduceerd, en de ijzingwekkende luchtbeelden zullen je ongetwijfeld op het puntje van je stoel brengen. Net zoals het origineel is 'Top Gun: Maverick' een indrukwekkend uithangbord voor de Amerikaanse marine en neemt het hoofdpersonage Pete 'Maverick' Mitchell (Tom Cruise) opnieuw de leiding als een van de beste marinepiloten. Zijn nieuwste missie is om jonge afgestudeerde piloten op te leiden tot de beste piloten van de toekomst.

Bekijk 'Top Gun: Maverick' in de Proximus VOD-catalogus.Forrest Gump

Op het eerste gezicht lijkt deze filmklassieker met Tom Hanks niet te passen in deze top 5, maar schijn bedriegt. 'Forrest Gump' is immers niet alleen het verhaal van Forrest, een getalenteerde jongeman met een beperkte intelligentie, maar ook een bloemlezing van de recente Amerikaanse geschiedenis. We zien hoe hij carrière maakt in het American football, een medaille krijgt voor zijn verdiensten in de oorlog in Vietnam en een kampioenstitel in het pingpongen verdient. Dit alles wordt vertelt met behulp van getrukeerde archieffragmenten van waargebeurde feiten, zoals een ontmoeting met de Amerikaanse president Lyndon B. Johnson en de Watergate-affaire. Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top