Christine and the Queens (Rock Werchter): dit zijn de beste nummers van de Franse popsensatie

Rock Werchter | Vandaag wordt The Barn op Rock Werchter ingepalmd door niemand minder dan Christine and the Queens. Deze Franse popsensatie wordt in heel Europa (en ver daarbuiten) op handen gedragen en dat zette de redactie van Pickx aan het denken. Want wat waren nu weer de beste songs van Christine and the Queens?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Christine and the Queens is een Franse singer-songwriter die in 1988 geboren is in Nantes. Héloïse Letissier, dat is zijn geboortenaam, leerde piano te spelen op amper vierjarige leeftijd, leerde een jaar later klassieke dans en werd ook ondergedompeld in moderne jazz. Letissier volgde drama op het conservatorium van Lyon en daar zag de muzikale act Christine and the Queens ook voor het eerst het levenslicht. In 2011 kwam de eerste EP uit, genaamd Miséricorde. Amper een jaar later verscheen er met ‘Miséricorde’ een tweede EP en daarop stonden enkele bescheiden hits. (We denken dan vooral aan ‘Narcissus Is Back’ en ‘Cripple’.)

Christine and the Queens kreeg langzaam maar zeker meer aanzien in Frankrijk en kwam in 2014 ook met een eerste volwaardige plaat: 'Chaleur humaine’. Dit album bevat enkele zeer sterke nummers, waaronder ‘iT’ en ‘Tilted’. Dat laatste nummer is een herwerking van het immer populaire ‘Christine’ uit 2015.

iT

‘IT’ is een van de eerste nummers die Christine and the Queens ooit schreef en gaat over hoe de sing-songwriter naar buiten treedt als transman, maar ook als queer. De zanger verkondigt " ‘I’m a man now. And I won’t let you steal it” en neemt in deze song niet enkel haar eigen perspectief in, maar ook dat van de buitenwereld. Dat lezen we in de zin: “And there's nothing we can do to make her change her mind”. Het nummer klinkt hoopvol en klinkt krachtig en optimistisch. Samen met de prachtig breekbare stem van Christine and the Queens resulteert dat in een uniek nummer.

 

Tilted (Christine)

‘Tilted’ is hét nummer waar de meeste mensen aan denken als ze Christine and the Queens op een affiche van een festival zien prijken. Deze song dateert al van 2012 en heette toen ‘Cripple’. Omdat ‘Cripple’ oorspronkelijk een Engelstalige song was, maar niet zeer goed werd ontvangen, werkte Christine and the Queens in 2013 aan een nieuwe versie. Dat werd ‘Christine’: het nummer waarmee ze zichzelf in België en in Europa definitief op de kaart heeft gezet. In 2014 dook ze nogmaals de studio in om een verbeterde Engelstalige versie op te nemen. Dat werd dan ‘Tilted’.

In ‘Tilted’ zingt Christine and the Queen over hoe het voelt om je niet helemaal op je plek te voelen en hoe je je balans nog niet hebt kunnen vinden waardoor je neerslachtig wordt. De Franse zanger legde aan de pers ook uit dat het een ode is aan het feit dat we als mensen vaak niet gebalanceerd door het leven gaan, en ook niet perfect kunnen en moeten zijn.

Girlfriend

Enkele jaren na ‘Chaleur Humaine' kwam Christine and the Queens met een langverwacht tweede studioalbum. Dat album kreeg de titel Chris. De zanger speelt in dit album met thema’s zoals consumentisme, seksualiteit, machogedrag en kwetsbaarheid. Dat horen we ook terug in het nummer ‘Girfriend’. Het nummer werd samen met de Amerikaanse funk-muzikant ‘Dâm-Funk’ opgenomen en klinkt verfrissend voor Christine and the Queens. We krijgen opnieuw heel wat synthpop-invloeden te horen, maar deze keer presenteert de zanger zich assertiever en vooral baldadiger. Hij neemt ook heel macho-stereotypen over en doet daar zijn eigen muzikale ding mee zonder zichzelf te verloochenen. 

A Day in the Water

Enkele maanden geleden kwam Christine and the Queens met een vierde studioalbumt: ‘Paranoia, Angels, True Love’. Op dat driedelige album prijkt het melancholische nummer ‘A Day In The Water’ waarin de Franse zanger zich zeer melancholisch aan de buitenwereld toont. In het nummer zingt Christine and the Queens over hoe het voelt om even van de wereld afgezonderd te zijn en hoe het voelt om aan introspectie te doen in de hoop dat je diep vanbinnen een kwetsbare kant tegenkomt.

Het nummer klinkt vintage Christine and the Queens. Dat wil zeggen dat we heel wat meeslepende synthpop- en drumcomputergeluiden te horen krijgen met daarover de stem van de zanger. De krachtige emotionele ondertoon is natuurlijk een kolfje naar de hand van alle fans van de Franse popsensatie.

People, I’ve Been Sad

In 2020 kwam Christine and the Queens met een nieuwe EP uit, genaamd ‘La Vita Nuova’. Deze EP hoorde samen met een gelijknamige kortfilm, die wat ons betreft uniek is in zijn soort. De EP bevat in totaal negen nummers. Het eerste nummer, 'People, I’ve Been Sad’, werd net als de hele EP goed onthaald. In deze song windt de zanger er geen doekjes om: de zanger is droevig en dat wil ze uiten. Die droevigheid zit zeer diep en heeft te maken met hoe eenzaam de zanger soms wel niet is als volwassene...


Lees ook:


De opmerkelijke metamorfose van Christine & the Queens

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top