‘Patser’ (VTM 2): hoe is het de cast vergaan sinds de release?

Films |

VTM 2 zendt vanavond ‘Patser’ uit, de flitsende misdaadfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah met o.a. Nora Gharib, Nabil Mallat, Saïd Boumazoughe en Gene Bervoets. De parabel over het Antwerpse drugsmilieu voert de Italo-Belg Matteo Simoni op als het Marokkaanse straatboefje Adamo. De “Hollywoodfilm in Vlaanderen” werd een heus kassucces. Waar staat de toenmalige cast nu, vijf jaar later?

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Patser' vertelt het waanzinnige verhaal van vier vrienden op ‘t Kiel in Antwerpen die ervan dromen om te leven als echte patsers: snel rijk worden en leven zoals in een videoclip of zoals Tony Montana in 'Scarface'. Living the good life met snelle patserbakken, dikke villa's, veel bling bling en... respect. Ze stoppen hun neus in high-profile drugszaken en ontketenen zo een bende-oorlog van Antwerpen tot Amsterdam, en zelfs Colombia.

De flitsende actiefilm van Adil El Arbi en Bilall Falah, overgoten met een flinke dosis humor, bevatte verrassende rollen van onder anderen Nora GharibJunes Lazaar, Said Boumazoughe en Nabil Mallat: vrij onbekende namen voor het grote publiek.

Nora Gharib, een Antwerpse met Marokkaanse roots, had in ‘Patser’ haar eerste grote filmrol te pakken. Ze was slechts 24 jaar jong ten tijde van de opnames. Ze verwierf tv-bekendheid in Vlaanderen en Nederland dankzij haar deelname aan ‘K3 zoekt K3’, waar ze in de halve finale strandde. Ze maakte ook voor ‘Generation M’ van radiozender MNM korte videoreportages over zomermuziekfestivals. In ‘Patser’ speelt ze de ‘stoere chick’ Badia, goede vriendin van Adamo (Matteo Simoni), maar tevens het liefje van de gevreesde Nederlandse dealer Orlando Marie. De filmcritici loofden haar prestatie, vanwege de delicate balans tussen brutaal en breekbaar.

Nora profileerde zich na ‘Patser’ nog meer als BV die aandacht heeft voor de dagelijkse struggles van jongeren. Ze bracht in 2018 een boek uit getiteld ‘Heavy Shit’. Daarin werkt ze in zes thema’s de belangrijkste jongerenproblemen uit met getuigenissen en meningen van experten. In 2019 engageerde ze zich voor de campagne tegen cyberpesten.

In 2020 had ze gedurende tien afleveringen een bijrol in de fictieserie ‘Black-out’, een politieke actiethriller over ons land in de ban van een elektriciteitspanne na de sabotage van een kerncentrale, te zien op VRT 1 en Streamz. Het jaar nadien volgde een kleine bijrol in ‘Grond’, een reeks geregisseerd door Adil El Arbi en Bilall Fallah en geschreven door het trio achter de tv-hit ‘Bevergem’. Het verhaal draait rond een Brusselse broer en zus van Marokkaanse afkomst die het repatriëringsbedrijf van hun vader overnemen en ‘pimpen’. Ze hebben dé oplossing gevonden voor een groot probleem in de moslimwereld, namelijk de vraag of moslims na hun overlijden in België of in hun land van herkomst begraven moeten worden. De broer en zus hebben er niet beter op gevonden dan, geheel volgens de moslimtradities, een stuk heilige grond naar België te importeren. ‘Grond’ was de tweede Belgische reeks, na ‘Into The Night’, die een wereldwijde release kreeg op Netflix.

Nog in 2021 was Gharib in een gastrol te zien in ‘Nachtwacht 3: De Dag van de Bloedmaan’, bekroond met een Ensor Box Office Award op het Filmfestival van Oostende. De jeugdfilm was de derde Nachtwachtfilm na ‘De Poort der Zielen’ uit 2018 en ‘Het Duistere Hart’ uit 2019. In 2022 verscheen Gharib op het witte doek in de familiefilm ‘Zeppos - Het Mercatorspoor’, over Vlaanderens meest mythische actieheld, kapitein Zeppos (ditmaal in de gedaante van Carry Goossens). De film vertelt het verhaal van twee jongeren die samen met avonturier Zeppos het geheime spoor van Mercator volgen.

Saïd Boumazoughe

Matteo Simoni moest als Adamo een Marokkaans-Antwerps straattaaltje spreken in ‘Patser’. Geen sinecure voor de Limburger, die de hulp van Saïd Boumazoughe inriep. Hij had sowieso een rol in de film, maar vooral: als echte Kielse straatjongen kon hij Simoni een passend taalbad geven.

Hiphopper en theateracteur Boumazoughe kreeg zijn eerste filmrol in 2016 in ‘De Figurant’, een zwarte komedie over een drugsdealer met acteerambities. Boumazoughe speelde zichzelf. Twee jaar later volgde zijn doorbraak als filmacteur met zijn rol van de hyperkinetische Volt in ‘Patser’. In datzelfde jaar speelde hij ook mee in de Nederlandse tv-serie ‘Mocro Maffia’. In oktober 2018 nam hij deel aan ‘De Slimste Mens ter Wereld’. In 2020 was hij te zien in de tv-reeksen ‘GR5’ en ‘Grond’. Datzelfde jaar had hij een kleine rol in de misdaadserie ‘Fair Trade’ van Marc Punt, te zien op Streamz en VTM.

In 2022 castten Adil El Arbi en Bilall Fallah Boumazoughe opnieuw voor hun film ‘Rebel’, over een jonge rapper uit Molenbeek die wordt gerekruteerd door terreurgroep Islamitische Staat. In 2021 pikte Hollywood het acteertalent van Boumazoughe op. Eind 2021 stond hij in Saudi-Arabië naast topacteurs als Anthony Mackie en Ben Kingsley op de set van de Hollywoodproductie ‘Desert Warrior’. De historische actiefilm speelt zich af in het zevende-eeuwse Arabië, een tijd waarin rivaliserende stammen elkaar naar het leven stonden. Boumazoughe kruipt in de huid van Samir, een dappere en intelligente stamprins. De film van regisseur Rupert Wyatt, bekend van blockbusters als ‘Rise of the Planet of the Apes’, verschijnt later dit jaar op het witte doek.

Rebel’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Junes Lazaar

Junes Lazaar is rapper, acteur, choreograaf en danser, die het in 2010 tot in de finale van ‘So You Think You Can Dance’ schopte. Hij won in 2016 als lid van dansgroep Baba Yega ‘Belgium's Got Talent’, werd tweede in de Duitse versie en halvefinalist in ‘Britain's Got Talent’. Lazaar verliet de groep voordat Baba Yega in 2018 bij Studio 100 ondergebracht werd.

In die periode choreografeerde hij de show van Niels Destadsbader in het Sportpaleis, in 2019 choreografeerde hij ‘Miss België’. Zijn acteercarrière kwam, na enkele kleine rollen, in 2018 pas echt op gang met zijn rol in ‘Patser’. De Antwerpenaar met Marokkaanse roots vertolkte Junes, een lid van de vriendenbende van Adamo.

In 2020 speelde hij stagiair Sami in ‘De Buurtpolitie’. Daarna volgden bijrollen in ‘Grond’ en ‘Rebel’. “Ik ben Bilall en Adil dankbaar voor mijn rol in ‘Patser’, maar de impact op mij wordt toch overschat”, aldus Lazaar in 2020 in een interview met Het Laatste Nieuws. “Het blijft knokken. Een auto kan ik nog altijd niet kopen.”

Nabil Mallat

Mallat volgde geen acteursopleiding; hij werd gecast voor zijn eerste rol door een talentscout toen hij werkte als floormanager bij River Island op de Antwerpse Meir. Aan het begin van zijn acteercarrière strikte Mallat bijrollen in tv-series als ‘Vermist’ en ‘Crimi Clowns’. Hij werd vanwege zijn Marokkaanse achtergrond vaak getypecast. Voor hun langspeeldebuut ‘Image’ uit 2014 castten El Arbi en Fallah Mallat in de hoofdrol van bendeleider Lahbib Farraji. Het regisseursduo had Mallat drie jaar eerder gecast voor hun kortfilm ‘Broeders’.

In 2016 had Mallat een grote tv-rol te pakken als militair Idriss in het tweede seizoen van de succesvolle VTM-televisieserie ‘Cordon’. In 2018 volgde een rol als politieagent Yasser, een vroegere vriend van Adamo, in ‘Patser’. Tussendoor vond hij werk in de bouwsector.

In 2018 speelde hij vijf afleveringen mee in de tv-serie ‘De Dag’ en twee afleveringen in ‘Professor T.’. Het jaar nadien was hij in vier afleveringen te zien van de Nederlandse misdaadserie ‘Keizersvrouwen’ en in 2020 had hij een vaste rol als Osman Azizi, een Marokkaanse schoonmaker op de luchthaven, in het eerste seizoen van de apocalyptische sf-dramaserie ‘Into The Night’, dat een wereldwijde release kreeg op Netflix.

In 2022 won Mallat de Ensor voor beste mannelijke hoofdrol voor zijn prestatie in ‘Cool Abdoul’. De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Gentse bokskampioen Ismaïl "Cool Abdoul" Abdoul, die in het nachtleven op het verkeerde pad terechtkwam en zo in de gevangenis belandde.

Na kleinere gastrollen in tv-series ‘De Bunker’, ‘Het Gouden Uur’ en ‘Fair Trade’ schitterde de 34-jarige Mallat dit jaar als drankverslaafde in het tweede seizoen van de fictieserie ‘Déjà Vu’ op Streamz. “Dat ik intussen word gevraagd vanwege mijn talent en niet meer vanwege mijn huidskleur, voelt erg goed aan”, zei hij daarover in een interview met Het Nieuwsblad.

Mallat zal later dit jaar ook te zien zijn op VRT 1 in de politiereeks ‘Juliet’. In de serie, die zich afspeelt aan de Vlaamse kust, vertolkt hij een hoofdrol als politieman, naast onder meer actrice Charlotte De Bruyne. “Een kans die ik met beide handen gegrepen heb”, aldus Mallat in Het Nieuwsblad. “Ik ga in die reeks als West-Vlaming door het leven. Ik heb al flink op het taaltje geoefend.”

Bekijk ‘Patser’ vanavond om 20u25 op VTM 2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top