Deze films hebben de mosterd bij ‘Indiana Jones’ gehaald

Films | Vanaf woensdag 28 juni kan je in de bioscoop naar ‘Indiana Jones and the Dial of Destiny’ gaan kijken. Ter gelegenheid van deze heuglijke gebeurtenis, ging Pickx op zoek naar films die hun mosterd hebben gehaald bij dé avonturenfilm bij uitstek: ‘Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark’ uit 1981.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Captain America: The First Avenger

‘Captain America: The First Avenger’ kwam in 2011 uit in de cinemazalen. Dat is dertig jaar na ‘Raiders of the Lost Ark’. Toch bevat deze film heel wat gelijkenissen met de 'Indiana Jones'-prent. Beide hoofdpersonages nemen het bijvoorbeeld op tegen nazi’s en de antagonisten (Arnim Zola en Arnold Ernst Toht) lijken bijzonder veel op elkaar.

Regisseur Joe Johnston, die ‘Captain America: First Avengers’ heeft ingeblikt, vertelde aan de Amerikaanse pers dat dit geen toeval is. De man had naar verluidt immers zeer goed naar de ‘Indiana Jones’-film gekeken en had de prent naar eigen zeggen als ‘sjabloon’ gebruikt om het nieuwe scenario aan op te hangen. Johnston vertelde ook hoe het schrijfproces (deels) in zijn werk ging. “We stelden ons meer dan eens de vraag: wat zou Indiana Jones doen in deze situatie?”

‘The X-Files’

Enkele jaren nadat ‘The Raiders of The Lost Ark’ de wereld op zijn kop had gezet, kwam de Amerikaanse televisiezender met een nieuwe serie op de proppen: ‘The X-Files’. In deze spannende fictiereeks zien we hoe de Amerikaanse FBI-agenten Fox Mulder (David Duchovny) en Dana Scully (Gillian Anderson) allerlei onopgeloste en onverklaarbare zaken proberen op te helderen.

Op het eerste gezicht lijken de ‘Indiana Jones’-film en ‘The X-Files’ niet zozeer op elkaar, maar schijn bedriegt. Het personage Fox Mulder is, net als Indiana Jones, immers bezeten door zijn werk en is op zoek naar de grote geheimen van het universum. In een welbepaalde aflevering (Triangle, seizoen 6) zien we heel wat gelijkenissen met de filmfranchise. Mulder komt in deze aflevering vast te zitten in de Bermudadriehoek en klimt aan boord van een schip uit de Tweede Wereldoorlog waar nazi’s de plak zwaaien. De nazi’s zoeken op dit schip de hamer van Thor en hopen daarmee de wereld te kunnen veroveren.

X-Men: Apocalypse

In deze superheldenfilm zien we hoe de graftombe van een duizend jaar oude mutant wordt ontdekt en deze opnieuw tot leven komt. Die mutant luistert naar de naam ‘En Sabah Nur’ ('Apocalypse' voor de vrienden) en was de eerste en krachtigste in zijn soort. Nu hij is ontwaakt, wil hij opnieuw over de wereld heersen. Moira MacTaggert (Rose Byrne), een van de personages uit de film, doet ons denken aan Indiana Jones. Ze is immers een avontuurlijke schattenjager en stuit op magische krachten uit het verleden: een mutant. Omdat dit element uit het verleden zo’n grote impact heeft op het verhaal, dreigen andere verhaallijnen te verwateren en komen we bijvoorbeeld minder te weten over hoe het de mutanten vergaat in de moderne wereld van vandaag de dag.

'Indiana Jones and the Dial of Destiny' loopt vanaf 28 juni in de Belgische zalen. De eerste drie ‘Indiana Jones-films zijn beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top