BRIFF neemt Brusselse cinemazalen over van 27 juni tot 5 juli

Films | Zomerfestivals beperken zich niet enkel tot muziek, want de komende week kunnen filmliefhebbers terecht op het Brussels International Film Festival, van 27 juni tot 5 juli. Op de agenda staan, zoals het een filmfestival betaamt, nationale en internationale topfilms en beroemde gasten, maar ook vertoningen in open lucht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Deze jaargang van BRIFF opent met een vertoning van de film ‘Une Nuit’, die in première ging als afsluiter van Un Certain Regard, een nevencompetitie op het Filmfestival van Cannes. Op dinsdag 27 juni om 20u wordt de film vertoond in de El Dorado-zaal in het UGC De Brouckère, in het bijzijn van de regisseur Alex Lutz.

De afsluiter van het festival, op 5 juli, gaat door in dezelfde zaal. Dan krijgen we de prijzuitreiking te zien van deze zesde editie. Er worden prijzen uitgedeeld in drie competities (internationaal, nationaal en Director’s Week), naast een publieksprijs en de prijs van de Europese Jeugdjury. Die laatste wordt uitgereikt aan een film die geselecteerd is voor de Director’s Week.

In de internationale competitie strijden zeven films mee die op het filmfestival hun Belgische avant-première zullen hebben. In de selectie Director’s week zitten zes films en de nationale selectie bestaat uit tien fictie- en documentairefilms, die eveneens in avant-première gaan.

Zij tekenen present

Onder de genodigden herkennen we onder anderen Mara Taquin, de jonge Brusselse die we kennen van rollen in ‘La ruche’ en ‘Fils de’. Zij komt, samen met Anaïs Demoustier (‘L’enfance du mal’) en Tom Mercier (‘We Are Who We Are’) de nieuwste film van regisseur Patrick Chiha voorstellen, ‘La bête dans la jungle’. Die film speelt zich af in een nachtclub over een tijdspanne van 25 jaar. Regisseur Philippe van Leeuw (‘In Syria’) zal samen met zijn hoofdrolspeelster Vicky Krieps (‘Phantom Thread’) de film ‘The Wall’ presenteren, over een grensbewaakster die over de rooie gaat en een onschuldige migrant doodt.

Filmmaakster Jessica Woodworth, die we kennen van het tweeluik ‘King of the Belgians’ en ‘The Barefoot Emperor’, staat op het festival met twee films, ‘La flotte’ en ‘Luka’. Voor die laatste zakt ook de Nederlandse acteur Jonas Smulders (‘Het Diner’) af naar Brussel. Hij speelt de rol van een jonge soldaat die eindeloos wacht op zijn tegenstander. Dan is er nog regisseur Ira Sachs (‘Keep the Lights On’), die een lezing geeft over zijn carrière en zijn film ‘Passages’ (met rollen voor Adèle Exarchopoulos en Ben Wishaw) komt inluiden. In die film worstelt een homokoppel met het feit dat een van hen een affaire heeft met een vrouw.

Open lucht

Het De Brouckèreplein wordt de locatie van drie unieke openluchtvertoningen. Op 2 juli wordt Ivan Reitmans komische scifiklassieker ‘Ghostbusters’ vertoond, op 3 juni kan je in première kijken naar het tweede seizoen van de Waalse successerie ‘Baraki’ en op 4 juli staat opniew een Amerikaanse klassieker op het programma: Tim Burtons ‘Beetlejuice’.

Alle andere vertoningen gaan door in de UGC De Brouckère, cinema Galeries, de Palace en Bozar.

Het volledige programma en meer informatie over het festival vind je op de website van BRIFF.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top