Sara Ramírez, van gigantisch Broadway-succes naar 'And Just Like That...'

Series | In het tweede seizoen van ‘And Just Like That…’, dat sinds vrijdag te zien is op Streamz, maakt het personage Che Diaz opnieuw hun opwachting, vertolkt door de Mexicaans-Amerikaanse Sara Ramírez. Die maakte vooral naam in de serie ‘Grey’s Anatomy’, maar heeft hun carrière te danken aan tal van mooie rollen. Een overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sara Ramírez is in 1975 geboren in Mexico, maar nadat hun ouders scheidden, ging die met hun moeder in San Diego wonen, net ten noorden van de Mexicaans-Amerikaanse grens. Daar kreeg Ramírez, die erg veel interesse toonde in muziek, de mogelijkheid om naar een school te gaan voor podiumkunsten. Op middelbare schoolleeftijd viel hun stemgeluid zozeer op dat die gecast werd in verschillende amateurvoorstellingen. Dat leidde ertoe dat Ramírez een uitnodiging kreeg om een opleiding te volgen in het bijzonder prestigieuze Juilliard in New York.

Broadway

De verhuis naar de Big Apple betekende dat Ramírez dichter was bij het mekka van de musical: Broadway. In 1998, terwijl die nog aan Juilliard studeerde, kreeg die de kans om voor het eerst mee te spelen op het grootste toneel, namelijk in de musical ‘The Capeman’ van niemand minder dan songsmid Paul Simon. De musical was een zeldzame misstap voor Simon, die negatieve reviews moest incasseren, maar in die reviews stond wel steevast een zinnetje om de uitstekende performance van Ramírez te prijzen. Time Magazine noemde ‘The Capeman’ “een van de grootste flops in de geschiedenis van Broadway” (opvallend genoeg waren niet-witte recensenten doorgaans positiever over het stuk), maar de carrière van Ramírez was er wel definitief mee gelanceerd.

Zo kreeg die een kleine, maar memorabele rol toebedeeld in de romcom ‘You’ve Got Mail’ (1998), met Tom Hanks en Meg Ryan. Volgende Broadway-rollen zoals in ‘George Gershwin’s Fascinating Rhyhtm’ (1999), ‘A Class Act’ (2001) en ‘Dreamgirls’ (2001) konden opnieuw op heel wat positieve kritieken rekenen. Maar de grote doorbraak op het musicaltoneel kwam toen Ramírez de rol van Lady of the Lake speelde in ‘Spamalot’ (2005), de musical die gebaseerd is op het Monty Python-film ‘The Holy Grail’. Ramírez won voor die rol een Tony Award en een Drama League Award, twee van de grootste prijzen voor musicals ter wereld.

Grey’s Anatomy

Volgens de overlevering had Ramírez de rollen nadien letterlijk voor het kiezen. Zoals die zelf vertelde in een interview met Oprah Winfrey, kwamen de bonzen van de Amerikaanse zender ABC naar hen met de woorden: kies een show, eender welke, en we geven je een rol. Ramírez was fan van ‘Grey’s Anatomy’ en de makers waren al langer op zoek naar iemand die een love interest kon spelen voor Dr. George O’Malley (T.R. Knight). Bedenkster en showrunner Shonda Rhimes zat samen met Ramírez en besloot uiteindelijk het personage van Dr. Callie Torres rond hen op te bouwen. In het tweede seizoen van Callie een terugkerend personage, tegen het derde was die een van de hoofdpersonages.

In die serie mocht Ramírez nog meermaals de stembanden aanwenden, zoals in afleveringen ‘Silent Night’ en ‘Song Beneath the Song’. Ramírez werd gezien als een van de beste acteurs in de hele serie en werd enkele keren genomineerd voor awards, tot die besloot om de reeks na het twaalfde seizoen, in 2016, te verlaten.

Identiteit

Het is in die periode dat Ramírez openlijker begon te praten over hun eigen identiteit. Tijdens een speech op de Impact Summit van de nonprofit True Colors United liet die verstaan queer en biseksueel te zijn. Dat zorgde voor heel wat ruchtbaarheid op en rond het evenement, dat in het kader stond van dakloze queer jongeren. Later, in 2020, kwam die nog eens uit de kast als nonbinair. Intussen verkiest hen genderneutrale voornaamwoorden. “Ik heb in me de mogelijkheid om een meisjesachtige jongen, een jongensachtig meisje, een jongensachtige jongen, een meisjesachtig meisje, al die dingen of geen ervan te zijn”, schreef hen op Instagram.

And Just Like That…

De recentste rol van Ramírez, die intussen uitgroeide tot een queer icoon, is die in de serie ‘And Just Like That…’, de verderzetting van ‘Sex and the City’. Daarin speelt die het nieuwe, niet toevallig nonbinaire, personage Che Diaz, een komiek en podcaster, en de baas van Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker). Bij de lancering van het personage moest Ramírez tegen een storm van kritiek opboksen. Op sociale media als Twitter werd het personage met de grond gelijk gemaakt. Maar zoals Ramírez zelf reageerde: “Che is geen personage dat je leuk moet vinden. Die is er niet om goedgekeurd te worden of om de hele LGBTQIA+-community te vertegenwoordigen. Die is gewoon zichzelf.” Heel wat queer fans sprongen intussen al in de bres om Ramírez en hun personage te verdedigen. Het is momenteel vooral uitkijken naar welke richting het personage uit zal gaan in het tweede seizoen.

Ontdek het tweede seizoen van ‘And Just Like That…' nu op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top