Vijf fascinerende weetjes over ‘Sleepless in Seattle’

Films |

Dertig jaar geleden kwam ‘Sleepless in Seattle’ uit, een romantische komedie met Tom Hanks en Meg Ryan in de hoofdrollen. Ter gelegenheid van deze verjaardag serveert Pickx vijf wist-je-datjes over de film van Nora Ephron.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eerbetoon aan ‘An Affair To Remember’

De hele film is een eerbetoon aan ‘An Affair To Remember’ uit 1957, met Cary Grant en Deborah Kerr in de hoofdrollen. ‘Sleepless in Seattle’ gebruikt niet alleen hetzelfde themalied, de film wemelt van de referenties aan het vehikel van regisseur Leo McCarey. De film uit 1957 was zelf een remake van ‘Love Affair’ uit 1939, met Charles Boyer en Irene Dunne in de hoofdrollen.

Julia Roberts wees de rol af

In een interview met InStyle in 2014 onthulde de Oscarwinnende actrice dat de vrouwelijke titelrol haar was aangeboden “maar dat ze het niet kon aannemen”, en ze voegde eraan toe dat “[Meg Ryan] en Tom Hanks perfect waren in die film. Ik denk dat wat zij toen deden een beetje leek op wat Richard [Gere] en ik aan de andere kant van de stad deden [in ‘Pretty Woman’ uit 1990].” Voordat Ephron begon met het herschrijven van het script, kreeg Hanks de hoofdrol aangeboden. Ook hij wees de hoofdrol in eerste instantie af, omdat hij dacht dat hij die niet aankon.

Tom Hanks veranderde een scène

In het originele script besluit Sam om de nacht niet door te brengen met Victoria omdat zijn zoon Jonah het daar niet mee eens is, maar Hanks vond de scène ongeloofwaardig. “Ik zei tegen Nora: dat is onzin”, vertelde Hanks jaren na de release. “Een man die al vier jaar niet met een vrouw naar bed is geweest ziet een kans en grijpt die niet, omdat zijn zoon het meisje niet leuk vindt? Nee, het kind gaat naar de oppas en ik ga vrijen.” De acteur won het pleit en Nora Ephron veranderde dit deel van de plot.

Romcom op de Oscars

Een fenomeen dat zeldzaam genoeg is om te vermelden: deze romcom was genomineerd voor de Oscars in de categorieën ‘Best Original Screenplay’ en ‘Best Original Song’. Weinig verrassend kon de film die nominaties niet verzilveren. Zo waren Jane Campion en ‘The Piano’ spelbreker en moest Marc Shaimans compositie ‘A Wink and a Smile’ eveneens het hoofd buigen voor Bruce Springsteens ‘Streets of Philadelphia’.

Producenten niet overtuigd van het einde

Met ‘Sleepless in Seattle’ namen de scenaristen een gewaagde gok. Terwijl de twee hoofdrolspelers in de meeste romantische komedies samen op het scherm te zien zijn, komen Meg Ryan en Tom Hanks pas vijf minuten voor het einde voor het eerst oog in oog te staan. Bovendien wisselt het koppel maar een paar woorden uit in een van de meest iconische scènes van de film. Een idee dat de producenten angstzweet bezorgde, maar uiteindelijk goed uitpakte…

‘Sleepless in Seattle’ is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Meer lezen:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top