Wat maakt een film van regisseur Wes Anderson zo typisch?

Films | Vanaf woensdag 21 juni kan je in de bioscopen kijken naar 'Asteroid City', de nieuwste worp van regisseur Wes Anderson. Deze elfde speelfilm van Anderson heeft, net als zijn voorgangers, bepaalde kenmerken die je terugvindt in eerdere producties van de regisseur.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wes Anderson is een van de meest invloedrijke en ervaren regisseurs van onze tijd. Zijn werk blijft bioscoopbezoekers verbazen en inspireert collega's. In 1996 kwam zijn eerste film 'Bottle Rocket' uit en sindsdien blijft zijn persoonlijke stijl de kijker fascineren.

Of we de films van Wes Anderson nu leuk vinden of niet, het valt niet te ontkennen dat de regisseur naam heeft gemaakt in de filmwereld en we kunnen zijn speelfilms gemakkelijk herkennen aan hun esthetiek. Maar wat maakt zijn werken zo uniek? Pickx blikt hiervoor even terug op enkele eerdere films van hem.

Fetisjacteurs

Net zoals een reeks andere grote Hollywood-regisseurs houdt ook Wes Anderson ervan om samen te werken met een kleine groep van acteurs. Een van de fetisjacteurs van de vijftiger is Bill Murray. Hij prijkt maar liefst negen keer op de affiche van Andersons speelfilms, waaronder 'The Life Aquatic with Steve Zissou' (2004) en 'The French Dispatch' (2021).

Owen Wilson mag ook op zeer warme belangstelling rekenen van Anderson. Hij werkt al vanaf het allereerste begin van zijn regisseurscarrière met hem samen. De acteur kreeg zijn eerste rol in 'Bottle Rocket' (1996), tevens de eerste speelfilm van de regisseur. Ze schreven ook samen het scenario.

Hoofdstukstructuur

Wes Anderson verdeelt zijn films graag onder in hoofdstukken, alsof hij een roman voorstelt aan het publiek. Deze onderverdeling is een karakteristiek element geworden, een handelsmerk van de stijl van de regisseur.

Disfunctionele gezinnen

Disfunctionele gezinnen lijken een terugkerend thema te zijn in de filmografie van de getalenteerde regisseur. Het feit dat zijn ouders scheidden toen hij nog maar acht jaar oud was, kan dit verklaren. Deze pijnlijke gebeurtenissen lijken bij Anderson een passie voor het vertellen van verhalen te hebben aangewakkerd.

Zo dompelt ‘The Tenenbaum Family’ (2001) ons onder in het meeslepende verhaal van een disfunctioneel gezin. En 'Aboard the Darjeeling Limited' (2007) draait om het verhaal van drie Amerikaanse broers die een jaar na de dood van hun vader India per trein doorkruisen in een poging hun familieband te herstellen. Het lijkt er dus op dat familierelaties een prominent thema zijn in Andersons films. Van overleden ouders tot afwezige vaders, bijna al zijn personages worden sterk beïnvloed door soortgelijke problemen.

Menselijke thema's

Naast het disfunctionele gezin focust Anderson ook op diepmenselijke thema's als vriendschap, de dood en de liefde. De regisseur heeft een boontje voor verhalen waarin menselijke verbintenissen een grote rol spelen, op een positieve of negatieve manier.

Muziek uit de jaren 60 en 70

De soundtrack van een film is vaak essentieel voor het succes in de filmzalen en de speelfilms van Wes Anderson vormen hierop geen uitzondering. Anderson werkt regelmatig samen met legendarische groepen zoals de Rolling Stones of The Beach Boys. Wie een film van Anderson bekijkt, kan er bijna zeker van zijn dat er op een of ander moment een klassieker uit de jaren 60 of 70 in voorkomt.

Zo komt de culthit 'Hey Jude' van de Beatles voor in 'The Tenenbaum Family' (2001), net als Bob Dylans 'Wigwam'. Anderson gebruikt deze hits graag op sleutelmomenten in de film.

Droge humor

Hoewel het niet iedereen kan bekoren, is Andersons uitgestreken en ongebruikelijk luchtige humor ook kenmerkend voor de meeste van zijn films. De meeste personages in Andersons films laten weinig emoties zien en bedienen zich graag van droge humor.

Symmetrie

Anderson gebruikt graag symmetrie in de compositie van zijn beelden. Of het nu gaat om mensen of objecten die perfect in het midden van het frame zijn geplaatst, het resultaat is altijd mooi. Deze stijl levert niet alleen een beeld op dat een lust voor het oog is, maar geeft de scènes ook een gevoel van balans en harmonie.

Kleurenpalet

Voor wie het werk van de filmmaker kent, is het duidelijk dat Anderson in bijna al zijn films een specifiek kleurenpalet hanteert dat door de hele speelfilm gebruikt wordt. Wes Anderson heeft altijd oog voor detail en selecteert zijn kleuren met uiterste precisie. Dat doet hij niet alleen bij het ontwerp van de decors, maar ook bij het vervaardigen van de kostuums, die allemaal zo esthetisch mogelijk bij elkaar passen. De kleuren zijn zo gekozen dat ze zo goed mogelijk aansluiten bij de emoties die de regisseur wil oproepen.

Excentrieke kostuums

Het zijn niet alleen de symmetrie en kleurenpaletten die zo kenmerkend zijn voor een Wes Anderson-film. Kostuumontwerp is ook een onmiskenbaar onderdeel van de esthetiek van zijn speelfilms. Anderson heeft de neiging om zijn personages te kleden in ongebruikelijke kleding en accessoires. In de producties van de filmmaker is de kleding even belangrijk als het script.

Slow motion

Veel topregisseurs zoals Martin Scorsese en Quentin Tarantino gebruiken wel eens met wisselend succes slowmotionbeelden, maar wanneer Anderson deze techniek gebruikt, lijkt het altijd te werken. Hij maakt vooral gebruik van slowmotionbeelden om bepaalde acties in een scène te benadrukken.

In 'Moonrise Kingdom' (2012) kan je bijvoorbeeld een prachtige scène bekijken die gebruik maakt van deze techniek. Door het tempo te vertragen, wordt op subtiele wijze het belang van deze scène benadrukt.

Ontdek alle films van Wes Anderson op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top