Avatar keert terug naar Graspop om de wei in vuur en vlam te zetten

Graspop Metal Meeting | Komende zondag staat Avatar op de North Stage van Graspop Metal Meeting. Deze Zweedse heavymetalband staat bekend om zijn geweldige muziek en het feit dat ze festivalweides altijd in vuur en vlam zetten. Genoeg redenen voor Pickx om nog wat meer info te geven over deze duivelse band.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Zweedse heavymetalband Avatar werd in 2001 opgericht in Göteborg, Zweden. De band boekte hier en daar een succesje en verzorgde heel vaak het voorprogramma van grotere bands. In 2014 speelde de band in het voorprogramma van Avenged Sevenfold en 5FDP en begon die van een zekere naamsbekendheid te genieten. Kort daarna brachten ze hun vijfde studioalbum uit, ‘Hail the Apocalypse’, en kwamen ze nog meer in de spotlights te staan.

Avatar toerde kort na de release van dit album door Europa en de Verenigde Staten en kwam daarna nog meer met hun eigen sound. Frontman Johannes Eckerström kwam meer in de picture te staan, kwam steeds vaker verkleed op het podium en de band ontpopte zich langzaam maar zeker tot een groovy avant-garde metalband, gemixt met wat heavymetalinvloeden.

In 2018 brachten ze hun achtste album uit: ‘Avatar Country’. Dit album was enorm populair en deed de fanbase ook enorm toenemen. De bandleden voelden dat het ijzer heet was en dat het onmiddellijk gesmeed moest worden. In 2019 kondigden ze dan ook aan dat er een negende album in de maak was. Dat album kreeg de titel ‘Dance Devil Dance’. In tegenstelling tot ‘Avatar Country’ was dit album ook een stuk serieuzer qua toon. Avatar was even een nieuwe weg ingeslagen en die weg is duidelijk te zien in de videoclip van ‘Chimp Mosh’.De muziek die op ‘Dance Devil Dance’ te horen is, doet ook wat satanistisch aan en dat lezen we ook terug in de songteksten van ‘Dance Devil Dance’. In dit nummer staat immers: ‘Stap binnen in de cirkel en spring maar rond. Bloed voor het bloedritueel en spring maar rond. … Ik ben een van velen. Mijn naam is verboden. Mijn naam blijft verborgen. Ik ben Armageddon. Ik ben Satan, ik ben vrijheid.’

Breed muzikaal repertoire 

Johannes Eckerström is het gezicht van de band en put voor de muziek van ‘Avatar’ inspiratie uit een breed muzikaal repertoire. Hij luisterde in zijn jonge jaren enorm veel naar klassieke muziek van onder andere Ludwig Van Beethoven, maar ook naar songs van de Canadese rockband The Haunted en Rammstein. Die muzikanten hebben de man ook geïnspireerd om in een andere (meer geschminkte) gedaante op het podium te verschijnen.

Het is overigens niet de eerste keer dat Avatar op Graspop Metal Meeting te zien zal zijn. In 2017 stond de band immers ook op de affiche. Toen mochten ze op het hoofdpodium opdraven en maakten heel wat festivalgangers voor het eerst kennis met de Zweden. In 2018 passeerde ze opnieuw de revue, maar daarna maakten ze tijdelijk geen tussenstop meer in Dessel. Tot dit jaar, tenminste!

Avatar staat op zondag 18 juni om 16u50 op de North Stage op Graspop Metal Meeting. Meer info over het programma en de tickets vind je hier.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top