Mötley Crüe (Graspop Metal Meeting) stelt het pensioen uit

Graspop Metal Meeting | In 2015 zag het er nog naar uit dat glamrockband Mötley Crüe er na hun ‘Final Tour’ mee zoud ophouden, maar na het succes van de biografische film ‘The Dirt’ op Netflix in 2019 is de band uit de as herrezen. De rockers spraken een nieuw publiek aan, waardoor de volgende generatie fans verzekerd was. En komende zondag om 21u50 bestijgen ze de North Stage van Graspop Metal Meeting, net voor generatiegenoten Def Leppard.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na zeven jaar rust maakt Mötley Crüe dit jaar hun grote terugkeer op het podium. Zoals duidelijk geschetst wordt in ‘The Dirt’, is er geen band ter wereld die meer leefde volgens het motto “sex, drugs and rock ’n roll” – losbandige braspartijen en schandalen volgden Nikki Sixx, Tommy Lee en hun bende waar ze maar gingen in hun 40-jarige bestaan. Ze doen hun naam eer aan (“motley crew” kan je losjes vertalen als “losbandige bende”).

Leven zonder remmen

De band uit Los Angeles werd opgericht in 1981 en groeide uit tot een vaste waarde in de hard- en glamrockscene. Ze waren emblematisch voor de jaren 80, niet alleen door hun muziek – hun grootste succes boekten ze met debuutalbum ‘Shout at the Devil' – maar ook met hun provocerende houding en excentrieke kledij.

Drugs en alcohol leidden tot donkere dagen voor de band. Zanger en gitarist Vince Neil liet in 1984 bijna het leven toen hij onder invloed een zwaar verkeersongeval veroorzaakte. Zijn passagier, drummer Razzle Dingley van de band Hanoi Rocks, had minder geluk en was op slag dood. Neil werd veroordeeld tot een celstraf en werd aangeklaagd voor 2,5 miljoen dollar.

In 1987, tijdens de tournee naar aanleiding van het vierde album ‘Girls, Girls, Girls’, stierf bassist Nikki Sixx bijna aan een dubbele overdosis heroïne. Daarna besloot de band het toch wat rustiger aan te doen. De leden gingen afkicken, en dat hun soberheid geen effect had op hun creativiteit, zien we aan het feit dat ze kort nadien het album ‘Dr. Feelgood’ (1989) uitbrachten, met daarop de hits ‘Kickstart My Heart’, ‘Without You’ en ‘Don’t Go Away Mad’. Dat zijn nog steeds enkele van de grootste nummers van de band.

Vergeten glamrock

Na de razendsnelle opkomst in de jaren 80, kwam er in het nieuwe decennium een dieptepunt. De jaren 90 werden getekend door alternatieve rock en grunge. Vince Neil verliet de band in 1992 en werd vervangen door John Corabi, maar viel van de ene teleurstelling in de andere. Mötley Crüe slaagde er maar niet in om een plekje te veroveren in de opkomende alternatieve metalscene. Hardrock was hopeloos uit de mode, en zelfs de terugkeer van Neil in 1997 kon daar niets aan veranderen. Twee jaar later besloot drummer Tommy Lee, een van de stichtende leden, ermee te kappen. Hij wilde een solocarrière starten, kwam niet meer overeen met Neil, en reeg ook nog eens de schandalen aan elkaar rond zijn ex Pamela Anderson. Hij moest vier maanden de cel in omdat hij haar had geslagen. Uiteindelijk gingen alle bandleden zich concentreren op soloprojecten en andere bands.

Definitief terug?

In 2004 kwamen Neil, Sixx, Lee en gitarist Mick Mars nog eens samen. Ze zouden nog een keertje hun grootste hits spelen tijdens een internationale tour. De mayonaise pakte, want in 2008 volgde een ware comeback met het goed onthaalde album ‘Saints of Los Angeles’. In 2013 liet Nikki Sixx verstaan dat de band met hun pensioen planden na een afscheidstournee, ‘The Final Tour’, in 2015.

Maar de release van de biopic ‘The Dirt’, over de turbulente bacchanalen van hun hoogdagen, gaf Mötley Crüe een nieuw leven. Fans tekenden een petitie om de band weer samen te krijgen. In 2019 maakten ze het officieel: ze zouden eerst een Amerikaanse en dan een Europese tour spelen. Mick Mars moest door gezondheidsredenen afhaken in 2022. Hij werd al op 27-jarige leeftijd gediagnosticeerd met ankyloserende spondylitis, een chronische ontsteking die zijn gewrichten steeds meer aantastte. Hij werd vervangen door Marilyn Manson-gitarist John 5.

Mötley Crüe maakte de Desselse festivalweide al eens onveilig in 2009 en is nu terug om te bewijzen dat hardrock niet dood is. In de wandelgangen wordt intussen gefluisterd dat de band van plan is om tot 2031 door te gaan, goed voor een halve eeuw rock ’n roll.

Ontdek ‘The Dirt’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Mötley Crue speelt zondag om 21u50 op de North Stage van Graspop Metal Meeting.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top