Bruce Springsteen op TW Classic: is hij de stem van de Amerikaanse middenklasse?

Festivals | Op zondag 18 juni zal de Amerikaanse rocklegende Bruce Springsteen te zien zijn op TW Classic. Ter gelegenheid van dit optreden zenden Canvas en VTM 4 elk een documentaire uit over The Boss. Springsteen staat bekend als de stem van de Amerikaanse middenklasse… maar is dat wel terecht?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bruce Springsteen is een van de bestverkopende muzikanten uit de muziekgeschiedenis. De Amerikaanse rockzanger begon in 1973 aan zijn muzikale carrière en groeide samen met zijn E Street Band in geen tijd uit tot een fenomeen. Sommigen vonden hem even taalvaardig als Bob Dylan, anderen konden dan weer geen genoeg krijgen van zijn muzikaliteit.

Springsteen heeft tal van hits op zijn conto staan waaronder ‘Born in the U.S.A’, ‘The River’, ‘Badlands’ en ‘Born to Run’ enkele van de bekendste zijn. In heel wat van zijn nummers (en vroege albums) zingt Springsteen over de problemen die de gemiddelde Amerikaan treft en moet zien te overwinnen. Dat maakte hem mateloos populair.

Een 'echte' job

In het nummer ‘The River’ vertelt The Boss bijvoorbeeld het verhaal van een man uit de arbeidersklasse die de economische neergang aan de levende lijve ondervindt en daardoor ook zijn gezin uit elkaar ziet vallen. In ‘The Promised Land’, een nummer dat op het album ‘Darkness on the Edge of Town’ prijkt, vertelt Springsteen het verhaal van een man die gelooft in het ‘beloofde land’, maar ondanks al zijn inzet gebukt gaat onder zijn idealen. Springsteen geeft met dit nummer volgens sommigen ook kritiek op The American Dream. Iets wat niet gauw gebeurt in de V.S., en al zeker niet door de gegoede burgers.

The Boss is door deze songs enorm geliefd bij de gemiddelde Amerikaan. Hij wordt door sommigen bestempeld als dé stem van arbeidersklasse. Maar is dat wel terecht? De man heeft immers nooit een echte job gehad en kan dus onmogelijk weten hoe dit leven echt aanvoelt. Tijdens een interview met de Amerikaanse acteur Tom Hanks vertelde The Boss immers dat hij op zijn veertien jaar voor het laatst ‘een echte job’ heeft gehad.

Vader langdurig werkloos

Maar Springsteen vertelde dat hij ondanks zijn (muzikale) successen ook doffe ellende heeft gezien. Hierdoor zou hij de tegenslagen die de gemiddelde Amerikaan te verwerken krijgt, beter begrijpen. Zijn vader was bijvoorbeeld zeer lang werkloos en dat was naar verluidt zeer pijnlijk voor de man. Zijn moeder moest hierdoor heel wat uren kloppen, maar dat gaf haar naar verluidt wel betekenis.

Hij merkt ook op dat de Amerikaanse economie zich meer gaat richten op dienstverlening, in plaats van op pure arbeid. Dat brengt volgens Springsteen het risico met zich mee dat heel wat jonge mannen moeilijker aan een baan geraken, minder brood op de plank kunnen brengen en niet meer de voornaamste kostwinners in het huishouden zijn. Hopelijk kunnen ze dankzij de songs van Bruce Springsteen daar toch enige troost in vinden.

Bekijk ‘Bruce Springsteen: In His Own Words’ op 15 juni om 23u00 op Canvas of 'Springsteen & I' op 16 juni op VTM 4, of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top