Nicole Kidman ontvangt carrièreprijs: dit zijn haar beste rollen

Series | Op zaterdag 10 juni reikt het American Film Institute een Life Achievement Award uit aan de Australische actrice Nicole Kidman. Deze prijs gaat steevast naar een acteur of actrice met een indrukwekkende staat van dienst. Nicole Kidman behoort ook tot dat clubje. Dat bewijzen haar volgende filmrollen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Alice Harford in 'Eyes Wide Shut' (1999)

In deze film van de Amerikaanse regisseur Stanley Kubrick zien we hoe Bill, een arts uit New York, van zijn vrouw (Nicole Kidman) te horen krijgt dat ze seksuele fantasieën heeft gehad over een andere man. Hij komt op een avond een oude vriend tegen die hem vertelt over een geheime groep waarin alle seksuele lusten van de leden gebotvierd worden en besluit om erheen te gaan. Daar ontdekt hij dat de mannelijke elite van New York City er de lakens uitdeelt.

Nicole Kidman speelt in deze thriller de rol van Alice Harford, de vrouw van dokter William Harford (Tom Cruise). Zij speelt geen al te grote rol in het verhaal van ‘Eyes Wide Shut’, maar zet het verhaal (en alle ontwikkelingen die daaruit volgen) wel in gang.

Satine in 'Moulin Rouge!' (2001)

Parijs, 1899. Christian (Ewan McGregor) is een jonge schrijver zonder werk die in de Parijse wijk Montmartre komt wonen. Hij ontmoet Toulouse Lautrec en diens creatieve kompanen en wil dolgraag voor Le Moulin Rouge komen werken. Hij weet de steenrijke eigenaar van de nachtclub van zijn diensten te overtuigen en mag beginnen. Maar dan wordt hij plots verliefd op Satine (Nicole Kidman): de ster van Moulin Rouge waar de steenrijke geldschieter ook een oogje op heeft.

Regisseur Baz Luhrmann leverde met ‘Moulin Rouge!’ een topfilm af waarin heel wat werd gedanst, maar ook stevig werd gezongen. Nicole Kidman bewees dat ze, naast uitstekende acteerkwaliteiten, ook over een zeer goede stem beschikt. Ze kweet zich uitstekend van haar taak en werd bijgevolg beloond met haar eerste Oscar-nominatie.

Grace in 'The Others' (2001)

Grace (Nicole Kidman) is een Britse moeder van twee die in een groot Victoriaans huis op het eiland Jersey woont. Haar man was militair in het Britse leger, heeft deelgenomen aan Wereldoorlog II, maar is vervolgens niet meer teruggekomen. Haar twee kinderen lijden aan een zeldzame ziekte waardoor ze niet aan zonlicht mogen worden blootgesteld en dat tekent het leven in het (donkere) huis. Op een dag neemt ze enkele bedienden aan om te helpen bij het huishouden. Die komen te weten dat er vreemde dingen gebeuren in het huis…

‘The Others’ is een psychologische horrorfilm die in hetzelfde jaar als ‘Moulin Rouge’ uitkwam. Kidman bewees dankzij deze twee films dus dat ze zeer uiteenlopende projecten aankan als actrice en dat op zeer korte tijd.

Sue Brierly in 'Lion' (2016)

De vijfjarige Indische jongen Saroo raakt hopeloos verdwaald in de straten van de Indiase grootstad Calcutta. Na maandenlang te hebben rondgedoold, wordt hij in een weeshuis opgenomen waar hij uiteindelijk ook geadopteerd wordt door een Australisch koppel. Meer dan 25 jaar later is Saroo een rasechte Australiër geworden. Hij wil echter zijn familie terugvinden en keert daarom terug naar India.

Nicole Kidman speelt in deze biografische film de adoptiemoeder van Saroo: Sue Brierly. Het betreft een bijrol, maar ook die vult ze grandioos en stijlvol in. Haar personage komt niet zeer vaak voor in het verhaal, maar toch slaagt ze erin om de intieme band tussen een moeder en haar zoon tot leven te brengen.

Celeste Wright in 'Big Little Lies' (2017-2019)

In 2017 was Kidman te zien in de Amerikaanse miniserie ‘Big Little Lies’. In deze serie zien we hoe enkele jonge Amerikaanse vrouwen bevriend raken via de school van hun kinderen, maar ook hoe hun ogenschijnlijk perfecte leventje doordrongen is van leugens, geheimen en intriges. Op een dag gebeurt er trouwens ook een moord waardoor de levens van de vrouwen helemaal overhoop worden gehaald.

Kidman speelt de rol van Celeste Wright. Zij is een van de drie moeders waar de serie om draait. Celeste zit gevangen in een gewelddadige relatie met haar man en beslist na enige tijd om hem alsnog te verlaten. Actrices Reese Witherspoon en Shailene Woodley spelen de twee overige moeders: Madeline MacKenzie en Jane Chapman.

Kidman heeft al in heel wat films en series meegespeeld, maar de vakpers is het erover eens: haar rol in ‘Big Little Lies’ is een van haar beste rollen ooit. Kidman heeft voor haar rol in de serie zowel een Golden Globe voor Beste Actrice, als een Emmy Award voor Beste Actrice gewonnen. Volgens kenners is het dan ook niet meer dan logisch dat zij op zaterdag 10 juni de Life Achievement Award in ontvangst mag nemen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top