Dit wist je vast nog niet over de Tina Turner-biopic 'What's Love Got to Do with It'

Muziek | Het is 30 jaar geleden dat de film 'What's Love Got to Do with It' uitkwam. Deze biopic toont het leven van Tina Turner, met de nadruk op haar tumultueuze relatie met haar ex-man Ike Turner, en haar doorbraak. Aangezien de "Queen of Rock & Roll" onlangs is overleden, vertelt Pickx je meer over deze biografische film.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'What's Love Got to Do with It' werd uitgebracht in 1993. In de hoofdrollen kan je Angela Bassett als Tina Turner en Laurence Fishburne als Ike Turner zien. De film begint met Tina's jeugd in Nutbush, Tennessee, en volgt haar wanneer ze Ike Turner ontmoet en lid wordt van zijn band. 

In de film krijg je de tumultueuze relatie van het koppel te zien. De film schuwt de taboes niet. Zo is te zien hoe Ike zijn vrouw fysiek en emotioneel mishandelt. Naarmate de film vordert, zien we dat Tina de veerkracht en vastberadenheid vindt om aan haar gewelddadige relatie met Ike te ontsnappen en een carrière uit te bouwen als een succesvolle soloartiest. Je kan zien hoe ze transformeert van Anna Mae Bullock naar Tina Turner en daarna het hoofd biedt aan de uitdagingen waarmee ze als zwarte vrouw in de muziekindustrie werd geconfronteerd. De film wordt afgesloten met Tina's triomfantelijke terugkeer, gesymboliseerd door haar opwindende vertolking van haar hit 'What's Love Got to Do with It' en haar solosucces.


Biografisch

Oorspronkelijk kreeg Whitney Houston de hoofdrol aangeboden, maar die moest het aanbod afwijzen omdat ze zwanger was van Bobbi Kristina. Vervolgens werden Halle Berry, Pam Grier, Vanessa L. Williams, Robin Givens en Janet Jackson in aanmerking genomen voor de rol, maar deze ging uiteindelijk naar Angela Bassett. Voor haar rol won ze de Golden Globe voor beste actrice en net als Laurence Fishburne werd ze genomineerd voor een Oscar. Saillant detail: Fishburne heeft voor het begin van de opnames verschillende keren geweigerd om de rol van Ike Turner te spelen, maar toen hij hoorde dat Angela Bassett Tina Turner ging vertolken, veranderde hij van gedachten.

Het scenario is een bewerking van de autobiografie 'I, Tina', geschreven door Tina Turner en Kurt Loder. Tina Turner weigerde elke medewerking bij het maken van de film. "Waarom zou ik opnieuw willen zien hoe Ike me slaat? Dat is verleden tijd en dat moet zo blijven", verklaarde ze publiekelijk. Tegelijkertijd hielp ze naar verluidt actrice Angela Bassett om haar rol zo goed mogelijk te vertolken.

Delen van de film zijn opgenomen in het huis waar Ike en Tina Turner vroeger woonden. De producenten ontdekten dat hun huis sinds de jaren '60 relatief hetzelfde was gebleven, tot aan het behang toe. Het nummer 'What's Love Got To Do With It' wordt als een terugkerend thema in de film gebruikt en weerspiegelt de centrale vraag van Tina over de rol van liefde in haar tumultueuze relatie met Ike Turner.

Als je nog meer wilt weten over het levensverhaal van Tina Turner, raden we je ook aan om de in 2021 uitgebrachte documentaire 'Tina' te bekijken. Deze documentaire geeft een intieme kijk in het leven en de carrière van de Queen of Rock en kan je bekijken in de VOD-catalogus van Proximus.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top