Jaouad Alloul ademt Pride: “Vreemd zijn is ook heel mooi”

Muziek | Met de morele zege van Gustaph op het Eurovisiesongfestival komt ook zijn coschrijver Jaouad Alloul (zij/haar) weer veelvuldig aan bod in de media. Pickx liet de duizendpoot (theatermaker, muzikant, zanger, auteur, ondernemer…) aan het woord in een video naar aanleiding van Pride Month. Wij stellen de artiest nog wat verder voor.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jaouad Alloul (zij is genderfluïde en heeft een voorkeur voor vrouwelijke voornaamwoorden) schreef het nummer ‘Because of You’, net als enkele andere nummers, samen met Stef ‘Gustaph’ Caers toen ze zes maanden lang intensief samenwerkten. Stef maakte de beat en Jaouad pende de tekst neer. Aanvankelijk was het Jaouad die het nummer inzong, maar zij kon door de drukke agenda niet deelnemen aan Eurosong. “De beslissing was snel gemaakt om Stef het nummer te geven. En ik ben heel blij dat ik dat heb gedaan”, zegt ze in een interview met Het Laatste Nieuws.

Dankzij Eurosong werden beide schrijfpartners opnieuw voorgesteld aan het grote publiek, maar laten we niet vergeten dat Jaouad Alloul, zeker in LGBTQIA+-middens, maar ook ver daarbuiten, al lang een klinkende naam is in Vlaanderen. Alloul werd geboren in een streng gelovig Marokkaans gezin en probeerde haar genderidentiteit en homoseksualiteit zo lang mogelijk verborgen te houden. “Ik plooide me tot mijn twintigste dubbel om mannelijk en hetero te lijken”, aldus Jaouad in een interview met Knack. “Vandaag besef ik dat gelukkig zijn niet bij de anderen begint, maar bij jezelf: zit ik goed in mijn vel, dan zal dat ook op de mensen rond mij afstralen.”

Wat is een rolmodel?

Op het podium kon Jaouad zich nog het best uitdrukken, door middel van zang, theater, drag, show en spel. In de voorstellingen van de artiest vallen grenzen weg, draagt iedereen de kleren die die wil dragen en valt iedereen op wie die wil vallen. Muziekoptredens van Jaouad zijn een viering van vrijheid en funk, vol immens dansbare oorwurmen. Een hoogtepunt is de autobiografische theatermonoloog ‘De meisje’, over een Marokkaanse jongen die vrouwenkleren wil dragen en op jongens valt. Die zeer authentieke monoloog is enkele maanden geleden ook in boekvorm verschenen.

Dankzij de kunst werd Jaouad een stem voor de onderdrukten, ook al was dat eigenlijk nooit de bedoeling. Maar nadat een magazine publiceerde dat ze zich schaamde voor haar geaardheid – “een flagrante leugen”, aldus Jaouad – moest ze wel reageren. Sindsdien is ze een belangrijke stem in de debatten rond openheid en de bestrijding van homofobie, transfobie en misogynie. Maar tegelijk schuwt ze de term “rolmodel”. “Noem me zéker geen rolmodel. Ik modder ook maar wat aan. Ik ben allesbehalve een voorbeeld. Ik maak zoals iedereen elke dag duizenden fouten”, relativeert ze in Het Nieuwsblad.

Pickx liet Jaouad aan het woord naar aanleiding van Pride Month in onderstaande video. Over de betekenis van queer zijn (“de vrijheid nemen om je persoonlijkheid te ontwikkelen naar je eigen normen en waarden", aldus Jaouad), haar rolmodel, de grensverleggende Grace Jones, en de mooie reacties op ‘De meisje’.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top