Wie is Divine, de drag queen op wie Ursula uit 'De Kleine Zeemeermin' gebaseerd is?

Muziek | De live-action versie van 'De Kleine Zeemeermin' is nu te vinden in de VOD-catalogus van Pickx. In deze herziene Disney-klassieker speelt Halle Bailey de zeemeermin Ariel. In de nieuwe film speelt ook een enorm getalenteerde Ursula, gespeeld door Melissa McCarthy. Pickx vertelt je meer over dit personage, geïnspireerd door drag queen Divine.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De rol van de boze zeeheks Ursula, gespeeld door McCarthy in de adaptatie van 'De Kleine Zeemeermin', is sterk gebaseerd op een drag queen uit de jaren 60 en 80 genaamd Divine. Toen de film werd uitgebracht in 1989 werd er ook al druk gespeculeerd dat Divine de grote inspiratiebron voor Ursula was, iets dat later ook bevestigd is door degenen die betrokken waren bij de film.

Met dunne, scherp gebogen wenkbrauwen, stevige blauwe oogschaduw, gestyled wit haar en brede rode lippen lijkt de gelijkenis tussen Ursula's make-up en die van Divine geen toeval. Divine had echter geen paarse huid zoals de kwaadaardige half-vrouw half-octopus.

Pink Flamingos

Divine werd in de jaren 70 een cultfiguur na de film ‘Pink Flamingos’ van John Waters. Buiten de film is de invloed van Divine nog heel aanwezig, bijvoorbeeld in een aflevering van RuPaul's Drag Race die volledig aan Divine gewijd werd en in het American Museum of Visionary Art in Baltimore, waar een 3 meter hoog standbeeld van Divine staat. Sterker nog, er is ook een documentaire over de drag queen 'I Am Divine'.

Beauty school

Harris Glenn Milstead, de acteur achter Divine, ging in 1963 na zijn middelbare studies naar de Marinella Beauty School om haar te leren stylen. Milstead vervolgde zijn carrière in kapsalons en specialiseerde zich in bijenkorfkapsels. Die carrière duurde echter niet lang. Hij begon uitbundige feestjes te organiseren die zijn ouders betaalden. Op een van deze feestjes begon Milstead te experimenteren met crossdressing, voornamelijk geïnspireerd door Elizabeth Taylor.

Howard Ashman

Een van de bedenkers van 'De Kleine Zeemeermin', Howard Ashman, werd door Disney benaderd na het succes van zijn off-Broadway toneelstuk 'Little Shop of Horrors'. Door hem in te huren hoopte Disney na een minder succesvolle periode weer hoge toppen te scheren.  Naast de rol van Rob Minkoff als animator, had Ashman de macht om de personages te kiezen en te ontwikkelen. Zoals velen die opgroeiden in Baltimore in de jaren 50 en 60, kende hij Divine. De link tussen dragqueens en sprookjes was perfect voor Ashman en leidde tot de creatie van Ursula.

Wereldwijde invloed

Na de film 'Pink Flamingos' werd Divine een echte underground rockster en trad zelfs op met de Cockettes, een groep hippische, psychedelische drag queens uit San Francisco. Rond deze tijd moedigde Waters Milstead aan om de Divine’s persona verder te overdrijven door strakkere jurken en minirokjes te dragen. 

“Milstead's grote verdienste was dat hij alle dragqueens cool maakte”, zei Waters in een interview met Baltimore Magazine. "Hij brak alle regels. En nu zijn alle succesvolle dragqueens cutting edge ."

Disco hits

Nadat de carrière van Divine een hoge vlucht had genomen dankzij de films van John Waters, stelde de manager van Milstead, Bernard Jay, hem voor om op te treden in nachtclubs om de eindjes aan elkaar te knopen. Divine bracht verschillende discoliedjes uit, met singles als 'I'm So Beautiful', 'You Think You're A Man', 'Native Love' en 'Born To Be Cheap'.

‘The Little Mermaid’ is vanaf nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top