Wat je moet weten over 'Mocro Maffia' voor de lancering van seizoen 5 op Streamz

Series | Het vijfde seizoen van de razend spannende Nederlandse serie ‘Mocro Maffia’ verschijnt vanaf vandaag op Streamz. De beenharde serie, waarvan intussen ook een spin-off miniserie, een minifilm en een langspeelfilm verschenen, is al sinds 2018 een sensatie op de Nederlandse buis. Voor wie ‘Mocro Maffia’ nog geen kans gaf, geven we alles mee wat je moet weten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Naast de vier seizoenen van ‘Mocro Maffia’ kan je op Streamz momenteel kijken naar de miniserie ‘Komtgoed’, de korte film ‘Meltem’ en de langspeler ‘Mocro Maffia: Tatta’, de titels die de wereld van de Amsterdamse onderwereld verder uitdiepen. De serie en alle spin-offs zijn goed voor vele uren spanning en vertier, maar het begon allemaal met een boek.

Echte feiten?

De serie is namelijk losjes gebaseerd op het boek ‘Mocro Maffia’( 2014) van journalisten Wouter Laumans en Marijn Schrijver. Zij doken de Amsterdamse criminele wereld in om het verhaal te vertellen van de opkomst van nieuwe zware criminelen, de bendes die de Lage Landen terroriseren en elkaar uitmoorden in de strijd om de miljoenen die in de cocaïnemarkt omgaan. De titel van het boek verwijst naar een groep Marokkaanse Nederlanders uit Bos en Lommer, die zich door Italiaanse maffiaseries als ‘Gomorra’ lieten verleiden om de criminaliteit in te gaan. Maar zoals Laumans zelf zegt, gebruikt hij de term Mocro Maffia niet in zijn feitelijke berichtgeving. “Het zijn niet alleen Marokkanen, eerder een mengelmoes van achtergronden. Cocaïnemaffia is feitelijk correcter”, zegt hij.

Laumans kreeg overigens ook de vraag of ‘Mocro Maffia’, net als sommige van die Italiaanse maffiaseries, de misdaad niet verheerlijkt en dus opnieuw jongeren zou aanzetten om het slechte pad te kiezen. “Ik denk niet dat Mocro Maffia een aanzuigende werking op jongeren heeft. Alsof een tiener na het zien ervan denkt: nu ga ik in Audi’s rijden en mensen liquideren. Nee hoor, daar komen allerlei maatschappelijke factoren bij kijken”, antwoordde hij. “Het gaat niet alleen om de stoere poppetjes, maar ook om de consequenties. Zo gezellig is de serie niet”, voegt criminoloog Marijke Drogt toe.

Het boek gaat over waargebeurde feiten, maar in de serie ‘Mocro Maffia’ begint elke aflevering met de woorden: “Deze dramaserie vertelt een fictief verhaal en heeft geen relatie tot werkelijke gebeurtenissen. Elke overeenkomst berust volledig op toeval.” Toch grepen de scenaristen vaak terug naar echte gebeurtenissen, zoals toen in 2016 een hoofd werd gevonden op de Amstelveenseweg in Amsterdam en toen in 2020 een martelkamer werd ontdekt in Noord-Brabant. De personages en specifieke verhaallijnen, alsook de gestructureerde maffia-organisaties in de reeks, zijn volledig fictief.

Het verhaal

De serie opent met Romano Tevreden en Jaouad “Paus” Ancharad. Romano runt al lang een succesvolle cocaïnehandel in de Nederlandse hoofdstad. Maar wanneer Paus hem naar de troon staat en zelf een grootschalige handel op poten zet, staat dat gelijk aan een oorlogsverklaring. Elk beschikken ze over een legertje aan loyale voetsoldaten. Zo heeft Romano zijn rechterhand Potlood zelf ook een eitje te pellen met Paus en splitst Tatta zich op een bepaald moment af van de groep van Paus – wat je kan zien in de film ‘Mocro Maffia: Tatta’. Tegelijk zie je de verhaallijnen van de schrijvers en journalisten die de nieuwe criminele bendes in kaart proberen te brengen en zo teveel verwikkeld raken in de onderwereld.

Hoofdrolspelers in ‘Mocro Maffia’ zijn Achmed Akkabi (Paus), Mandela Wee Wee (Romano), Robert de Hoog (Tatta) en Nasrdin Dchar (Potlood), maar ook de Belg Saïd Boumazoughe (‘Grond’, ‘Patser’) kreeg een prominente rol in de bende van Paus.

In het vijfde seizoen begint Romano vastberaden om voor eens en voor altijd af te rekenen met Paus en zijn bende. De strijd tussen de bendes en de onderlinge conflicten tussen Tatta en Potlood zijn nog lang niet gestreden. Het belooft er in het nieuwe seizoen gewelddadiger en onscrupuleuzer dan ooit aan toe te gaan.

Ontdek 'Mocro Maffia' nu op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top