Is 'The Improbable Voyage of Harold Fry' gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Films | Sinds 31 mei kan je 'The Improbable Journey of Harold Fry' zien in de bioscopen. Pickx vertelt je meer over het drama met Oscar-winnende acteur Jim Broadbent.Dit wist je nog niet over ‘Bruce Almighty’ (2003)

Door Pickx

Deel dit nieuws

In Hettie MacDonalds drama 'The Improbable Voyage of Harold Fry' schittert Jim Broadbent als Harold Fry, een gepensioneerde man die in het Engelse Kingsbridge woont met zijn vrouw Maureen (Penelope Wilton). Op een dag ontvangt Harold een brief van zijn oude vriendin, Queenie Hennessy, die terminale kanker heeft en in een palliatief centrum woont in Berwick-upon-Tweed, de noordelijkste stad van Engeland.

Harold besluit vervolgens om te voet door Engeland te lopen om deze stad te bereiken, zonder vervoermiddelen of steun van Maureen. Onderweg ontmoet hij verschillende mensen die geïnteresseerd zijn in zijn queeste. Tijdens zijn tocht moet Harold meer dan eens terugdenken aan de strijd van zijn enige zoon David, een briljante student aan de universiteit van Cambridge, die onder meer vanwege een depressie en een ernstige drugs- en alcoholverslaving uit het leven stapte.

De speelfilm is een bewerking van de gelijknamige roman van Rachel Joyce, gepubliceerd in 2012. In een interview met The Guardian twee jaar later onthulde Joyce dat veel lezers ten onrechte dachten dat het verhaal waar was. "Mensen vragen vaak of Harold een echt persoon is", verklaarde ze.

Uitlaatklep

Hoewel de personages van Harold, Queenie en Maureen niet echt bestonden, werd de auteur geïnspireerd door het levensverhaal van haar eigen vader om het boek te schrijven. "Ik begon met schrijven toen mijn vader me vertelde dat hij stervende was", vertelde ze aan BookBrowse. "Hij had jarenlang tegen kanker gestreden en na verschillende zware ingrepen vertelden de chirurgen hem dat hij uitbehandeld was. Hij was erg bang en ik ook. Ik was bang voor het idee om mijn vader niet meer bij me te hebben, om hem te zien sterven. Uiteindelijk is hij overleden en schreef ik ondertussen mijn verhaal van een man die thuis vertrekt om iemand anders te redden. Dit boek was in zekere zin mijn uitlaatklep."

Er is ook de grootste zorg besteed aan de verfilming van het boek. Zo gingen de acteurs en het technische team op pad om een groot aantal plaatsen en steden te filmen die daadwerkelijk in het boek werden vermeld. Ze deden dit alles met respect voor de chronologische volgorde van de roman, wat geen sinecure was met het grillige Britse weer.

Bekijk 'The Improbable Voyage of Harold Fry' in de bioscoop vanaf 31 mei.

Lees meer:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top