Zornik luidt comeback in met nieuwe single 'Dancing with Yourself'

Muziek | Zornik is terug! Vorige week werd een nieuwe single gelost, de voorbode van een nieuw album dat er dit najaar aankomt. Pickx deed al eens de luistertest en stelde vast: de powerpopband rond zanger/frontman Koen Buyse klinkt anders en tegelijkertijd toch ook herkenbaar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zoals bij zovele bands was Humo’s Rock Rally een cruciale duw in de rug voor Zornik, toen ze in 2000 de finale van het vermaarde muziekconcours bereikten. For the record: Mintzkov Luna won die editie en Admiral Freebee behaalde zilver.

Met hits als ‘It’s So Unreal‘, ‘Hey Girl’, ‘Scared of Yourself’ en ‘Black Hope Shot Down’ domineerde Zornik begin jaren 2000 de Vlaamse hitparades. In België en Nederland werd de Limburgse rockband rond frontman Koen Buyse een begrip, en zelfs in enkele Scandinavische landen kregen ze voet aan de grond. Vooral de manier waarop Zornik tienerangst en grootse emoties in catchy rocksongs wist te vatten, leverde hen vele fans op. De charismatische zanger Buyse werd de Belgische kloon van Brian Molko (Placebo) of Matt Bellamy (Muse) genoemd. Er zijn slechtere referenties denkbaar.

Tot ze in 2009 zelf de pauzeknop indrukten, onder andere omdat Buyse met zijn elektronica-project Nitebytes nieuwe wegen wilde verkennen. Opnieuw de play-knop vinden bleek nadien moeilijker dan verwacht. In 2012 en 2015 kwamen er nog wel nieuwe platen uit, respectievelijke ‘Less > More’ en ‘Blinded by the Diamonds’ getiteld, maar die brachten niet de verhoopte verkoopcijfers op en zo ging het project Zornik toch maar weer stilletjes de berging in.


Comeback en nieuwe single

Dat er in 2020 een grootse comeback werd aangekondigd, was dan ook eerder verrassend te noemen. Al was er wel een goede reden: een jubileumtour om het twintigjarige bestaan van de band te vieren. Daarbij hoorde ook een deelname aan het populaire VTM-programma ‘Liefde voor Muziek’, waardoor Zornik toch weer aan buzz won. Nu is het tijd om te oogsten, moet Buyse gedacht hebben. Afgelopen februari speelden ze in een uitverkochte AB, en dat gaf hen het nodige vertrouwen: “Door op het podium te staan voelden we dat het nog niet op was”, aldus Buyse. In maart 2024 staat de band nogmaals in de Ancienne Belgique en dat dat niet opnieuw louter een best of-show wordt, mag nu al duidelijk wezen.

Zornik loste vorige week immers een nieuwe single: ‘Dancing with Yourself’. Zoals we dat van hen mogen verwachten een zeer vlot in het oor liggende song, met veel nadruk op een powerrefrein, maar in vergelijking met de vroegere Zornik toch meer geënt op het gebruik van synths en zelfs wat koebellen. Meer pop dan rock, quoi. Ook de toon van de muziek is geëvolueerd, van dat typische bombastische stadionrockgeluid à la Muse, naar vrolijkere, funky zomervibes.

Plotse overlijden van zus

“Geniet van het leven want het is heel kort, pluk de dag en probeer niet te veel te focussen op het geld”, zo vertelde Koen Buyse aan StuBru toen hij er de nieuwe single ging voorstellen. De boodschap is goedbedoeld -heb aandacht voor jezelf en voor je omgeving, focus niet op de verkeerde zaken-, en we weten waar het vandaan komt -drie jaar geleden verloor Buyse plots zijn zus na een stom ongeval-, maar werd in deze tekst naar onze mening iets te clichématig verwoord. Een euvel waar zanger/songschrijver/producer Koen Buyse destijds al eens last van had.

Dat de inmiddels 46-jarige frontman van Zornik zijn oor en gevoel voor melodie echter nog niet kwijt is, bewijst hij dan weer wel met deze ‘Dancing with Yourself’. Het moet de voorbode zijn van een nieuwe plaat, die dit najaar verwacht mag worden. Wij zijn alvast benieuwd hoe de rest van het nieuwe materiaal zal klinken. Wie niet zo lang wil wachten, kan Zornik deze zomer al live aan het werk zien op 23 juli tijdens Kneis’tival in Knokke-Heist en 8 juli tijdens het Vijverfestival in Dilbeek. Ongetwijfeld passeren daar ook nieuwe songs de revue.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top