‘Yellowjackets’: een op en top vrouwelijke serie die geen taboe uit de weg gaat

Series | Komend weekend wordt in de Verenigde Staten het tweede seizoen van ‘Yellowjackets’ uitgebracht. De tweede jaargang telt negen spannende afleveringen waarin niet enkel een spannend verhaal wordt verteld, maar ook gender en vrouwelijke rollenpatronen onder de loep worden genomen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Yellowjackets’ vertelt het verhaal van Misty, Natalie, Taissa en Shauna: vier vrouwen die als tiener een vliegtuigcrash hebben overleefd toen hun meisjesvoetbalteam uit New Jersey op weg was naar een finalewedstrijd in Seattle. De vier vrouwen hadden niet enkel de crash overleefd, maar wisten ook de wildernis van Canada te doorstaan. We zien hoe het de vrouwen 25 jaar later vergaat en hoe sommige van hen nog steeds littekens van het ongeval met zich meedragen…

Het eerste seizoen van de televisiereeks kwam in 2021 uit en was meteen razend populair in de Verenigde Staten. Al van bij het begin ziet de kijker immers dat de meisjes niet zomaar hebben kunnen overleven in de bossen van Canada en dat deed heel wat mensen speculeren over hoe ze daarin zijn geslaagd.

Een op en top vrouwelijke cast

De personages uit deze reeks worden tweemaal opgevoerd: een keer als ze jong zijn en in de wildernis trachten te overleven en dan nog een keer, 25 jaar later. De oudere versies van de personages worden gespeeld door Melanie Lynskey ('Togetherness'), Juliette Lewis ('Born Killers'), Christina Ricci ('The Addams Family'), Tawny Cypress ('Heroes') en Lauren Ambrose ('Six Feet Under'). De jongere versies worden gespeeld door Sophie Nélisse ('47 Meters Down'), Jasmin Savoy Brown ('The Leftovers'), Samantha Hanratty ('Pushing Daisies') en Ella Purnell ('Sweetbitter').

Je leest het goed: het betreft een op en top vrouwelijke cast. Omdat we de personages op twee momenten in hun leven te zien krijgen, zien we ook hoe hun persoonlijkheden zijn ontwikkeld gedurende al die jaren. De makers hebben ook de vrouwelijke stereotypes overboord gegooid want de kijker krijgt te maken met een doorgedreven journaliste, een homoseksuele politica, een vrouwelijke punker met een passie voor wapens en een vrouwelijke sociopaat...

Met aandacht voor taboes

Wat ook opvalt, is hoe de makers verschillende maatschappelijke taboes doorprikken. Het thema menstruatie wordt bijvoorbeeld niet uit de weg gegaan en ook vrouwelijke (en mannelijke) rollenpatronen komen uitgebreid aan bod. Seksuele geaardheid is ook een thema, maar de makers vervallen gelukkig niet in clichés. Ze snijden al deze onderwerpen aan, maar het voelt niet melig aan en wordt ook niet opgedrongen. De serie capteert dankzij dit alles de vele nuances en de complexiteit uit het dagelijkse leven en is bovendien razendspannend.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top