'A Kind of Magic', in meer dan één opzicht een uniek Queen-album

Muziek | Dag op dag 27 jaar geleden bracht de iconische rockband Queen het album 'A Kind of Magic' uit. Pickx vertelt je waarom dit album een bijzondere plaats heeft in de muziekgeschiedenis.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de lijst van best verkopende Queen-albums blijft 'A Kind of Magic' hangen op de vijfde positie met ruim 6,5 miljoen exemplaren, maar niettemin is dit album in meerdere opzichten historisch. Vooral fans van de extravagante liveoptredens van de Britse rockgroep blikken ongetwijfeld met weemoed terug naar de concertreeks rond dit album.

Zwanenzang

Freddie Mercury leidde een liederlijk liefdesleven, daarover zijn biografieën vol geschreven. In 1986 werd bij de Britse zanger aids vastgesteld. De tijd dat het hiv-virus een doodvonnis betekende, ligt nu gelukkig ver achter ons. In de tijd dat de Queen-frontman het album 'A Kind of Magic' uitbracht, bestond er echter geen behandeling voor de ziekte, waardoor de gezondheid van Mercury snel achteruit ging.

De daaropvolgende concerttournee heette de 'Magic Tour' en zou uiteindelijk de allerlaaste concertreeks van de Britse band worden. Queen passeerde ook in België, met een concert in Vorst Nationaal op 17 juni 1986. Het memorabele laatste concert van de tournee in het onooglijke Engelse dorpje Knebworth was bovendien het allerlaatste concert van Queen in de originele samenstelling.

Ijzeren gordijn

In de jaren 80 stond Oost-Europa nog stevig onder de invloed van de toenmalige Sovjet-Unie. Westerse invloeden werden angstvallig uit het publieke leven gehouden, waardoor de blik van het culturele leven in deze landen hoofdzakelijk gericht was naar het oosten. Queen bracht daar verandering in door in 1986 als de eerste West-Europese rockband op te treden in het Volksstadion in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Het concert werd een enorm succes met 80.000 toeschouwers in het stadion en meer dan 40.000 mensen die buiten de poorten meeluisterden. Freddie en de zijnen deden er alles aan om de harten van de Hongaren te veroveren, onder meer door het traditionele volksliedje 'Tavaszi Szél Vizet Áraszt' te zingen. Die missie was geslaagd, blijkt uit de concertfilm die naar aanleiding van dit concert werd uitgebracht. 

Heavy metal

Na hun succesvolle optreden op het LiveAid-concert in 1985 kregen de bandleden van Queen het verzoek om de soundtrack te maken van de opkomende fantasyfilm 'Highlander'. De film over een onsterfelijke Schotse man die zijn vijanden enkel kan verslaan door hen te onthoofden, was geen hoogvlieger in de bioscoop. De soundtrack deed het daarentegen veel beter: het haalde onder meer goud in Frankrijk, Italië, Brazilië en de Verenigde Staten, drievoudig goud in Duitsland en twee keer platina in het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

Op de plaat zien we dat de bandleden terugkeren naar hun roots door meer heavymetalinvloeden toe te laten in hun nummers, zoals ze dat in de jaren 70 onder meer met 'Stone Cold Crazy' en 'Father to Son' deden. Het resultaat kan je beluisteren in nummers als 'One Vision', 'Gimme the Prize' of 'Princes of the Universe'.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top