Wie is Metejoor? Docureeks ‘Met de Joris’ toont de andere kant van ‘s mans populariteit

Series |

Op 27 mei lanceert Streamz de vierdelige docureeks ‘Met de Joris’, waarin Metejoor open en eerlijk inzage geeft in het opzienbarende traject dat hem plots van leraar in Vosselaar naar nationale roem katapulteerde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Joris Van Rossem (32) had een goede baan als leerkracht in een plaatselijke school in het Kempische Vosselaar, het dorp waar hij opgroeide. Maar stiekem droomde hij van een zangcarrière, alleen: hij durfde niet. Zijn ingebakken schroom en faalangst stonden die ambitie in de weg. Mede dankzij zijn zus Lisa, ook een muzikaal talent met ambitie, kwam hij in contact met producer Hans Francken. De man die eerder al met Clouseau, Natalia, IBE en Emma Bale had samengewerkt. De ervaren producer zag wel wat in die vrolijke onderwijzer uit Vosselaar en samen gingen ze aan het liedjes schrijven.

Plotse sterrenstatus

Van dan af ging het snel. Onder de naam Metejoor -een verbastering van de uitspraak “Met de Joor”, zijn bijnaam bij de vrienden- bestormde hij vanaf 2019 de hitparades in Nederland en België. ‘1 op een miljoen’, ‘Horizontaal’, ‘Het beste aan mij’, ‘Rendez-vous’ en ‘Dit is wat mijn mama zei’ groeiden uit tot hits die door duizenden fans meegezongen werden. In 2021 besloot Joris dan ook het onderwijs achter zich te laten en vol voor een carrière in de showbizz te gaan. Zijn debuutalbum ’Metejoor’, een soort best of van de nummers die hij de voorbije jaren uitbracht, werd enthousiast onthaald, hij won een hele prijzenkast aan MIA’s en recent nog blonk hij uit in het populaire VTM-programma ‘Liefde voor Muziek’. En nu is er dus een docureeks over die toch wel verrassende en plotse wending in zijn leven. In vier delen dan nog wel, exclusief op Streamz.

“Als kind kraste ik in mijn ­bureau: Joris kan niks, Joris moet dood”, vertelt hij in de reeks. Hij geeft ook voorbeelden van hoe dat lage zelfbeeld hem ook nog tijdens zijn eerste jaren als podiumartiest parten speelde, tot braakneigingen en een abonnement op het dichtstbijzijnde toilet toe. Anderzijds was er die eeuwige positivo en dromer in hem, die altijd gelooft dat alles wel goed komt. “Ooit zat ik naar ‘Tien om te Zien’ te kijken, zonder te weten dat ik daar ooit zelf zou staan”, aldus Metejoor. “En al zeker niet dat er nog veel zottere dingen zouden gebeuren. Reed ik vroeger voorbij het Sportpaleis, dan lachte ik elke keer. Omdat ik geloof dat, als je lacht, het ooit wel zal komen.” Een redenering die blijkt te kloppen: op 3 en 4 november dit jaar mag Metejoor het podium van de Antwerpse muziektempel bestijgen.

De keerzijde van de medaille

Maar met de doorbraak en immense populariteit komen onvermijdelijk ook de valkuilen. Eens je het sterrendom hebt betreden, is het niet evident om het imago van sympathieke outsider te cultiveren. Metejoor werd een gretig gebezigd onderwerp in de boekskes. Er werden geruchten gelanceerd over vermeend overspel met Julia van K3, hetgeen zijn relatie met zijn partner Britt onder druk zette. Uiteindelijk maakte Metejoor vorige maand bekend dat er een einde kwam aan die relatie.

Ook op die moeilijke passages gaat hij dieper in tijdens de docureeks: “De periode dat de boekjes in actie schoten, was gek. Tot dan had ik enkel positieve dingen gelezen. Ik was net geland in Spanje om qualitytime te hebben met het gezin (zijn vriendin en haar twee dochters, nvdr.). De eerste avond was het al volledig naar de kloten. Ik kreeg haatberichten. Mensen staken mijn cd in brand. En op straat werden we gevolgd door mensen die ons filmden. Heel griezelig.”

“Heel de zomer was eigenlijk om zeep. Alles werd overschaduwd door die miserie en mijn gezin dat plots twijfelde: Kunnen we dit wel aan? Willen we dit de rest van ons leven doen? Voor mijn groep was het ook niet leuk. De vrolijke Joris was maandenlang iemand anders. Door de angst om mijn gezin te verliezen en voor wat mensen over me zouden denken. Maar mijn band trok me erdoor”, sluit Metejoor het thema af.

Ontdek 'Met de Joris' vanaf 27 mei op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top