Van jonge dichter tot gekwelde dominee: dit zijn de beste rollen van Ethan Hawke

Films | Sinds kort is Ethan Hawke te zien in de kortfilm 'A Strange Way of Life', die in première ging op het filmfestival van Cannes. Pickx kiest enkele van de belangrijkste rollen uit de carrière van deze Amerikaanse acteur.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dead Poets Society

Deze film lanceerde de carrière van Hawke. 'Dead Poets Society' volgt een groep studenten van een Amerikaanse kostschool in de jaren vijftig die van hun leraar Engelse literatuur, John Keating (Robin Williams), de opdracht krijgen om vrijdenkers te worden. Ethan Hawke vertolkt de rol van de jonge Todd, een verlegen student die tijdens de maanden die hij met Keating doorbrengt uit zijn schulp zal kruipen.

Gattaca

In deze scifi-thriller worden kwesties als eugenetica en sociaal determinisme verkend. In de futuristische wereld van Gattaca wordt eugenetica op grote schaal toegepast en kunnen ouders de genen van hun kinderen kiezen. Ethan Hawke kruipt in de huid van Vincent, een man die op natuurlijke wijze is verwekt en ervan droomt deel te nemen aan het ruimteprogramma. In 2011 beoordeelde NASA deze film uit 1997 als de meest geloofwaardige sciencefictionfilm in de geschiedenis.

Training Day

Ethan Hawke speelt een jonge LAPD-rekruut, Jack Hoyt, naast de ervaren Alonzo Harris (Denzel Washington). In deze film uit 2001 vertolkt hij de rol van een idealistische politieman die beïnvloed wordt door de onorthodoxe en illegale werkwijze van Harris. Voor deze rol werd Hawke in 2002 genomineerd voor een Oscar in de categorie beste acteur in een bijrol.

Boyhood

In deze film volgen we het leven van Mason (Ellar Coltrane) volgt, van kindertijd tot volwassenheid, over een periode van twaalf jaar. Regisseur Richard Linklater filmt de acteurs, waaronder Ethan Hawke die de vader van Mason speelt, in verschillende stadia van hun echte leven, waardoor een unieke en authentieke ervaring ontstaat van groei, familierelaties en persoonlijke ontdekking. De film leverde Hawke een tweede Oscarnominatie op, wederom voor beste mannelijke bijrol.

First Reformed

In deze speelfilm uit 2017 speelt Ethan Hawke dominee Ernst Toller. Als voormalig militair kapelaan stelt hij zijn eigen geloof in vraag nadat zijn zoon overleden is. Hawke zet zijn rol met nauwkeurigheid en emotie neer. Hij wist de pijn en innerlijke kwetsbaarheid van het personage op een krachtige en meeslepende manier over te brengen, klonk het bij veel recensenten. Hawke slaagt erin een emotionele band met de kijker te creëren, waardoor zijn personage aan herkenbaarheid wint. Voor deze rol werd hij op vele filmfestivals over de hele wereld gelauwerd.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top