Zo werd ‘Strange Way of Life’, de ‘Brokeback Mountain’ van Pedro Almodóvar, ontvangen in Cannes

Films |

“De western is nog springlevend”, zei regisseur Pedro Almodóvar op het podium na de wereldpremière van zijn queer western ‘Strange Way of Life’ op het filmfestival van Cannes. De kortfilm van 30 minuten, met Pedro Pascal en Ethan Hawke in de hoofdrollen, bevat een vleugje kink: te expliciet, of net gesneden koek voor Cannes?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Pascal is Silva, een knappe Mexicaanse cowboy die een afgelegen westernstadje met de klinkende naam Bitter Creek binnenrijdt op z’n paard. Hij komt de sheriff opzoeken, Jake, gespeeld door Hawke. Het is de eerste keer in 25 jaar dat de twee mannen elkaar zien. Na een gezamenlijk diner, waarbij Jake zijn geheelonthouding opgeeft en wijn drinkt, worden de gevoelens van de twee mannen voor elkaar te intens om te weerstaan.

Jake heeft onmiddellijk spijt dat hij aan zijn verlangens heeft toegegeven, want afgezien van al het andere is hij Silva’s zoon (George Steane), die hij van moord verdenkt op zijn schoonzus, op het spoor. Hij is dan ook vastberaden om gerechtigheid te laten geschieden. Wat volgt is – geheel volgens de westerntraditie – een beladen impasse.

De kortfilm ging afgelopen zomer in productie in Almería, Spanje, op de buitensets waar Sergio Leone in 1964-66 zijn klassieke trilogie van spaghettiwesterns opnam met Clint Eastwood in de hoofdrol.

Lovende reacties

“‘Strange Way of Life’ voelt op zijn manier behoorlijk ouderwets aan”, oordeelde de Britse kwaliteitskrant The Guardian. Filmsite Loud and Clear kwam tot een heel andere conclusie: “Het westerngenre wordt traditioneel geassocieerd met een specifiek idee van mannelijkheid: de ‘cowboy’ is een eenzame man met een sterke morele code; hij spreekt misschien niet veel, maar is een man van eer, die niet zal aarzelen geweld te gebruiken voor de juiste zaak. Hier worden deze cowboys uit de beperkingen van het genre gehaald en in een warme, huiselijke context geplaatst, waardoor ‘Strange Way of Life’ zo modern aanvoelt”, zo analyseerde de site. “Ethan Hawke en Pedro Pascal schitteren; ze spelen hun personages zo moeiteloos dat het lijkt alsof ze voorbestemd zijn voor deze rollen. Hun chemie is ongelooflijk.”

“‘Strange Way of Life’ doet zijn titel eer aan als een revisionistische western die zijn klassieke genrewortels omarmt en tegelijkertijd een zeer moderne manier van kijken naar het verleden creëert”, zo stelde het Amerikaanse online medium The Observer na de screening in Cannes. “Almodovar brengt een hommage aan het genre van de western, waarvan hij de codes met veel plezier omzeilt. Het is tegelijkertijd een komedie, een drama en een pure western. (…) ‘Strange Way of Life’ is een rijk, uniek project dat het verdient om gezien te worden”, zo schreef sortiraparis.com ten slotte.

Pour la petite histoire: twee decennia geleden werd Almodóvar het hof gemaakt om de homowestern ‘Brokeback Mountain’ te regisseren, maar hij bedankte. “In ‘Brokeback Mountain’ zegt Jake Gyllenhaals personage tegen Heath Ledgers personage dat ze weg moeten gaan en op een ranch moeten gaan werken”, zei Almodóvar onlangs tijdens een videogesprek met The New York Times. “Heath zegt: ‘Wat zouden twee mannen doen in het Westen, werken op een ranch?’ In veel opzichten heb ik het gevoel dat mijn film daar een antwoord op geeft.”

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top