'Miljoenenhuizen' op VTM: zijn er te veel vastgoedprogramma's?

Films | Verbouwfanaten en huizenjagers komen nu meer dan ooit aan hun trekken op de televisie. Met ‘Miljoenenhuizen’ op VTM is er nog een programma bij gekomen over vastgoed kopen, verkopen en verbouwen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Huizenjagers’, ‘Blind Gekocht’ en ‘Ons huis/nieuw huis’ zijn waarschijnlijk de bekendste titels, maar er zijn ook nog programma’s als ‘Huis Gemaakt’, ‘Lady Bouwers’, ‘Help, Mijn Man is Klusser’ en ‘Topmakelaars’. Ook in ‘Château Planckaert’ en ‘Ik Vertrek’ wordt duchtig verbouwd. Programma’s waarin huizen kopen, verkopen, bouwen en verbouwen centraal staat, schieten als paddenstoelen uit de grond. En daar is sinds vorige week ‘Miljoenenhuizen’ op VTM bij gekomen.

Dat nieuwe programma geeft ons een inkijk in het leven en werk van de makelaars die huizen (zeg gerust: kastelen) verkopen waarvan het prijskaartje ver boven het budget van de modale Vlaming ligt. In die zin is dit geen programma voor de gemiddelde kijker die op zoek is naar een nieuwe woonst en wat inspiratie wil opdoen, maar eerder een kans om binnen te kijken in de exclusieve wereld van de rich and famous. Een mengeling tussen ‘Topmakelaars’ en de miljoenenweek van ‘Huizenjagers’, zeg maar. Riante architectenwoningen, penthouses met een uitzicht van jewelste en landgoeden waar een modern kasteel niet zou op misstaan passeren de revue, net als enkele bekende namen. Het mag geen verrassing zijn dat de naam Paul De Grande al in de eerste aflevering viel.

De Vlaming is geboren met een baksteen in de maag, en als het van onze televisiemakers afhangt, kunnen we ook niet naast de bakstenen op ons televisiescherm kijken. Dat er tegenwoordig zo veel programma’s focussen op vastgoed, is eigenlijk geen wonder. De plotse stijging van de vastgoedprijzen enkele jaren geleden en de recente stijging van de prijs van bouwmaterialen - en de duchtige berichtgeving daarover - toonde nog maar eens aan dat beton in ons bloed zit. Huizen en de huizenmarkt fascineren ons eindeloos, en daar pikken programmamakers graag op in. Net zoals ze graag inpikken op onze liefde voor lekker eten of romantiek.

Maar is ‘Miljoenenhuizen’ het vastgoedprogramma te veel? Het programma boort een deel van de huizenmarkt aan waar momenteel nog niet echt televisie aan gewijd is, met uitzondering van die al genoemde miljoenenweek. In ‘Huis Gemaakt’ of ‘Blind Gekocht’ passeren doorgaans woningen met een gemiddeld of zelfs eerder laag budget. En naar ‘Château Planckaert’ kijken we niet voor het riante kasteel, maar wel voor de sympathieke familie. ‘Miljoenenhuizen’ biedt ons de kans om voyeur te spelen, om ons even in een soort huis te wanen waar we in het echt waarschijnlijk nooit binnen zullen kunnen treden. Het vervult dezelfde voyeuristische droom als ‘Latem Leven’ of ‘The Sky is the Limit’. Als dat je ding is, biedt dit nieuwe programma zeker nog iets nieuws.

Dus, neen, ‘Miljoenenhuizen’ is waarschijnlijk niet de druppel die de emmer doet overlopen. Al moet het gezegd zijn dat die emmer momenteel wel héél vol is.

Bekijk ‘Miljoenenhuizen’ op donderdag om 20u35 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top