Waarom ‘Blues Brothers 2000’ (VTM 3) uitdraaide op een flop

Films |

VTM 3 zendt vanavond ‘Blues Brothers 2000’ uit, een muzikale komedie uit 1998 met o.a. Aretha Franklin, James Brown, BB King en Erykah Badu. Pickx brengt het trieste verhaal van hoe enkele van de grootste namen uit de blues en rock werden verzameld voor één van de zwakste sequels ooit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 1980 was iedereen het erover eens: ‘The Blues Brothers’, de muzikale komedie die dat jaar verscheen, was een geweldige film. Geregisseerd door John Landis, met in de hoofdrollen John Belushi als 'Joliet' Jake Blues en Dan Aykroyd als diens broer Elwood. De soundtrack van de film was één van de meeste succesvolle aller tijden.

Achttien jaar later regisseerde diezelfde John Landis een vervolg, dat veel minder aansloeg. Op papier was dit nochtans een film die niet kon mislukken. De originele regisseur én de overgebleven castleden werkten immers mee, onder wie Aykroyd, Frank Oz en de band zelf.

Belushi had in 1982 de pijp aan Maarten gegeven, en dus moesten de makers iemand anders zoeken om zijn plaats in te nemen. Aanvankelijk werd zijn broer, James Belushi, benaderd, maar hij kon de film niet doen vanwege andere verplichtingen. Dus kozen ze voor ‘Roseanne’-ster John Goodman, die de hoofdrol speelt als Mighty Mack McTeer. Goodman is een bluesfanaat en doet het geweldig op ‘Looking For A Fox’.

Blues Brothers dood en begraven?

Dat de film uitdraaide op een flop is niet de schuld van Goodman, en evenmin van de artiesten die in de film opgevoerd werden. ‘Blues Brothers 2000’ was één van die zeldzame sequels waarin de cast die van het origineel overtrof. Tekenden present: BB King, Taj Mahal, Eric Clapton, Jimmie Vaughan, Steve Winwood, James Brown, Sam Moore, Eddie Floyd en Wilson Pickett. Het was de droom van elke bluesfan om al deze wereldartiesten op het scherm te zien.

Maar de hele film was vanaf het begin gedoemd om te mislukken wegens… een klein kind. J. Evan Bonifant kreeg een rol als de tienjarige wees Buster Blues in de film. Plotseling werd de scherpe zwarte komedie die de oorspronkelijke film was, omgetoverd tot een gezinsvriendelijk stukje entertainment, klaar om op een zondagmiddag op Disney Channel te worden geserveerd. ‘Blues Brothers 2000’ voelt daarom aan als een gefilterd doorslagje van het origineel – hoewel de muziek nog steeds fantastisch is.

Het grote publiek maakte voor het eerst kennis met het concept ‘The Blues Brothers’ toen Belushi en Aykroyd de originele sketch opvoerden in ‘Saturday Night Live’ in 1976. Er is geen officiële ‘Blues Brothers’-film meer geweest sinds ‘Brothers 2000’, al borrelen er wel heel wat ideeën in Hollywood, en dan met name in de koker van Aykroyd. De Canadese komiek, die mede aan de wieg stond van ‘Saturday Night Live’, deinst er nooit voor terug om zijn oude franchises nieuw leven in te blazen. Zo heeft hij gevochten voor een potentiële ‘Ghostbusters’-prequel (hij speelde de hoofdrol en schreef het script van het origineel uit 1984) en staat hij open voor het idee van een live-action tv-show.

Zijn de Blues Brothers dan toch niet dood en begraven? De toekomst zal het uitwijzen...

Bekijk ‘Blues Brothers 2000’ vanavond om 22u35 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top