Waarom het Lotto Brussels Jazz Weekend in je agenda moet staan

Muziek | Onze hoofdstad is van 26 tot 28 mei het decor voor het Lotto Brussels Jazz Weekend, een gratis festival dat voor liefhebbers van jazz of van de stad Brussel het bezoek meer dan waard is. Pickx legt je uit waarom.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Brussel staat tijdens het laatste weekend van mei helemaal in het teken van jazzmuziek. Van 26 tot 28 mei valt op vijf emblematische locaties te genieten van een gevarieerd programma aan openluchtoptredens. Binnenskamers zullen dan weer een 50-tal concerten plaatsvinden. Tegelijk paraderen blaasorkesten uit heel Europa door het centrum van de stad. De teller staat op meer dan 150 concerten die in het weekend helemaal gratis bij te wonen zijn in de hoofdstad.

Podia met een identiteit

Elk podium in het stadscentrum heeft een eigen muzikale identiteit, zodat alle muziekliefhebbers aan hun trekken komen tijdens het Lotto Brussels Jazz Weekend. Zo vind je op de Grote Markt een mix van hedendaagse Belgische jazzmeesters en opkomende internationale artiesten. Daar zijn onder anderen NABOU, Aka Moon, Naima Joris, Alex Koo, het Brussels Vocal Project, No Steam en het Brussels Jazz Orchestra met zangeres Camille Bertault te bewonderen. Bij de internationale namen vallen de respectievelijk Schotse en Franse saxofoonrevelaties Fergus McCreadie en Leon Phal op.

Nieuw dit jaar is de transformatie van het Beursplein. Vorig jaar werden optredens daar nog gehouden in een bescheiden tent. Dit jaar is dat op een groot podium, waardoor de capactiteit verdriedubbeld werd. Nu kunnen er zo’n 1.500 muziekliefhebbers samenkomen. Wie houdt van blues en swing kan terecht op het Sint-Katelijneplein, waar The Dibs, 44 Rave en Well Well Well geprogrammeerd staan, naast traditionele bands als The Brussels Swing Society en New Orleans Train Jazzband.

Hulde aan jong talent

Een andere nieuwigheid op het stadsfestival is het podium op het Oud Korenhuis, waar ook de Stichting Jacques Brel gevestigd is. Daar krijgen jonge en ambitieuze ensembles dankzij de samenwerking met het Koninklijk Conservatorium Brussel de kans om hun kunsten te etaleren voor het Brusselse publiek.

Meer dan 20 cafés en clubs, stuk voor stuk monumenten van het Brusselse nachtleven, openen de deuren voor concerten en jams, goed voor een gezellig muzikaal dagje of voor een tussenstop tussen buitenconcerten in. Op zaterdagmiddag trekt ook de Brass Parade door de straten van het centrum van onze hoofdstad. Vij internationaal gerenommeerde brassbands geven het beste van zichzelf. Daarnaast organiseren de gemeentes Etterbeek en Anderlecht elk een minifestival. Op het Van Meyelplein treden twee hippe jazzbands op en aan de voet van de Marchantbrug geniet je zondag van ‘Jazz on the Canal’, optredens op het dak van een boot. Muziekliefhebbers met sterke kuiten kunnen zich dan weer inschrijven voor een van de begeleide fietstochten van Cactus Brussel.

Bruxelles, ma belle

Het gevarieerde programma vindt plaats op iconische pleinen, langs levendige straten en in legendarische clubs en cafés voor een reis langs het mooiste dat Brussel te bieden heeft. Wie even genoeg heeft van de muziek, vindt rust op de talloze gezellige terrasjes of in de vele bars en restaurants van de bruisende hoofdstad.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top