Is ‘Miss Scarlet and the Duke’ gebaseerd op waargebeurde feiten?

Series | Sinds kort kan je op BBC First naar het derde seizoen van ‘Miss Scarlet and the Duke’ kijken. In deze serie zien we hoe een jonge Britse vrouw ten tijde van het Victoriaanse tijdperk aan de slag gaat als privédetective. De reeks heeft heel wat fans weten te verzamelen en zou volgens sommigen ook historisch accuraat zijn. Klopt die laatste stelling ook? Pickx zocht het uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De vader van de jonge Britse vrouw Eliza (Kate Philips) komt op een dag te overlijden waardoor ze in financieel nauwe schoentjes komt te staan. In het Groot-Britannië van de 19e eeuw is het dan gebruikelijk als vrouw om een huwelijkspartner te zoeken, maar daar heeft Eliza geen zin in. Ze wil het privédetectivebureau van haar vader immers voortzetten, maar heeft daarbij hulp nodig. Die hulp krijgt ze van inspecteur William Wellington (Stuart Martin) van Scotland Yard, beter bekend als ‘The Duke’.

Het eerste seizoen van 'Miss Scarlet and the Duke’ kwam in 2020 uit en was meteen succesvol. Een jaar later, in 2021, kwam een tweede seizoen uit en dit jaar werd het derde seizoen op de wereld losgelaten. Er zou overigens ook een vierde seizoen in de maak zijn.

Vrouwelijke privédetectives

De reeks heeft heel wat fans en sommigen van hen vinden de verhaallijn zo spannend omdat deze echt gebeurd zou kunnen zijn in het Victoriaanse tijdperk van het Verenigd Koninkrijk in de 19e eeuw. Eind 19e eeuw zouden er volgens de archieven heel wat vrouwelijke privédetectives actief geweest zijn in het Verenigd Koninkrijk en dat had naar verluidt een heel bijzondere reden.

In 1858 kreeg de gewone Brit immers de mogelijkheid om te scheiden. Dat was een heuse revolutie, maar de wethouder hield wel een stok achter de deur. Een scheiding was enkel mogelijk als er bewijs voor overspel werd geleverd. Dat bewijs werd in heel wat gevallen verzameld door vrouwen die naar verluidt ingeschakeld werden als privédetective, net zoals Eliza uit de serie. Sommige van die vrouwelijke privédetectives zouden ook hebben samengewerkt met Scotland Yard: het hoofdbureau van de Londense politie.


Bekijk het vierde seizoen van 'Miss Scarlet and The Duke' op televisiezender BBC First, beschikbaar in de tv-optie Pickx Mix. Probeer deze tv-optie nu één maand gratis uit.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top