Dit wist je nog niet over ‘Bruce Almighty’ (2003)

Films | Twintig jaar geleden kwam ‘Bruce Almighty’ uit in de cinemazalen. Deze Amerikaanse komedie was razend populair en stak op een geheel nieuwe wijze de draak met God. Ter gelegenheid van deze verjaardag, blikt Pickx terug op de film en sommen we enkele interessante weetjes op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gebaseerd op een boek?

Ondanks het feit dat het scenario voor de film is geschreven door scenaristen Steve Koren, Marc O’Keefe en Steven Oedekerk, komt de oorspronkelijke verhaallijn vermoedelijk niet van hen. In 1991 bracht de Amerikaanse auteur Robert Bausch immers een boek uit met ongeveer dezelfde synopsis als ‘Bruce Almighty’. Het boek, dat de titel ‘Almighty Me’ had meegekregen, vertelde het verhaal van een uitgebluste Amerikaanse autoverkoper die heel wat pech te verduren had gekregen en zich tot God richtte om diens beslissingen aan te klagen. God besloot vervolgens om de man zijn krachten te geven en na te gaan hoe hij het er vanaf zou brengen.

Het verhaal van Bausch lijkt zeer sterk op de film, maar Bausch wordt niet in de filmcredits vermeld. De man vond dat niet kunnen en klaagde de makers en de betrokken filmstudio’s vervolgens aan wegens plagiaat.

Aanvankelijk verboden in sommige landen

‘Bruce Almighty’ was een wereldwijd succes. De film was grappig, vernieuwend en stak op een zeer eigenzinnige manier de draak met God. In sommige landen zoals Egypte en Maleisië kon dat laatste echter niet door de beugel en werd de film bijgevolg niet toegelaten. Volgens de plaatselijke autoriteiten mocht er absoluut niet met het geloof gelachen worden en daardoor mocht de film ook niet vertoond worden. Daar kwam na verloop van tijd gelukkig wel verandering in maar ‘Bruce Almighty’ kreeg in deze landen wel een +18-label mee.

Jack Nicholson als God?

In ‘Bruce Almighty’ zien we hoe de Amerikaanse acteur Morgan Freeman op geniale wijze de rol van God speelt, maar de makers hadden met Jack Nicholson eerst een andere acteur voor dit personage in gedachten. Nicolson had in 1987 al eens de Duivel gespeeld in de film ‘The Witches of Eastwick’ en had dus ervaring met het tot leven brengen van figuren uit het christendom. Hij legde het aanbod om God te spelen in ‘Bruce Almighty’ echter naast zich neer waardoor er op zoek werd gegaan naar een andere acteur. Dat werd Morgan Freeman.

Morgan Freeman niet gelovig?

De rol van God werd een van de meest bepalende rollen uit de carrière van Freeman, maar toch heeft de man niet zoveel met religies. Freeman liet in heel wat oudere interviews doorschijnen dat hij niet zeker weet of God bestaat. Hij presenteerde in 2017 wel een televisiereeks voor National Geographic ‘The Story of God with Morgan Freeman’ waarin hij onderzocht hoe verschillende culturen omgaan met religie en God.

Tal van verwijzingen naar God en de Bijbel

De makers van de film hebben heel wat verwijzingen naar God (en de Bijbel) in de film verwerkt. Zo zien we op een bepaald moment in de film hoe Bruce zichzelf een glas water wil inschenken en hoe dat water vervolgens in wijn verandert. We zien ook hoe hij op (en niet in) een plas water (en de zee) stapt en hoe hij Mozes nabootst met een kom soep in een wegrestaurant. Heel wat fans van de film hebben zichzelf de opdracht gegeven om alle verwijzingen terug te vinden en hebben er naar verluidt nog heel wat gevonden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top