De mooiste festivaldecors ter wereld

Muziek |

Steeds meer proberen muziekfestivals zich te onderscheiden door de beleving en de decors die ze aanbieden. Tomorrowland is daar een uitstekend voorbeeld van, maar er zijn nog meer originele invullingen. Pickx zet voor jou de meest innovatieve zomerfestivals op een rijtje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Boomtown

In het zuiden van Engeland vindt elk jaar het themafestival Boomtown plaats in Hampshire. Net zoals bij Tomorrowland wordt een heel verhaal gecreëerd rond het festival, dat elk jaar een nieuw hoofdstuk en een speciaal thema krijgt. Daarbij wordt een volledig fictieve stad uit de grond gestampt, compleet met wijken, straten en pleintjes, bevolkt door acteurs die zich voordoen als echte inwoners van de stad.

Het duurt zes weken om heel dat decor op te bouwen en nog eens maand om het nadien weer af te breken. Wat muziek betreft, wordt een heel eclectisch aanbod geserveerd, van reggae, folk en wereldmuziek tot techno dj’s. Na Glastonbury geldt Boomtown als het grootste en voornaamste festival in het VK.

Dit jaar vindt het Boomtown Festival plaats van 9 tot en met 13 augustus, met als thema ‘The Twin Trail’. Alle info vind je hier.


Tomorrowland

Onze eigen Belgische trots, daar kunnen we natuurlijk niet omheen. Misschien wel de moeder aller innovatieve belevingsfestivals. Doorheen de jaren groeide het eerder bescheiden dancefestival dat in Boom georganiseerd wordt uit tot een mondiaal fenomeen. Een trendsetter. De psychedelische tot in de details uitgewerkte visuals, de sprookjesachtige decors, de kunstzinnige artefacten en bombastische vuurwerkshows… het draagt allemaal bij aan een totaalspektakel zonder weerga.

Elk jaar wordt dat gebouwd rond een welomlijnd thema, tot een verhaallijn en figuranten toe. Zelfs het inkomticket is nooit zomaar een stukje papier of afgedrukt vel. Bovendien kan Tomorrowland door zijn reputatie teren op de strafste dj-line up ter wereld. Alle grote namen zijn al eens in Boom gepasseerd of staan er jaarlijks opnieuw geprogrammeerd. Denk dit jaar maar aan DJ Tiësto of Armin van Buuren. In alle opzichten is Tomorrowland uitgegroeid tot een festival zonder limieten.

Tomorrowland kent dit jaar twee weekends, een eerste van 21-23 juli en een tweede van 28-30 juli, met als thema ‘Adscendo’. Alle info vind je hier.


Magnetic Fields Festival

Het Magnetic Fields Festival duurt drie dagen en vind plaats op een unieke locatie: het 17de eeuwse Alsisar Mahal in Shekhawati, nabij Rajasthan, in het noorden van India. In 2013 werd een eerste editie georganiseerd en sindsdien gaat de organisatie er prat op dat ze het beste van de Indische elektronische muziekscène vertegenwoordigt, alsook dat ze de interessantste undergroundartiesten ter wereld een platform biedt.

Daarmee wil Magnetic Fields zich distantiëren van de verwachte kleurrijke, folkloristische acts die je doorgaans associeert met India. Precies dat contrast tussen avant-garde cultuur en de traditionele setting zorgt voor een boeiend spanningsveld. Zo kan je overnachten in een van de kamers van het majestueuze paleis of zelf een tentje opzetten in de woestijn die rond het festivaldorp ligt. Het festival vindt plaats in december, wanneer het in India nog volop zomert, ideaal dus om te ontsnappen aan de Europese wintermaanden. Over de editie van 2023 zijn nog geen details bekend.


Mysteryland

Mysteryland is niet zomaar een muziekfestival, het is een surrealistische ervaring die de bezoeker meetrekt in een fictieve wereld vol verborgen plekjes. Van een psychedelische boerderij tot de beroemde piramide die het hart en het uithangbord van het festival vormt. Wie er op uittrekt op de festivalsite rond het Haarlemmeer in Nederland valt van de ene verbazing in de andere. Dat zal dit jaar nog meer het geval zijn dan anders, want dan wordt voor de 30ste verjaardag van het festival werkelijk alles uit de kast gehaald. Vooral dan naar line-up toe heeft de organisatie zijn best gedaan, met de crème de la crème op het vlak van house, dance, techno, hardstyle, latin, dancehall, R&B en hiphop.

Dit jaar vindt Mysteryland plaats van 25 tot en met 27 augustus. Alles info vind je hier.


Ultra Music Festival

Dit festival in Miami mag zich wellicht het grootste en belangrijkste elektronische muziekfestival noemen na Tomorrowland. De meest gerenommeerde dj’s ter wereld geven hier telkens in het voorjaar rendez-vous. De stad Miami is op zich al een locatie die tot de verbeelding spreekt, met zijn mondaine havens, prachtige zandstranden en art deco-gebouwen. Dat alles in een constant aangenaam klimaat en met een cultuur die het nachtleven fêteert. Dat reflecteert zich nog het best in de Miami Music Week in maart, een week waarin de stad zich compleet onderdompelt in het feestleven.

Het Ultra Music Festival maakt deel uit van die Music Week en speelt zich af in het centrum van Miami, in het Bayfront Park, vanwaar je een fenomenaal uitzicht hebt op de baai van Biscayne. Voor liefhebbers van dancemuziek is Miami dan ook dé topbestemming tijdens die week. Met het festival als kers op de taart. De editie van 2023 ligt helaas al achter de rug, maar volgend jaar weer een kans om de Atlantische oceaan over te steken voor een bezoekje!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top