Deze films en documentaires helpen het verhaal van de LGBTQIA-gemeenschap te vertellen

Films | Vandaag trekt de Brussels Pride zich op gang in onze hoofdstad. Ter gelegenheid van dit belangrijke evenement lijst Pickx enkele films en documentaires op die een nieuwe blik werpen op de geschiedenis van de LGBTQIA-beweging.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Milk (2008)

We beginnen dit lijstje met de film 'Milk' van regisseur Gus Van Sant. In deze prent zien we hoe Harvey Milk (Sean Penn) eind jaren zeventig de eerste openlijk homoseksuele politicus wordt in de Amerikaanse staat Californië. Milk is naast politicus ook een homorechtenactivist en was een invloedrijk figuur voor de Amerikaanse LGBTQI+-gemeenschap. De man heeft enkele belangrijke speeches op zijn naam staan, waaronder de befaamde ‘Hope Speech’.

In deze speech vertelt hij dat mensen vooral hoop nodig hebben. “Hoop op een betere wereld, hoop op een betere toekomst”, klonk het profetisch. In 1978 werd Harvey Milk helaas doodgeschoten door een gemeenteraadslid van de stad San Francisco die er homofobe opvattingen op nahield. Acteur Sean Penn kreeg een Oscar voor zijn acteerprestatie in de film en de film won ook een Oscar voor beste originele scenario.


Disclosure: Tans Lives on Screen

In deze Netflix-documentaire wordt nagegaan hoe Hollywood transgenderpersonen portretteert in films en series. De makers stellen zich ook de vraag welke impact de kijk van de Amerikaanse filmindustrie heeft op het leven van transgenders. Heel wat bekende Amerikaanse transgenders doen hun verhaal. We zien bijvoorbeeld Laverne Cox, Susan Stryker en Alexandra Billings de revue passeren. Maar ook Jamie Clayton, Chaz Bono, Alexandra Grey, Yance Ford en Angelica Ross zijn van de partij. Deze documentaire herinnert de kijker eraan dat film en televisie krachtige mediums zijn die ook vooroordelen en stereotypering in de hand kunnen werken.PRIDE (2021)

‘PRIDE’ is een zesdelige documentairereeks die de opkomst van de Amerikaanse LGBTQIA-beweging in kaart wil brengen. De serie doet aan de hand van getuigenissen van enkele invloedrijke filmmakers die tot die gemeenschap toebehoren. De makers vertellen hoe het er de afgelopen decennia aan toe ging in de VS als je lid was van de LGBTQIA-gemeenschap en vertellen enkele ophefmakende verhalen. Zo ontdekken we dat de Amerikaanse inlichtingendienst FBI in de jaren vijftig onderzoeken voerde naar homoseksuele mannen en dat er nog heel wat hevige momenten tijdens de strijd voor gelijke rechten in de VS, hebben plaatsgevonden.Paris is Burning (1990)

‘Paris is Burning’ is een gelauwerde documentaire die begin jaren negentig werd ingeblikt door documentairemaakster Jennie Livingston. In deze prent zien we hoe het eraan toe ging in de ballroom- en dragqueen-scène in de jaren tachtig in New York City. Livingston richtte haar camera op de vele transseksuele, homoseksuele en non-binaire feestvierders die toen in de stad samenkwamen om te feesten en het leven te vieren. Ze bracht ook in beeld hoe deze gemeenschap werd bedreigd door andersdenkenden, en hoe groot de AIDS-epidemie wel niet was toen die op een bepaald ogenblik door de stad raasde.

The Death and Life of Marsha P. Johnson

In deze documentaire krijgen we het leven van Marsha P. Johnson te zien: een Afro-Amerikaanse transgendervrouw, dragqueen en sekswerker die geboren is in 1945 en ondertussen is uitgegroeid tot een belangrijk figuur in de Amerikaanse LGBTQIA-beweging. Johnson was een van de oprichters van STAR: een organisatie die dakloze transgenderjongeren helpt. Ze voerde campagne tegen de criminalisering van prostitutie, tegen politiegeweld jegens homoseksuelen en voor toegang tot gezondheidszorg en onderwijs voor leden van de LGBTQIA-gemeenschap. Johnson was ook een belangrijke figuur tijdens de Stonewall-rellen. Die rellen vonden plaats in 1969 en waren een belangrijk moment voor de Amerikaanse queer gemeenschap.Ontdek ‘The Death and Life of Marsha P. Johnson' vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Lees ook:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top