'Fast X' is in de zalen: maar wist jij dit al over de 'Fast & Furious'-filmfranchise?

Films | Sinds woensdag 17 mei kan je naar de bioscoop om er ‘Fast X’ te gaan bekijken. Het betreft de tiende film uit de ‘Fast and Furious’-filmfranchise. Ter gelegenheid van deze nieuwe prent dook Pickx in de filmarchieven. Op zoek naar weetjes over de ‘Fast & Furious’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De eerste film in de franchise heette oorspronkelijk 'Redline’

Vlak voordat de allereerste ‘Fast & Furious’-film in 2001 in de zalen verscheen, werd er nog duchtig nagedacht over een mogelijke titel voor de film. Volgens actrice Jordana Brewster was ‘Redline’ een kanshebber, maar de titels ‘Race Wars’, ‘Street Wars’ en ‘Racer X’ werden naar verluidt ook overwogen. Het was producent Neal H. Moritz die de uiteindelijke knoop doorhakte en voor ‘Fast & The Furious’ koos. Hij deed dat nadat hij een documentaire over de Amerikaanse regisseur Roger Corman had bekeken die de naam ‘The Fast and the Furious’ droeg.

Hoofdrolspeelsters hadden geen rijbewijs

In de allereerste film zien we niet enkel acteurs Vin Diesel en wijlen Paul Walker opdraven, maar ook Jordana Brewster en Michelle Rodriguez. Beide actrices hadden vlak voor de opnames echter geen rijbewijs en hierdoor was hun deelname aan de film nog niet in kannen en kruiken. Brewster behaalde vlak voor de opnames haar rijbewijs en kreeg kort daarna ook nog een speciale (verplichte) rijopleiding. Als ze daar niet voor geslaagd was geweest, mocht ze niet meedoen in de film.

Dwayne ‘The Rock’ Johnson was eerste keuze

Justin Lin, de regisseur van de vierde, vijfde, zesde en negende film uit de franchise, mocht mee bepalen wie de rol van speciale agent Luke Hobbs zou spelen. Hij pleitte ervoor om een acteur aan te stellen die minstens de evenknie van Vin Diesel was, en kwam vervolgens bij Dwayne 'The Rock' Johnson uit. Johnson was Lins eerste keuze en de regisseur vond het geweldig om zowel hem als Vin Diesel in een en dezelfde film te zien spelen. De regisseur claimt dat dit een extra troef is voor de ‘Fast & Furious’-filmfranchise.

Einde ‘Furious 7’ herschreven

In 2013 begon men in Hollywood met de opnames van ‘Furious 7’, de zevende film uit de franchise. Kort na de start van die opnames raakte de Amerikaanse filmacteur Paul Walker betrokken bij een auto-ongeval en hij liet daarbij het leven. De dood van Walker sloeg in als een bom bij de cast en crew van ‘Fast & Furious’ en die besloten om de opnames van ‘Furious 7’ enkele maanden op te schorten. Nadat het verdriet om de dood van Walker enigszins was verwerkt, besloten de makers van ‘Furious 7’ om Walkers dood te verwerken in de film, bij wijze van hommage aan de man.

Ze namen het scenario onder handen en stuurden het einde van de film in een heel andere, minder ‘leuke’ richting, dan oorspronkelijk gepland. In dat einde wordt nadruk gelegd op hoe belangrijk familie wel niet is in het leven. Dankzij dit nieuwe einde konden fans van Paul Walker overigens op een fijne manier afscheid nemen van de acteur en het personage.

Justin Lin maakt comeback dankzij Vin Diesel

Justin Lin was op een bepaald moment klaar met de franchise. In 2017 keerde hij echter terug om voorbereidingen te treffen voor ‘F9’ (2021), de negende film uit de reeks. Lin was teruggekeerd nadat acteur Vin Diesel hem had overhaald om deel te nemen aan het project als regisseur. Aanvankelijk wilde de man niet terugkeren, tenzij het ‘voor de juiste reden’ was. We vermoeden dat Vin Diesel die reden dan ook heeft gevonden.

'Fast X' draait vanaf woensdag 17 mei in de bioscoop.

‘Fast & Furious' is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top