‘Welp’ (VTM 3): het bloedstollende regiedebuut van gitarist Jonas Govaerts

Films |

Op VTM 3 is vanavond ‘Welp’ te zien, Vlaanderens eerste echte horrorfilm en het regiedebuut van Jonas Govaerts. Hij is naast regisseur ook muzikant bij de Antwerpse metalband The Hickey Underworld, die onlangs z’n comeback aankondigde. Pickx schetst het parcours van de horrorliefhebber/gitarist.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het speelfilmdebuut van Jonas Govaerts, een horrorfilm rond een scoutskamp in de Ardennen dat gruwelijk verkeerd loopt, verscheen eind 2014 in de Vlaamse zalen, waar het 75.000 bioscoopbezoekers lokte in anderhalve maand. De hoofdrollen worden vertolkt door Maurice Luijten, Gill Eeckelaert, Titus De Voogdt, Stef Aerts en Evelien Bosmans.

“Een liefdevolle ode aan het horrorgenre, met knipoogjes naar alles van Dario Argento over Stephen King tot John Carpenter”, zo fileerde Humo ‘Welp’ destijds. “Het is misschien wat lang wachten tot het bloedvergieten écht losbarst, maar zodra het zover is, mag je je schrap zetten voor enkele memorabele kills.”

In ‘Welp’ vindt scoutslid Sam een mysterieuze boomhut tijdens de opbouw van een scoutskamp. Hij ontmoet ook een wild uitziend, gemaskerd kind. Sam probeert zijn leiders te waarschuwen voor dit kind, maar ze negeren hem. Doordat Sam steeds geïsoleerder geraakt van de andere welpjes en de leiders, wordt het hem steeds duidelijker dat er hen een vreselijk lot wacht. Zo blijkt dat het wilde kind de helper is van de Stroper, een sinistere psychopaat die het bos bezaaid heeft met ingenieuze vallen en van plan is de welpen één voor één af te slachten.

Einde en herrijzenis van The Hickey Underworld

Na ‘Welp’ nam Govaerts samen met Kaat Beels de regie van de succesvolle VRT-reeks ‘Tabula Rasa’ op zich. “‘Tabula Rasa’ is echt geen horror”, zo sprak Govaerts in een interview met Humo. “We spelen er alleen mee, uit liefde voor het genre.”

Govaerts is naast regisseur ook een succesvol muzikant. Zijn band The Hickey Underworld won in 2006 Humo's Rock Rally en beleefde datzelfde jaar z’n vuurdoop op Pukkelpop. Drie jaar later kwam het titelloze debuut uit. In de bespreking van de plaat had Humo het over “een rockgeluid dat ons terugvoert naar de late jaren 80 en vroege jaren 90, toen punk, noise, grunge en stonerrock de dienst uitmaakten”. De conclusie luidde: “The Hickey Underworld is een plaat waarbij ieder rechtgeaard rock & roll heart spontaan hoort op te springen.”

Na twee platen besliste Govaerts in 2014 te stoppen met muziek vanwege een chronische gehoorstoornis. Hij stortte zich volledig op zijn carrière als regisseur van tv-programma's, videoclips en films. The Hickey Underworld zat echter niet bij de pakken neer en lijfde Tim Vanhamel (bekend van de bands Millionaire en dEUS) in. Met hem bracht de band in 2015 een derde album uit. Een jaar later werd de band alsnog opgedoekt. “De sfeer was weg, de fut eruit. En ook in creatief opzicht was het op”, vertelde zanger Younes Faltakh destijds aan Knack Focus.

Maar dan, in februari van dit jaar, een coup de théatre: Govaerts en bassist Yorgos Taskiridis (bekend van Bed Rugs en Borokov Borokov) blazen The Hickey Underworld nieuw leven in. De Antwerpse rockgroep herrijst uit zijn as en speelt op 25 juni op de Main Stage van Live is Live, op de Antwerpse Linkeroever, en op 14 juli op Rock Herk.

Bekijk ‘Welp’ vanavond om 23u op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top