De ideale films en series om Pride Week mee te vieren

Series | Hulde aan de regenboogvlag, het is Pride Week, het uitgelezen moment waarop de LGBTQIA+-community gevierd wordt en waarbij het belang aan gelijke rechten en verdraagzaamheid centraal staan. Wie deze belangrijke tijd van het jaar liefst thuis voor de buis viert, heeft keuze tussen een gamma aan films en programma’s die queerness in de verf zetten en vieren. Een overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

OUTtv

OUTtv is sinds jaar en dag de televisiezender bij uitstek die LGBTQIA+-personen in de spotlights zet. Tijdens Pride Week zetten zij hun inclusieve programmatie verder met vaste waarden als komische series ‘Merce’, ‘Where the Bears Are’ en reality als ‘Shade: Queens of NYC’. Daarnaast programmeert de zender deze week enkele niet te missen films.

Swan Song

Udo Kier (‘The Barefoot Emperor’) speelt de rol van de gepensioneerde haarstylist Pat Pitsenbarger, die tijdens zijn carrière een grote naam was in zijn vakgebied. Nu woont hij in een somber verzorgingstehuis. Dan wordt hem gevraagd om het haar van een overleden klant te stylen voor haar begrafenis. Pat pikt zijn oude vak en passie weer op en vindt daardoor voor het eerst in jaren weer zijn levenslust. Maar een makkelijke weg bewandelt hij zeker niet. Naast Udo Kier acteren in deze film van Todd Stephens (‘Edge of Seventeen’) Jennifer Coolidge, Linda Evans en Michael Urie.

Bekijk ‘Swan Song’ op 27 mei om 22u op OUTtv of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kokon

De veertienjarige Berlijnse Nora voelt zich al heel haar leven onzichtbaar, op school, op feestjes en bij het zwembad. Ze klampt zich vast aan haar oudere en veel meer zelfverzekerde zus. Maar op een dag ontmoet Nora Romy, en bij haar voelt ze zich niet langer verlegen en onzichtbaar. Al die tijd zat ze in een cocon, nu is ze klaar om eruit te komen. Met ‘Kokon’ regisseerde de Duitse Leonie Krippendorff een prachtig verhaal van een jonge liefde, en een coming out.

Bekijk ‘Kokon’ op 16 mei om 22u40 op OUTtv of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Canvas

Het LGBTQIA+-thema komt deze week niet alleen aan bod op OUTtv, ook Canvas heeft in de programmatie films en series opgenomen om de Pride Week te vieren.

Roomies

Televisiemakers Flo Van Deuren en Kato De Boeck sloegen een weg in die, in elk geval in het Vlaamse televisielandschap, erg vernieuwend is. ‘Roomies’ gaat over twee vriendinnen, Bibi en Ama, die tijdens hun laatste jaar aan de kunstschool gaan samenwonen in Brussel. Ze vallen beiden op vrouwen, maar gaan daar elk op hun eigen manier mee om. “Ze ontdekken dat het leven noch de liefde een handleiding heeft. We wilden tonen dat seksualiteit een arena is, net zoals de stad Brussel”, leggen Flo en Kato uit in dit interview met Pickx.

Bekijk ‘Roomies’ vanaf 16 mei om 22u05 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

It’s a Sin

Deze Britse fictiereeks vat de tijdsgeest van de jaren 80 vanuit de ogen van drie jonge homoseksuele mannen die naar Londen verhuizen. Daar worden ze geconfronteerd met het hiv-virus en de vele vooroordelen die ontstaan zijn door de verspreiding ervan. De serie is van de hand van Russell T. Davies (‘Queer as Folk’, ‘Doctor Who’), die zich liet inspireren door zijn eigen ervaringen in de Londense gayscene in het begin van de jaren 80, toen foute informatie en complottheorieën over de aids-crisis als een lopend vuurtje de ronde deden.

Bekijk ‘It’s a Sin’ vanaf 16 mei om 23u05 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.


Sarah in Genderland

Televisiemaakster Sarah Vandeursen legt in deze tweedelige docureeks haar oor te luister bij jongeren met een diverse genderidentiteit om in vraag te stellen wat ze tijdens haar eigen opvoeding leerde over gender. Ze toont aan dat de wereld van vandaag niet meer naar gender kijkt zoals dat twintig jaar geleden gebeurde. Anderzijds trekt ze naar de genderkliniek in Gent, waar ze de psychologische en medische kant van het nieuwe genderverhaal aanschouwt. “Ik ben met een zo open mogelijke blik in die genderwereld gedoken en ik ben heel blij dat ik de mensen achter die cijfers heb mogen ontmoeten”, zei de programmamaakster.

Bekijk ‘Sarah in Genderland’ vanaf 17 mei om 21u20 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Nelly & Nadine

Deze documentairefilm van Magnus Gertten vertelt het fascinerende verhaal van twee vrouwen die elkaar in volle Tweede Wereldoorlog ontmoetten in het concentratiekamp van Ravensbrück en smoorverliefd werden op elkaar. De oorlog rukte hen uit elkaar, maar later vonden ze elkaar weer en konden ze hun verboden liefde verderzetten. ‘Nelly & Nadine’ is een bijzonder liefdesverhaal over twee uitzonderlijke vrouwen en toont LGBTQIA+-liefde als tijdloos en onvermijdelijk, zelfs in de moeilijkste omstandigheden ter wereld.

Bekijk ‘Nelly & Nadine’ op 17 mei om 22u20 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Supernova

Sam en Tusker (Colin Firth en Stanley Tucci) vormen al twintig jaar een koppel wanneer ze besluiten om met hun camper Groot-Brittannië te doorkruisen om de banden aan te halen met vrienden en familie. Hun mooie reis heeft echter een melancholisch kantje, want bij Tusker is dementie vastgesteld. Hoe verder hun reis vordert, hoe meer hij traag aftakelt. Sam doet er alles aan om hem te helpen, maar moet uiteindelijk met lede ogen toezien hoe hij zijn zielsverwant steeds meer verliest aan zijn vreselijke ziekte. Tusker wil zijn lot in eigen handen nemen en onderneemt daarom de reis en dat zint Sam allerminst. ‘Supernova’ vertelt een hartverscheurend verhaal over dementie en de liefde die alles overwint.

Bekijk ‘Supernova’ op 19 mei om 21u30 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Carmen y Lola

Carmen (Rosy Rodriguez) woont in een zigeunergemeenschap net buiten Madrid en lijkt voorbestemd om net als de andere vrouwen in haar familie te trouwen en een zo groot mogelijk gezin te stichten. Maar daar heeft ze niet veel zin in. Op een dag ontmoet ze Lola, die ervan droomt om haar zigeunergemeenschap achter te laten en aan de universiteit te studeren. De twee vrouwen ontwikkelen een sterke band en zelfs wanneer ze door hun families verstoten dreigen te worden, beseffen ze dat hun liefde voor elkaar belangrijker is dan de tradities waar ze eigenlijk niet achter staan.

Bekijk ‘Carmen y Lola’ op 20 mei om 22u10 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top