‘Helden van het Internet’ (Play4): geslaagde televisie of podium voor online haters?

Films | Sinds kort kan je op Play4 naar een gloednieuw programma kijken waarin televisiemaker Eric Goens online haters confronteert met hun botte en kwetsende uitspraken. Het programma legt de vinger op een wonde die de afgelopen jaren steeds heviger is beginnen etteren. Maar is het ook geslaagde televisie? Pickx zocht het uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In ‘Helden van het Internet’ confronteert televisiemaker Eric Goens de auteurs van haatdragende berichten die via sociale media zijn verspreid. Het programma is voortgevloeid uit een rubriek die Eric Goens in 2015 had in het debatprogramma ‘Karen & De Coster’ op Play4. Goens wist voor dit nieuwe programma enkele bekende Vlamingen te strikken die wilden getuigen over de vele haatdragende berichten die ze op regelmatige basis ontvangen.

Presentator Riadh Bahri, politicus Sami Mehdi, schrijver Herman Brusselmans en charmezanger Christoff passeren de revue en geven aan van welke berichten ze het meest wakker lagen. Goens trekt er vervolgens op uit. Hij gaat op zoek naar de auteurs van deze berichten en confronteert hen met hun uitspraken. Hij haalt de bekende Vlamingen in kwestie er bovendien ook bij en gaat na of de gemoederen enigszins te bedaren zijn.

Eerste reacties

Vorige week was de allereerste aflevering op de buis en daarin zagen we onder andere hoe Eric Goens bloemist Roland confronteerde met zijn vernietigende uitspraken over de kledingkeuze van Riadh Bahri. De televisiemaker ging nadien ook langs bij Stefaan die een zeer grof statement deed over wat men moet doen met nieuwkomers die in Brussel een kraakpand hadden ingenomen.

Volgens De Standaard geeft Goens met zijn nieuwe programma aandacht aan mensen van wie we de mening 'niet willen horen'. De Morgen argumenteerde dan weer dat Goens zich zelf al schuldig heeft gemaakt aan online haatberichten en dat het programma geen echte meerwaarde biedt.

Toch relevant?

Dat het televisieprogramma vandaag de dag toch relevant is blijkt uit de online haatberichten die voormalig Rode Duivel Toby Alderweireld enige tijd geleden nog ontving. Alderweireld deelde een haatbericht waarin hij wordt uitgescholden en waarin ook zijn familie wordt geviseerd.

De verdediger van voetbalclub Antwerp gaf toen aan dat de inhoud van dit bericht enkele grenzen overschreed. "Ik kan best wel wat verdragen, maar mijn familie bedreigen gaat er ver over. Ik begrijp niet waarom je dit schrijft en wat je hiermee wilt bereiken”, klonk het. Misschien kan presentator Eric Goens op die laatste vraag alsnog een antwoord vinden…

Bekijk ‘Helden van het Internet’ op maandag om 21u00 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top