Deze films zetten mama's in de schijnwerpers op Moederdag

Films | Op zondag 14 mei vieren we in België en Nederland Moederdag. Om hulde te brengen aan de belangrijkste vrouwen uit ons leven, heeft Proximus Pickx voor jou een lijst samengesteld van films over enkele iconische moederfiguren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Freaky Friday

Deze komedie is een grote klassieker als het aankomt op moeder-dochterrelaties en is al enkele keren in een remake gegoten (1995, 2003 en 2023). Het verhaal draait rond Tess en Anne, die in het begin helemaal niet met elkaar kunnen opschieten. Moeder Anna is een briljante psycholoog, terwijl dochter Tess in haar rebelse tienerjaren zit. Op magische wijze ruilen ze van lichaam, en beginnen ze zich met elkaars leven te bemoeien. Anna probeert haar dochter leergieriger te maken, terwijl Tess probeert om haar moeder te transformeren in een coolere en gekkere vrouw. Uiteindelijk zullen ze van elkaar moeten leren en verder moeten kijken dan hun verschillen. Na dit avontuur leren moeder en dochter elkaars persoonlijkheid en gezelschap veel meer te waarderen.

Motherhood

Uma Thurman speelt de hoofdrol van een thuisblijvende moeder in deze eerlijke film over waar het moederschap echt om draait, inclusief het moment dat ze per ongeluk haar nachtjapon buitenshuis draagt. De film leert ons dat je als moeder soms moet leren leven met zaken die je niet onder controle hebt en dat het moederschap een zware mentale last kan vormen.

Het verhaal speelt zich af in Greenwich Village, in Manhattan (New York). Eliza Welsh is een romanschrijfster die een nieuwe carrière heeft gevonden als mamablogger. Ze wil een verjaardagsfeestje geven voor haar 6-jarige dochter maar ze heeft tegelijk haar handen vol met allerlei zaken en probeert continu meerdere dingen tegelijk te doen.

Lady Bird

Christine 'Lady Bird' McPherson (Saoirse Ronan) is een middelbare scholier uit Californië die probeert te vluchten van haar moeder Marion (Laurie Metcalf), een liefhebbende, maar extreem strenge vrouw. Marion is verpleegster en werkt hard om haar gezin te onderhouden sinds haar man zijn baan verloor. Lady Bird van haar kant bedenkt een plan om zo ver mogelijk van huis te gaan studeren. Wanneer ze eindelijk een plek krijgt op een universiteit aan de oostkust, vertrekt ze naar New York.

Dit meermaals bekroonde filmdebuut van Greta Gerwig is deels autobiografisch. Gerwig groeide op in Sacramento, ging naar een particuliere katholieke middelbare school en deed er alles aan om na haar afstuderen carrière te maken in New York.'Lady Bird' is te zien in de Proximus VOD-catalogus.

Anywhere but here

In de zomer van 1995 droomt Adèle Auguste (Susan Sarandon) van een glorieuze toekomst voor haar 14-jarige dochter Ann, van wie ze hoopt dat ze een ster wordt. Om haar doel te bereiken, breekt Adele abrupt met haar man en neemt ze haar dochter mee naar Los Angeles. Ann heeft genoeg redenen om zich af te zetten van haar moeder, maar mettertijd leer ze de goede kanten, haar warmte, haar niet aflatende optimisme en haar ontwapenende oprechtheid te waarderen.

Deze film is een bewerking van de roman 'Anywhere But Here' uit 1986 van Mona Simpson.

Postcards from the Edge

Deze dramedy uit 1990 met Meryl Streep, Shirley MacLaine en Dennis Quaid in de hoofdrollen werd geregisseerd door Mike Nichols. Het scenario is gebaseerd op de gelijknamige semi-autobiografische roman uit 1987 van Carrie Fisher

In de film raakt de wereldberoemde actrice Suzanne Vale verslaafd aan drugs. Na een korte ontwenningspoging zet haar productiebedrijf haar ertoe aan bij haar moeder te gaan wonen, zelf een gevallen ster die kampt met een alcoholverslaving.

Everything Everywhere All at Once

Deze knotsgekke maar tegelijk geniale actiekomedie werd dé hitfilm van de Oscars in 2023 en wist maar liefst zeven beeldjes mee naar huis te nemen. Hoewel de film een hectisch visueel spektakel met meerdere verhaallijnen is, draait het verhaal hoofdzakelijk om een oververmoeide moeder die een betere band met haar dochter wil krijgen, maar er niet in slaagt.

In de film zien we een overwerkte Evelyn Wang (Michelle Yeoh) wiens leven bijna op instorten staat: haar wasserette staat op de rand van het faillissement, haar band met haar vader Gong Gong en dochter Joy is ondermaats en haar huwelijk met haar man Waymond loopt op de klippen. Alsof dit alles nog niet genoeg is, moet ze zich voorbereiden op een onaangename afspraak met belastingsinspecteur Deirdre (Jamie Lee Curtis).

Wanneer de belastingsinspecteur haar geduld verliest, ontstaat er een breuk in het multiversum en gaat er een portaal open. Evelyn twijfelt even om gebruik te maken van dit portaal, maar wordt dan overhaald door Alpha Waymond, een versie van haar echtgenoot uit een alternatief universum. Hij zal haar begeleiden om nieuwe superkrachten onder de knie te krijgen, waarmee ze haar universum, en bij uitbreiding alle universums, zal moeten redden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top