De beste en meest verrassende gastrollen in ‘Columbo’

Series | De Amerikaanse detectiveserie ‘Columbo’, met Peter Falk als de briljante inspecteur uit de titel, is vandaag nog even genietbaar als toen de serie zo’n 50 jaar geleden voor het eerst werd uitgezonden. In al die jaren legendarische televisie passeerden ook heel wat bekende gastacteurs en toen nog onbekende sterren de revue. Nu je de reeks kan herbekijken elke maandagavond op VTM4, somt Pickx enkele van de meest verrassende gastrollen op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Columbo’ werd voor het eerst uitgezonden tussen 1971 en 1978. Tussen 1989 en 2003 verschenen nog sporadisch nieuwe afleveringen en specials, goed voor in totaal 69 afleveringen die elk bijna zo lang zijn als een langspeelfilm. In elke aflevering moet detective Columbo een moordenaar weten te vatten. Als kijker weet je gewoonlijk al wie de schuldige is, dus klassieke whodunits zijn het niet. Het plezier zit in het zien hoe de inspecteur, die zich altijd heerlijk van de domme houdt, de dader stap voor stap in de val lokt door diens leugens en kleine onregelmatigheden tegen hen te gebruiken.

Johnny Cash

In de aflevering ‘Swan Song’ in het derde seizoen werd zo’n moordenaar gespeeld door niemand minder dan countryzanger Johnny Cash. Hij speelde een versie van zichzelf, de charmante gospelzanger Tommy Brown die ook een duister kantje heeft. In het begin van de aflevering helpt hij zijn echtgenote om het hoekje omdat ze teveel controle uitoefent over zijn geld, en hem chanteert met een geheime relatie.

De aflevering, waarin Cash verschillende keren uitgebreid de kans krijgt om zijn zang- en gitaarkunsten te etaleren, vaak tot jolijt van Columbo, wordt door veel fans gezien als een van de beste episodes ooit. De aflevering eindigt met bemoedigende woorden van de detective: “Any man who can sing like that, can’t be all bad” (iemand do zo goed kan zingen, kan niet door en door slecht zijn).

Little Richard

Een andere muzieklegende die ooit meespeelde in ‘Columbo’ is zanger en pianist Little Richard. Hij is vooral bekend van vroeger rock ’n rollnummers als ‘Tutti Frutti’. Hij kreeg een bijrolletje in de aflevering ‘Columbo and the Murder of a Rock Star’ uit het tiende seizoen in 1991. In tegenstelling tot de aflevering met Johnny Cash, wordt die niet beschouwd als een van de beste van de reeks, integendeel.

De latere afleveringen van ‘Columbo’, die eigenlijk bedoeld waren als losstaande specials, worden sowieso al iets minder goed onthaald dan de eerste seizoenen. Maar het feit dat Little Richard in het script geschreven werd, wordt door criticasters gezien als een onnodig truukje om een ster in de trailer te kunnen gebruiken.

Jamie Lee Curtis

De film ‘Halloween’ maakte haar beroemd als scream queen in 1978, maar een jaar eerder was Jamie Lee Curtis al even te zien in de aflevering ‘Bye-Bye Sky High I.Q. Murder Case’ in het zesde seizoen van ‘Columbo’. Ze had een kleine, maar memorabele bijrol als een verbolgen serveerster die de donut van Columbo in beslag neemt. In het vijfde seizoen had de moeder van Jamie Lee, Janet Leigh, nog geacteerd in de serie, dus misschien had zij de deur geopend voor haar dochter.

Katey Sagal

Ook hier ligt een familiale band waarschijnlijk aan de basis van een klein gastoptreden. Boris Sagal regisseerde de aflevering ‘Candidate for Crime’ in het derde seizoen van ‘Columbo’ (1973). Zijn dochter Katey kreeg een klein bijrolletje als de secretaresse van moordenaar Nelson Hayward. Het was de derde rol van de actrice die in 1987 helemaal zou doorbreken als Peggy Bundy in ‘Married… with Children’. Ze is dan ook bijna onherkenbaar in de oude serie.

Gwyneth Paltrow

Het is een geliefd weetje onder die hard fans van ‘Columbo’. Wist je dat Oscarwinnares Gwyneth Paltrow verscheen in de aflevering ‘Étude in Black’, die voor het eerst werd uitgezonden op 17 september 1972? Erg opvallend, als je weet dat Paltrow pas op 27 september van dat jaar geboren is! Wel, haar moeder, Blythe Danner, had een rol als Janice, de vrouw van de moordenaar in die aflevering en was zwanger toen ze op de set stond. Dus beweren sommigen dat ook Gwyneth in de aflevering te zien is. Als je vindt dat die bewering een brug te ver is, nemen we je dat niet kwalijk.

Bekijk ‘Columbo’ op maandag om 22u20 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top